reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

spacerki i w ogóle wysiłek fizyczny (w tym także sprzątanie, zakupy, a nawet ćwiczenia oddechowe dla nas, ciężarówek) obniżają poziom glukozy we krwi
po śniadaniu rzeczywiście trochę za wysoko, ale głowa do góry i powodzenia!

reklama
KasiulkaW ja nie biore insuliny - jeszcze i odpukac obym dotrwala do konca.
ja to wogole nie wierze w ta swoja cukrzyce, no ale posluchalam lekarzy bo pewnie wiedza lepiej i sie kuje
Aniu witaj w naszym gronie. Tak ja pisze Rosea spacerek mogl miec tu znaczenie.

Hej dziewczyny! Ja dziś po wizycie u gina. Miałam robione USG i p. doktor stwierdziła, że wszystko ok,moja maleństwo w 33 tyg waży 1700, więc ok. Pytałam o płeć,ale nie dało rady podejrzeć,łożysko zasłaniało. W 22 tyg miałam robione USG 4D i była mowa,że jest chłopiec,chciałam się tylko upewnić,że nic się nie zmieniło. Ale mały nie dał nam sposobności. Jest już ułożony główką w dół,więc gotowy do porodu. A w tym Olsztynie to oni faktycznie nas odchaczają, przecież można byłoby zrobić tak,że jeśli cukry są za wysokie wtedy przyjeżdżamy na wizytę,a nie gnać 100km co 2 tyg,przecież to dla nas strasznie męczące!:crazy:

DZIEWCZYNY BARDZO WAM WPÓŁCZUJĘ ŻE MUSICIE TAKI KAWAŁ JEŹDZIĆ DO LEKARZA JA MAM NA MIEJSCU 10 MIN SPACERKIEM ALE W TYCH OKOLICZNIŚCIACH CIĄŻOWYCH DOCHODZĘ W 20MIN.
Niczka to dobrze że nie bierzesz insuliny oby tak dalej.
Anial witaj po posiłku norma to 140 po 1h ale nie martw się to dopiero początek wszystkiego się nauczysz i będzie dobrze.Jeżeli chodzi o spacerek to ja niestety mam leżeć a jakieś małe sprzątanko do obniżenia cukru jestem za . Zresztą nawet to dobry pomysł i lekarze też polecają spacerki.
Mam jutro roczek mojej siostrzenicy i będzie tort i mam zamiar go zjeść , a dziś mój tatko ma urodzinki ale bez słodkości trzeba jakoś się ograniczyć

Marzena mój mały w 32 tyg ważył 2141 więc prawie tak jak twój maluszek ja mam nadzieję że mały nie będzie ważył 4 kg a czy lekarz powiedział ci może że według wagi to wygląda na większe dziecko bo mi wskazywało że w 32 tyg wagowo jest jak dziecko z 34 tyg.
Tak powiedział, że Mała wygląda na 1-2 tygodnie większą. Ja też mam nadzieję, że nie dojdzie do 4 kg. Lekarz powiedział, że może tak być, że dojdzie do 3,5 i stanie. Mam nadzieję, że tak będzie.

Dzięki dziewczyny.Lekarz kazał mi jesć 6 x dziennie, a po troch 300 kalori na jeden posiłek. Dobija mnie to liczenie i sprawdzanie . W życiu nie byłam na żadnej diecie , a nawet odwrotnie ,były okresy gdzie chciałam przytyć. Nigdy sie nie musiałam ograniczać z jedzeniem,ani ze słodkościami. A tu na jeden raz taki szok. No ale do terminu zostało 88 dni ,lekarz mówi ze raczej wcześniej sie ``rozpakuje`` A potem ma wszystko wrócić do normy ponoć...- mam nadzieje...
Gdyby tu tylko chodziło o mnie to az tak bym sobie tego nie dobierała do głowy. Ale ze tu chodzi o dziecko to chyba zaczynam świrować... (to moja 3 ciąża .2 pierwsze poroniłam,potem 2 lata nie mogłam zajść w ciąże ) Na szczęście synek rególarnie daje o sobie znać, to mnie troche uspakaja.
pozdrawiam
ania***

Kobitki, pomóżcie, coś jestem tępa dzisiaj i nie mogę się w necie doczytać :baffled:

Test obciążenia glukozą 75g

na czczo 89 ( tu wiem, że ok )
po 1h 162
po 2h 124 mg/dl

reklama
Hej, odebralam wyniki testu po 75 g
99 - na czczo
216 - po 1 h
117 - po 2 h
nie mam pojecia teraz co i jak:baffled: bo nie moglam sie dopchac bez kolejki dzis do swojego gin. Jakby wpuszczenie ciężarnej bez kolejki na 10 min bylo duzym problemem- tylko sie niepotrzebnie zdenerwowalam i wyszlam. :angry:
Poczekam do poniedzialku co powie, wtedy dam znac.
Mam tylko 1 pytanie zanim wiedzialyscie o cukrzycy czy np. zauwazylyscie ze nie tyjecie lub chudniecie?
Ja generalnie czuje sie ok troche ospala ale to dlatego ze zasypiam po 2 w nocy a naleze do spiochów , ale od 3 tyg. nic nie przytylam a wrecz schudlam 2 kg.
Pozdrowienia

Do góry