reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

U mnie też ryż kasza i ziemniaki już odpadają, ale reszte warzyw mogę szamać do woli, zwłaszcza szpinak. Ostatnio na obiad miałam szpinak z smażoną piersią z kurczaka i po takim obiedzie miałam 98... a objadłam się jak dzika świnia.
Dzisiaj byłam u ginekologa pomierzyła Małego i mówi, że 2900 g :0 <szok> (35 tc), no ale sporo a pilnuje diety cukry mam w normie, może pojedyncze przekroczenia. No to dr: zmierzmy jeszcze raz brzuch bo jakiś duży wychodzi, I nagle wyszło 2600 g. Więc lekkie ufff. Ale z drugiej strony Tatuś waga urodzeniowa 4 kg do czegoś zobowiązuje.
A no i te cukru z rana skomentowała, że takie do 92 to jeszcze mogą być, zwłaszcza, że nie są codzienne, tylko co 2-3 dni, ale mam obserwować.
Eh no i tak podbudowana i zadowolona z siebie jak wróciłam zrobiłam paszteciki z ciasta francuskiego z serem i kiełbasą, miałam zjeść 1 a zjadłam w sumie 3 ale w odległościach ok 30 min każdego i teraz ani nie wiem kiedy mierzyć i się tego boję. Dzisiaj sobie odpuszczę. Teraz wizyta za 2 tyg. i już wyczekuję Maluszka na świecie :)
To chyba dużo Twój maluszek nie wazy? :) należy Ci się nagroda i ja bym po takim jednorazowym wyskoku z pasztecikiem nie mierzyła ;)

To po ryżu brązowym miałaś taki skok? To dziwne, ryż brązowy powinien być ok. Pamiętaj, ze rozgotowane warzywa maja wysokie IG. Ja np. robię warzywa na parze lub w piekarniku i cukry zawsze ok po takiej wersji. Nie możesz unikać węglowodanów i chodzić głodna. Jak to długo będzie trwało to może powinnaś brać insulinę do posiłków?
Z brązowym było 156 tez dużo. Odstawię ryż, bo samo leczo było ok. Ale dzięki za wskazówki :)
Warzywa generalnie dobrze działają, tylko te dodatki skrobiowe mi psują wyniki. Moim hitem jest makaron z cukinii i chyba muszę przy nim zostać ;)

reklama
Kurczę jestem pełna podziwu, że po takiej diecie nie macie ketonow. U mnie wystarczy, że ze dwa dni zjem mniej chleba i od razu pasek ciemny. Na szczęście mogę jeść i chleb i ryż.

Ech, ja się dzisiaj wkurzyłam bo miałam piękne wyniki ( choć głodna jestem), zjadłam lekkie leczo ale niestety z ryżem i cukier 174 :/ jeszcze jakbym zgrzeszyła! A ja się nawet porządnie nie najadłam :( muszę odstawić zupełnie ryż, bo nawet brązowy robi mi masakrę. Do obiadu dodatki skrobiowe chyba u mnie odpadają. Jak kocham warzywa, to powoli mam ich dość. Niedługo będę jeść tylko je i nabiał :/

U mnie 29+4 i ok. 8 kg na plusie, ale od miesiąca prawie stoi. Na tej diecie pewnie dużo nie ruszy, bo i z czego...
A może spróbuj 2 małe ziemniaczki bo je rzekomo też możemy. Warzywa bez ograniczeń, ale ile można :)
Jesteśmy w podobnych terminach :) Ja dziś mam 29+3

A może spróbuj 2 małe ziemniaczki bo je rzekomo też możemy. Warzywa bez ograniczeń, ale ile można :)
Jesteśmy w podobnych terminach :) Ja dziś mam 29+3
Akurat z gotowanymi ziemniakami trzeba bardzo uważać:) mają wysokie ig. Jadłam raz z sadzonymi jajkami i było ok, porem nawet zrobiłam kopytka z maki żytniej, ale już był skok. Jeszcze raz potem próbowałam z ziemniakiem, ale nie wyszło:) więc darowałam sobie. Boże, to jest chore. Człowiek nie może zjeść nawet normalnych produktów, bo ciągle coś...
Ja mam dzisiaj usg, boję się:/ ale świadomość, że już niewiele zostało mi pomaga. 36+3.

Ja do swojej diety muszę mieć ciemny ryż,makaron,kaszy inaczej cukier wysoki zawsze muszę mieć kawałek mięsa, węglowodany surówkę i warzywa i z przepisami kombinuje ile mogę.

