reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Dziewczyny siedzę właśnie na krzywej cukrowej. Z palca pokazało mi 99 . Myślicie ze jest jakakolwiek szansa ze nie będzie tej cukrzycy ?
Potwierdzam, często tak jest.
Dziewczyny, ile jecie chleba na pierwsze śniadanie? Ja jadłam półtorej kanapki ale widzę że wyniki wyższe dziś 129.. Nie wiem czy nie jeść jednej kapnaki, ale czy to nie za mało będzie? Posiłki jem co 2h/2,5h.. 🤔
Ja jem 2 kromki.
A cukier zależy jaki chleb jem. W sobotę kupiłam żytni o niskim indeksie ale cukier mi mocno rósł i sprawdziłam na necie skład, okazało się, że jest z cukrem.

reklama
Mi tu je zdezynfekowała jakimś płynem. I jeszcze skomentowała ze to dużo jak na ciąże 🙈
Naprawdę powinni robić jakieś szkolenia z komunikacji, bo komentarze personelu medycznego często są gorsze niż nawet nieprzyjemne badania i ostateczne diagnozy chorob.

@Nelka85 Strach się bać, jaki indeks ma "zwykły" chleb tego producenta :/

Przypomniało mi się jak stałam w kolejce w piekarni i kobieta przede mną kupowała chleb z niskim indeksem. Sprzedawczyni do niej: "może weźmie pani pączki, jest promocja". Klientka przytomnie odpowiedziała: "jakbym mogła jeść pączki, to bym chleba z niskim indeksem nie kupowała". Potem kolej na mnie i kupowałam chleb bezglutenowy. I ten sam tekst o promocji na pączki. No to odpowiedzialam prawie tymi samymi słowami jak pani wcześniej. Ciekawe, czy dalej wszystkim te pączki wciskała, czy już się zastanawiała nad tym czy klient może być chętny ;)

Dziewczyny, ile jecie chleba na pierwsze śniadanie? Ja jadłam półtorej kanapki ale widzę że wyniki wyższe dziś 129.. Nie wiem czy nie jeść jednej kapnaki, ale czy to nie za mało będzie? Posiłki jem co 2h/2,5h.. 🤔
Ja też patrzę ostatnio na wędlinach ile mają węglowodanów. Czasami mnie to przeraża jak widzę wędlinę drobiową i 10% to weglowodany a mięso samo w sobie ich nie ma.
No i cukier na czczo 129 jest w normie. Ja często mam 138,137 ale diabetolog powiedziała, że skoro w normie to mam się ich sama nie czepiać i się nie nakręcać bo to niczemu nie służy (plus glukometry zawyżają więc ma być poniżej 140 i tyle)
Przypomniało mi się jak stałam w kolejce w piekarni i kobieta przede mną kupowała chleb z niskim indeksem. Sprzedawczyni do niej: "może weźmie pani pączki, jest promocja". Klientka przytomnie odpowiedziała: "jakbym mogła jeść pączki, to bym chleba z niskim indeksem nie kupowała". Potem kolej na mnie i kupowałam chleb bezglutenowy. I ten sam tekst o promocji na pączki. No to odpowiedzialam prawie tymi samymi słowami jak pani wcześniej. Ciekawe, czy dalej wszystkim te pączki wciskała, czy już się zastanawiała nad tym czy klient może być chętny ;)
Ja troszeczkę stanę w obronie pani ekspedientki (mnie też to denerwuje, że by nie było).
One często mają odgórnie, że mają proponować każdemu i są kontrolowane z tego. Jak nie zaproponuje osobie kontrolującej mogą im premie zabrać. Dotyczy to różnych branż.
Wierz mi one tego też nie lubią i często jest im głupio (tu pisze o sieciowkach, nie wiem jak jest u prywatnych).

@Nelka85 Nie obraziłam się na panią ekspedientkę i w sumie jej współczuję, że oprócz pracy odbiorcy towaru, ekspedientki, kasjerki i sprzątaczki jeszcze musi jakis głupi marketing uprawiać (to była sieciowa piekarnia, tzn. chyba na zasadzie franczyzy, więc podejrzewam że nie tyle chodziło o to że jej pączki nie zeszły dzień wcześniej, ale właśnie o jakis przykaz sieci). Ale w sumie żałuję, że za nami nie stał tajemniczy klient - może ktoś by poszedł po rozum do głowy z tym niecelowanym marketingiem. Jakby się przyczepić, to w ogóle promocja na pączki w inny dzień niż tłusty czwartek promuje niezdrowe zachowania żywieniowe i powinna być zakazana jak drożdżówki w sklepikach szkolnych ;) Jakby jeszcze promowali chleb pełnoziarnisty, który zdaje się mniej chętnie ludzie jedza, albo świeże kanapki, to pani z cukrzyca i pani z celiakia pewnie darowalaby sobie komentarze i grzecznie podziękowały ;)

@Nelka85 Nie obraziłam się na panią ekspedientkę i w sumie jej współczuję, że oprócz pracy odbiorcy towaru, ekspedientki, kasjerki i sprzątaczki jeszcze musi jakis głupi marketing uprawiać (to była sieciowa piekarnia, tzn. chyba na zasadzie franczyzy, więc podejrzewam że nie tyle chodziło o to że jej pączki nie zeszły dzień wcześniej, ale właśnie o jakis przykaz sieci). Ale w sumie żałuję, że za nami nie stał tajemniczy klient - może ktoś by poszedł po rozum do głowy z tym niecelowanym marketingiem. Jakby się przyczepić, to w ogóle promocja na pączki w inny dzień niż tłusty czwartek promuje niezdrowe zachowania żywieniowe i powinna być zakazana jak drożdżówki w sklepikach szkolnych ;) Jakby jeszcze promowali chleb pełnoziarnisty, który zdaje się mniej chętnie ludzie jedza, albo świeże kanapki, to pani z cukrzyca i pani z celiakia pewnie darowalaby sobie komentarze i grzecznie podziękowały ;)
Ja rozumiem o co ci chodzi. Niestety tajemniczy klient też nie ma nic do powiedzenia. Pracowałam w farmacji i też musiałam wciskać towar (taki jaki mi kazano) - zmieniłam pracę i mam spokój z tym ale nie każdy ma taką możliwość.
Myślę, że dla pracodawcow/właścicieli nie ma znaczenia zdrowie a tylko kasa. Nic z tym nie zrobimy 🤷
A co do pieczywa pełnoziarnisty go to też jestem za promowaniem tego typu żywności. Ja kiedyś poszłam po chleb pełnoziarnisty a ekspedientka wciskała mi, że zwykły przenny z ziarnami to pełnoziarnisty 🤦

reklama
Do góry