reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

W ogóle od piątku jestem w szpitalu (W Warszawie na Madalińskiego). Trafiłam tutaj ponieważ zaczęła mi się szyjka skracać. W piątek miała 18mm, a już dziś tylko 13mm i rozwarcie na 1cm. Dostałam sterydy na rozwój płucek mojej małej. Niestety przez sterydy cukry zaczęły mi skakać. Po śniadaniu 135 - to dla mnie bardzo dużo. Po obiedzie 155. Lekarz mi powiedział, że przez 3 dni mam nie mierzyć cukrów bo tylko będę sie stresować, a i tak nie mam na to wpływu. Ja jednak boję się, że szkodzę mojej córeczce. Dlatego jem razie same warzywa i biały ser i jakoś daje rade utrzymać te cukry w ryzach. Chociaż chyba będę umierać z głodu. Bo ogólnie wychodzi mi bardzo mało kalorii i węglowodanów, ale 3-4 dni jakoś wytrzymam.
Czy któraś z Was też miała podawane sterydy na rozwój płuc u maluszka? Jak wtedy zachowywały się Wasze cukry? Czy kilka dni po odstawieniu tych sterydów cukry wróciły do normy?

Ogólnie to jestem załamana, że tak mam pod górkę w tej ciąży [emoji20] Zawsze ta cukrzyca była dla mnie łaskawa. Nie miałam żadnych skoków cukrów, wystarczyło, że jadłam mało i często i odstawiłam słodycze. Mam wielką nadzieje, że za kilka dni wszystko wróci do normy.

Ja rownież dostałam sterydy w szpitalu w zeszłym tygodniu. Ostatnia dawka była podana w czwartek.
Gdy mierzyłam cukry, oczywiście skakały wysoko mimo ze mało jadłam wiec przestałam mierzyć bo strasznie sie denerwowałam. Podobno 72 godziny utrzymują sie w organizmie ? Od jutra zaczynam mierzenie.
Czy miałaś jakieś efekty uboczne oprócz tych cukrów ?

U mnie szyjka skróciła sie juz w 18 tyg z 2,5 na 1,8. Założono mi szew. Obecnie jestem w 33 tygodniu i szyjka trzyma od założenia szwa 2,5 cm, rozwarcia brak jednak lekarz podjął decyzje ze podajemy sterydy w razie czego.. nie czuje sie po nich najlepiej [emoji52]

Ostatnia edycja:
reklama
Ja rownież dostałam sterydy w szpitalu w zeszłym tygodniu. Ostatnia dawka była podana w czwartek.
Gdy mierzyłam cukry, oczywiście skakały wysoko mimo ze mało jadłam wiec przestałam mierzyć bo strasznie sie denerwowałam. Podobno 72 godziny utrzymują sie w organizmie ? Od jutra zaczynam mierzenie.
Czy miałaś jakieś efekty uboczne oprócz tych cukrów ?

U mnie szyjka skróciła sie juz w 18 tyg z 2,5 na 1,8. Założono mi szew. Obecnie jestem w 33 tygodniu i szyjka trzyma od założenia szwa 2,5 cm, rozwarcia brak jednak lekarz podjął decyzje ze podajemy sterydy w razie czego.. nie czuje sie po nich najlepiej [emoji52]
To wcześnie Ci Ty szyjka zaczęła się skracać. U mnie to już za późno na szew. Zostaje pessar, ale ja nawet wole ten pessar. Dziś od razu po wstaniu cukier 126! Myślałam,że zawału dostanę!! Chyba też przestane mierzyć bo i tak nie mam na to żadnego wpływu, a nikt nie da insuliny na 3-4 dni. Podobno cukry wracają czasem po dwóch dniach od sterydów czasem po czterech. Nie ma reguły. Daj znać kiedy u Ciebie sie unormują! Ja nie mam na razie skutków ubocznych. Raz zrobiło mi się nagle gorąco. Poprosiłam pielęgniarkę o zmierzenie ciśnienia i było 102/62 i te uderzenie gorąca mi szybko przeszło. Ja się najbardziej boje, ze moja córeczka za bardzo się utuczy przez te kilka dni, a ja chciałam rodzic naturalnie.

Hej dziewczyny powiedzcie mi jak to u was wyglądało czy mając cukrzycę w jednej ciąży w kolejnej też się pojawia czy nie koniecznie.
Jestem aktualnie w 7tc i w poprzedniej ciąży ok 30tc zaczeli podejrzewać cukrzycę fakt że była to ciąża większego ryzyka bo bliźniacza i w sumie nie zdążyliśmy wprowadzić jakich leków czy diet bo poród był w 32tc. Jak myślicie ci teraz grozi mi cukrzyca ciążowa? Czy raczej jest to kwestia indywidualna j nigdy nie wiadomo.

Hej dziewczyny!
U mnie z wagą w tej ciąży jest tak, że najpierw schudłam 8 kg bo wymiotowałam. Potem to nadrobilam czyli osiągnęłam wagę początkową. I od tej wagi mam 4 kg na plusie. Odkąd jestem na diecie cukrzycowej waga rośnie bardzo powoli. Np miedzy jedna a druga wizytą przybrałam 1.5kg z czego maluchy 80dkg. Tzn, ze ja 70dkg.
Potem znowu waga stanęła.
O ile w pierwszej ciąży przytyłam 18kg to teraz z bliźniakami chyba do takiego wyniku nie dociagne.

