reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Dziewczyny, jestem mega zdziwiona i nie wiem co z tym fantem zrobić. Dzwoniła do mnie moja ginekolog i powiedziała ze te wyniki nie są złe i żeby się z tym wynikiem do diabetologa nie wybierać … ze te cukry u mnie po 1. I 2. Godzinach są ładne ze żadnej CC nie mam (93/139/96)
I ja już nie wiem co o tym myslec. Wszędzie piszą ze 91 maks na czczo. Kobietka jest z polecenia, pracowała za granicą a potem w szpitalu w PL, ostatnią rzeczą którą bym chciała zrobić to zmieniać ją na trzeci trymestr (zreszta teraz będzie ciężko znaleźć kogoś kto będzie chciał dalej prowadzić )

Myślałam o wizycie u diabetologa. Ok. Przepisze mi dietę, mierzenie cukrów, pewnie jakaś insulinę bo cukry na czczo nie takie jakie normy i co? Potem mam się jej przyznać ze biorę ?
To lekarz ginekolog chyba stwierdza cukrzyce ciążowa a nie diabetolog ?

Może któraś z was tak miała ?

Albo przynajmniej ma jakis pomysł jak to ugryźć żeby wszyscy byli zadowoleni.

Już pomijam ze moja teściowa jest lekarzem innej specjalizacji i jak słyszy jak ciagle te normy opuszczają w dol to ja „trzepie”.

reklama
Jak myślicie: sok 100% z żurawiny (mimo braku dodatków jest cukier z owoców) czy tabletki? Możecie polecić jakieś tabletki z żurawiną dla ciężarnych?

Dziewczyny, jestem mega zdziwiona i nie wiem co z tym fantem zrobić. Dzwoniła do mnie moja ginekolog i powiedziała ze te wyniki nie są złe i żeby się z tym wynikiem do diabetologa nie wybierać … ze te cukry u mnie po 1. I 2. Godzinach są ładne ze żadnej CC nie mam (93/139/96)
I ja już nie wiem co o tym myslec. Wszędzie piszą ze 91 maks na czczo. Kobietka jest z polecenia, pracowała za granicą a potem w szpitalu w PL, ostatnią rzeczą którą bym chciała zrobić to zmieniać ją na trzeci trymestr (zreszta teraz będzie ciężko znaleźć kogoś kto będzie chciał dalej prowadzić )

Myślałam o wizycie u diabetologa. Ok. Przepisze mi dietę, mierzenie cukrów, pewnie jakaś insulinę bo cukry na czczo nie takie jakie normy i co? Potem mam się jej przyznać ze biorę ?

Już pomijam ze moja teściowa jest lekarzem innej specjalizacji i jak słyszy jak ciagle te normy opuszczają w dol to ja „trzepie”.
A myślałaś o tym, żeby powtórzyć glukozę na czczo po dość późnej kolacji? Może bierzesz inozytol w związku z pcos?

@kas1815 Na pewno diabetolog przy takich wynikach zaleci jedynie dietę i kontrolę glukozy na czczo i godzinę po głównych posiłkach. Nie masz złych tych wyników. Na pewno warto sobie zrobić krzywa 2 miesiące po porodzie.
Ja bym dla spokoju poprosiła gina o skierowanie do diabetologa.

Ja miałam ostatni 153 i mój wysłał mnie do diabetologa a diabetolog, że to małe przekroczenie i cukrzycy nie mam. Ale mam mierzyć cukry regularnie. I buc na diecie

Jak myślicie: sok 100% z żurawiny (mimo braku dodatków jest cukier z owoców) czy tabletki? Możecie polecić jakieś tabletki z żurawiną dla ciężarnych?

A myślałaś o tym, żeby powtórzyć glukozę na czczo po dość późnej kolacji? Może bierzesz inozytol w związku z pcos?
Nie biorę inozytolu (przed zajściem w ciąże brałam suplement diety który zawierał inozytol ale odstawiłam go jak tylko o ciąży się dowiedziałam - a dowiedziałam się bardzo szybko)

Myśle czy sobie mimo wszystko tych cukrów jeszcze nie kontrolować jakoś… w przyszła środę mam wizytę u mojej lekarki to sobie z nią jeszcze porozmawiam.
Ja generalnie odżywiam się zgodnie z niskim indeksem (wydaje mi się ze Dzieki temu w ogóle udało nam się zajść w ciąże bez pomocy ), piekę swój chleb itp.
Jedynie co mogło mi ten cukier podnieść tak jak czytałam to to ze nie umiałam zasnąć polowe nocy … zasnelam chyba o 2 a o 06:30 wstawałam na krzywa

Ja przy krzywej 92- 112-110 w 7tc mialam rozpoznana cukrzyce ciazowa. Najpierw mnie to mega zdziwiło, ale z czasem nie mogłam zejść poniżej 92 na czczo, mimo diety i dość szybko przeszłam na insulinę. Ja pewnie mimo wszystko bym poszła do diabetologa albo chociaż kontrolowała cukry na własną rękę i starała się pilnować diety. Gdyby coś się pogarszało, to będziesz trzymać rękę na pulsie 🙂 jest też opcja ze ten wynik na czczo faktycznie byl wyższy przez niewyspanie lub brak późnej kolacji.

Hej! Jak tam u Was z dieta?:) mi stuknely 2 tyg, powoli się przyzwyczajam :D ale od soboty testuje dietę pudełkowa <3 a testowała któraś może kiełbasę z grilla?? Mam dziś grilla u rodziny i zastanawiam się czy na kolację przejdzie taka mała cienka kiełbaska z salatka grecka :D

Hej! Jak tam u Was z dieta?:) mi stuknely 2 tyg, powoli się przyzwyczajam :D ale od soboty testuje dietę pudełkowa <3 a testowała któraś może kiełbasę z grilla?? Mam dziś grilla u rodziny i zastanawiam się czy na kolację przejdzie taka mała cienka kiełbaska z salatka grecka :D
Kielbaska z mięsa (a nie ze skrobi o glukozy) nie podbije cukru. Wręcz trzeba myśleć w drugą stronę, żeby to nie było za dużo białka i tłuszczu w stosunku do weglowodanow. Ja do kiełbaski biorę więcej niż sałatkę grecką (uwaga na sos jeśli to ktoś będzie robił a nie Ty). Zazwyczaj cukinię i swój makaron albo chleb.

reklama
Jak będziesz kupowała kiełbasę sprawdź skład. Jeśli będzie dobry to pewnie, że zjedz.

Do góry