reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Dziewczyny, jestem mega zdziwiona i nie wiem co z tym fantem zrobić. Dzwoniła do mnie moja ginekolog i powiedziała ze te wyniki nie są złe i żeby się z tym wynikiem do diabetologa nie wybierać … ze te cukry u mnie po 1. I 2. Godzinach są ładne ze żadnej CC nie mam (93/139/96)
I ja już nie wiem co o tym myslec. Wszędzie piszą ze 91 maks na czczo. Kobietka jest z polecenia, pracowała za granicą a potem w szpitalu w PL, ostatnią rzeczą którą bym chciała zrobić to zmieniać ją na trzeci trymestr (zreszta teraz będzie ciężko znaleźć kogoś kto będzie chciał dalej prowadzić )

Myślałam o wizycie u diabetologa. Ok. Przepisze mi dietę, mierzenie cukrów, pewnie jakaś insulinę bo cukry na czczo nie takie jakie normy i co? Potem mam się jej przyznać ze biorę ?
To lekarz ginekolog chyba stwierdza cukrzyce ciążowa a nie diabetolog ?

Może któraś z was tak miała ?

Albo przynajmniej ma jakis pomysł jak to ugryźć żeby wszyscy byli zadowoleni.

Już pomijam ze moja teściowa jest lekarzem innej specjalizacji i jak słyszy jak ciagle te normy opuszczają w dol to ja „trzepie”.

reklama
Jak myślicie: sok 100% z żurawiny (mimo braku dodatków jest cukier z owoców) czy tabletki? Możecie polecić jakieś tabletki z żurawiną dla ciężarnych?

Dziewczyny, jestem mega zdziwiona i nie wiem co z tym fantem zrobić. Dzwoniła do mnie moja ginekolog i powiedziała ze te wyniki nie są złe i żeby się z tym wynikiem do diabetologa nie wybierać … ze te cukry u mnie po 1. I 2. Godzinach są ładne ze żadnej CC nie mam (93/139/96)
I ja już nie wiem co o tym myslec. Wszędzie piszą ze 91 maks na czczo. Kobietka jest z polecenia, pracowała za granicą a potem w szpitalu w PL, ostatnią rzeczą którą bym chciała zrobić to zmieniać ją na trzeci trymestr (zreszta teraz będzie ciężko znaleźć kogoś kto będzie chciał dalej prowadzić )

Myślałam o wizycie u diabetologa. Ok. Przepisze mi dietę, mierzenie cukrów, pewnie jakaś insulinę bo cukry na czczo nie takie jakie normy i co? Potem mam się jej przyznać ze biorę ?

Już pomijam ze moja teściowa jest lekarzem innej specjalizacji i jak słyszy jak ciagle te normy opuszczają w dol to ja „trzepie”.
A myślałaś o tym, żeby powtórzyć glukozę na czczo po dość późnej kolacji? Może bierzesz inozytol w związku z pcos?

@kas1815 Na pewno diabetolog przy takich wynikach zaleci jedynie dietę i kontrolę glukozy na czczo i godzinę po głównych posiłkach. Nie masz złych tych wyników. Na pewno warto sobie zrobić krzywa 2 miesiące po porodzie.
Ja bym dla spokoju poprosiła gina o skierowanie do diabetologa.

Ja miałam ostatni 153 i mój wysłał mnie do diabetologa a diabetolog, że to małe przekroczenie i cukrzycy nie mam. Ale mam mierzyć cukry regularnie. I buc na diecie

Jak myślicie: sok 100% z żurawiny (mimo braku dodatków jest cukier z owoców) czy tabletki? Możecie polecić jakieś tabletki z żurawiną dla ciężarnych?

A myślałaś o tym, żeby powtórzyć glukozę na czczo po dość późnej kolacji? Może bierzesz inozytol w związku z pcos?
Nie biorę inozytolu (przed zajściem w ciąże brałam suplement diety który zawierał inozytol ale odstawiłam go jak tylko o ciąży się dowiedziałam - a dowiedziałam się bardzo szybko)

Myśle czy sobie mimo wszystko tych cukrów jeszcze nie kontrolować jakoś… w przyszła środę mam wizytę u mojej lekarki to sobie z nią jeszcze porozmawiam.
Ja generalnie odżywiam się zgodnie z niskim indeksem (wydaje mi się ze Dzieki temu w ogóle udało nam się zajść w ciąże bez pomocy ), piekę swój chleb itp.
Jedynie co mogło mi ten cukier podnieść tak jak czytałam to to ze nie umiałam zasnąć polowe nocy … zasnelam chyba o 2 a o 06:30 wstawałam na krzywa

Ja przy krzywej 92- 112-110 w 7tc mialam rozpoznana cukrzyce ciazowa. Najpierw mnie to mega zdziwiło, ale z czasem nie mogłam zejść poniżej 92 na czczo, mimo diety i dość szybko przeszłam na insulinę. Ja pewnie mimo wszystko bym poszła do diabetologa albo chociaż kontrolowała cukry na własną rękę i starała się pilnować diety. Gdyby coś się pogarszało, to będziesz trzymać rękę na pulsie 🙂 jest też opcja ze ten wynik na czczo faktycznie byl wyższy przez niewyspanie lub brak późnej kolacji.

Hej! Jak tam u Was z dieta?:) mi stuknely 2 tyg, powoli się przyzwyczajam :D ale od soboty testuje dietę pudełkowa <3 a testowała któraś może kiełbasę z grilla?? Mam dziś grilla u rodziny i zastanawiam się czy na kolację przejdzie taka mała cienka kiełbaska z salatka grecka :D

Hej! Jak tam u Was z dieta?:) mi stuknely 2 tyg, powoli się przyzwyczajam :D ale od soboty testuje dietę pudełkowa <3 a testowała któraś może kiełbasę z grilla?? Mam dziś grilla u rodziny i zastanawiam się czy na kolację przejdzie taka mała cienka kiełbaska z salatka grecka :D
Kielbaska z mięsa (a nie ze skrobi o glukozy) nie podbije cukru. Wręcz trzeba myśleć w drugą stronę, żeby to nie było za dużo białka i tłuszczu w stosunku do weglowodanow. Ja do kiełbaski biorę więcej niż sałatkę grecką (uwaga na sos jeśli to ktoś będzie robił a nie Ty). Zazwyczaj cukinię i swój makaron albo chleb.

reklama
Jak będziesz kupowała kiełbasę sprawdź skład. Jeśli będzie dobry to pewnie, że zjedz.

Do góry