@Heda u mnie odwrotnie. W pierwszej ciąży cukrzycy nie było. Synek urodził się 4250g. Teraz jak poszłam do lekarza to jedno z pierwszych pytań to czy była cukrzyca bo dziecko duże.
A teraz przy bliźniaczej wyszła.

Hej dziewczyny powiedzcie mi jak to u was wyglądało czy mając cukrzycę w jednej ciąży w kolejnej też się pojawia czy nie koniecznie.
Jestem aktualnie w 7tc i w poprzedniej ciąży ok 30tc zaczeli podejrzewać cukrzycę fakt że była to ciąża większego ryzyka bo bliźniacza i w sumie nie zdążyliśmy wprowadzić jakich leków czy diet bo poród był w 32tc. Jak myślicie ci teraz grozi mi cukrzyca ciążowa? Czy raczej jest to kwestia indywidualna j nigdy nie wiadomo.
To kwestia indywidualna Ale mi wróciła. Zalecenie jest takie że jeżeli miałaś cukrzycę ciążowa wcześniej to obciążenie się robi na początku ciąży .. ja teraz robiłam w 10 tygodniu i wyszło... niestety

To wcześnie Ci Ty szyjka zaczęła się skracać. U mnie to już za późno na szew. Zostaje pessar, ale ja nawet wole ten pessar. Dziś od razu po wstaniu cukier 126! Myślałam,że zawału dostanę!! Chyba też przestane mierzyć bo i tak nie mam na to żadnego wpływu, a nikt nie da insuliny na 3-4 dni. Podobno cukry wracają czasem po dwóch dniach od sterydów czasem po czterech. Nie ma reguły. Daj znać kiedy u Ciebie sie unormują! Ja nie mam na razie skutków ubocznych. Raz zrobiło mi się nagle gorąco. Poprosiłam pielęgniarkę o zmierzenie ciśnienia i było 102/62 i te uderzenie gorąca mi szybko przeszło. Ja się najbardziej boje, ze moja córeczka za bardzo się utuczy przez te kilka dni, a ja chciałam rodzic naturalnie.

Hej! U mnie cukry juz się normują. Minęły 4 dni od podania ostatniej dawki sterydów i dziś juz na czczo 88 a 1h po śniadaniu 105..
Nie biorę insuliny, stosuje tylko dietę. 33 tydzień ciąży.

Ech, ja się dzisiaj wkurzyłam bo miałam piękne wyniki ( choć głodna jestem), zjadłam lekkie leczo ale niestety z ryżem i cukier 174 :/ jeszcze jakbym zgrzeszyła! A ja się nawet porządnie nie najadłam :( muszę odstawić zupełnie ryż, bo nawet brązowy robi mi masakrę. Do obiadu dodatki skrobiowe chyba u mnie odpadają. Jak kocham warzywa, to powoli mam ich dość. Niedługo będę jeść tylko je i nabiał :/

U mnie 29+4 i ok. 8 kg na plusie, ale od miesiąca prawie stoi. Na tej diecie pewnie dużo nie ruszy, bo i z czego...

Ech, ja się dzisiaj wkurzyłam bo miałam piękne wyniki ( choć głodna jestem), zjadłam lekkie leczo ale niestety z ryżem i cukier 174 :/ jeszcze jakbym zgrzeszyła! A ja się nawet porządnie nie najadłam :( muszę odstawić zupełnie ryż, bo nawet brązowy robi mi masakrę. Do obiadu dodatki skrobiowe chyba u mnie odpadają. Jak kocham warzywa, to powoli mam ich dość. Niedługo będę jeść tylko je i nabiał :/

U mnie 29+4 i ok. 8 kg na plusie, ale od miesiąca prawie stoi. Na tej diecie pewnie dużo nie ruszy, bo i z czego...
To po ryżu brązowym miałaś taki skok? To dziwne, ryż brązowy powinien być ok. Pamiętaj, ze rozgotowane warzywa maja wysokie IG. Ja np. robię warzywa na parze lub w piekarniku i cukry zawsze ok po takiej wersji. Nie możesz unikać węglowodanów i chodzić głodna. Jak to długo będzie trwało to może powinnaś brać insulinę do posiłków?

reklama
U mnie też ryż kasza i ziemniaki już odpadają, ale reszte warzyw mogę szamać do woli, zwłaszcza szpinak. Ostatnio na obiad miałam szpinak z smażoną piersią z kurczaka i po takim obiedzie miałam 98... a objadłam się jak dzika świnia.
Dzisiaj byłam u ginekologa pomierzyła Małego i mówi, że 2900 g :0 <szok> (35 tc), no ale sporo a pilnuje diety cukry mam w normie, może pojedyncze przekroczenia. No to dr: zmierzmy jeszcze raz brzuch bo jakiś duży wychodzi, I nagle wyszło 2600 g. Więc lekkie ufff. Ale z drugiej strony Tatuś waga urodzeniowa 4 kg do czegoś zobowiązuje.
A no i te cukru z rana skomentowała, że takie do 92 to jeszcze mogą być, zwłaszcza, że nie są codzienne, tylko co 2-3 dni, ale mam obserwować.
Eh no i tak podbudowana i zadowolona z siebie jak wróciłam zrobiłam paszteciki z ciasta francuskiego z serem i kiełbasą, miałam zjeść 1 a zjadłam w sumie 3 ale w odległościach ok 30 min każdego i teraz ani nie wiem kiedy mierzyć i się tego boję. Dzisiaj sobie odpuszczę. Teraz wizyta za 2 tyg. i już wyczekuję Maluszka na świecie :)

Do góry