A pozwalacie sobie dziewczyny na desery ? Ja odkryłam ze jak jem coś słodkiego na drugie śniadanie, przeważnie są to lody czekoladowe z kawałkami czekolady grycana [emoji6] cukier po 1h mam w okolicach 130.. albo galaretka z owocami i kruszonym ciasteczkiem.. wiec u mnie drugie śniadanie jest zawsze słodkie..[emoji6]
Niestety w innej porze dnia juz to nie działa i po obiedzie np podbija mi cukier taki deser kolacje.. najgorzej u mnie z pieczywem.. próbowałam juz rożnego.. zawsze po 1h 140-160.. czy jadacie cos słodkiego sprawdzonego co wam cukru nie podnosi za bardzo ?
33 tydzień ciąży, sama dieta ,+8 kg, dzidzia 1,9kg

A pozwalacie sobie dziewczyny na desery ? Ja odkryłam ze jak jem coś słodkiego na drugie śniadanie, przeważnie są to lody czekoladowe z kawałkami czekolady grycana [emoji6] cukier po 1h mam w okolicach 130.. albo galaretka z owocami i kruszonym ciasteczkiem.. wiec u mnie drugie śniadanie jest zawsze słodkie..[emoji6]
Niestety w innej porze dnia juz to nie działa i po obiedzie np podbija mi cukier taki deser kolacje.. najgorzej u mnie z pieczywem.. próbowałam juz rożnego.. zawsze po 1h 140-160.. czy jadacie cos słodkiego sprawdzonego co wam cukru nie podnosi za bardzo ?

Ja jem słodkie, ale takie dozwolone na diecie cukrzycowej. Np robię taki krem avocado+ kakao+ erytrytol (to taki zdrowy zamiennik cukru, nie ma kalorii) Po takim czymś cukry zawsze w normie.
Upiekłam też tartę z mąki pełnoziarnistej (trochę orkiszowej, trochę żytniej) Z erytrytolem zamiast cukru i z jeżynami. Cukier po godzinie 115 po sporym kawałku, a po dwóch godzinach już poniżej 90 :-DTakże ciasto na pewno nie ma wpływu na kolejny posiłek.

Te dwa przykładowe desery zawierają zdrowe, złożone węglowodany. Dla mnie są ok, ale wiadomo na każdego działa co innego.

U mnie 30 tydzień i nie przytyłam w ogóle :) Też jestem na samej diecie. Dzidzia około 1400g.

Akurat z gotowanymi ziemniakami trzeba bardzo uważać:) mają wysokie ig. Jadłam raz z sadzonymi jajkami i było ok, porem nawet zrobiłam kopytka z maki żytniej, ale już był skok. Jeszcze raz potem próbowałam z ziemniakiem, ale nie wyszło:) więc darowałam sobie. Boże, to jest chore. Człowiek nie może zjeść nawet normalnych produktów, bo ciągle coś...
Ja mam dzisiaj usg, boję się:/ ale świadomość, że już niewiele zostało mi pomaga. 36+3.

Ja to ziemniaków w ogoóle nie jem. Wolę nie ryzykować. Za to brązowy ryż, razowy makaron, różne kasze są dla mnie ok.

Dziewczyny ja jednak wybrałam się do diabetologa bo cukier na czczo przez 2 dni wyskakiwal 106. Do tej pory ostatni posiłek jadłam o około 22-23 , teraz kazała zjeść około 20. Chyba podzialalo bo dziś rano cukier 88. Powiem Wam, że ja już nie nadążam z tą cukrzyca... Dobrze, że trafiłam na fajna babeczke, stwierdziła, że za tydzień mam się pojawić na kolejnej wizycie, jeśli cukry się poprawia to obejdziemy się bez insuliny[emoji4]

Co do ziemniaków to ja ogólnie boję się nawet ich spróbować. Po kaszy i ryżu cukier ok. Wczoraj opedzlowalam grikowana pierś z kurczaka , pół woreczka kaszy i sałatę. Cukier po godz 96, także super

Boże lody [emoji7]już powiedzialam mężowi, że jak tylko będę mogła jeść normalnie po cc to ma mi kupić magnuma w polewie czekoladowej..aż się rozmarzylam

reklama
Będę jutro próbować ciasteczka imbirowe wg Lewandowskiej bo mam jej książkę dla kobiet w ciąży i dam znać czy podnosi. Czytałam, że imbir pomaga w utrzymaniu prawidłowego cukru więc zobaczymy :)

Do góry