reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

reklama
O rety Margo, ale Ci dzisiaj pozazdrościłam, nie ma co :D Nie minęło kilka godzin a Ty rzeczywiście tulisz już swoje Szczęście:)) Gratulacje!

Margo :)
Gratulacje!! :)w koncu się doczekalas :)
Szybkiego powrotu do domku i zdrówka :)

Tasiora
Tak jak pisaly dziewczyny ostatnia kolacje musisz jesc około 22 22.30.
Ja zawsze jadłam na ta ostatnia kolacje pół białej bułki z masłem i serem żółtym a też często dodatkowo z szynka,albo druga opcja to 1/3 bułki i 3/4 szklanki mleka. Zapobiega taki zestaw pojawieniu się ketonów w porannym moczu i ja na czczo miałam max 80.
Zazwyczaj w przedziale 72-78.
Ja jadłam kolacje 22.30 a zawsze mierzyłam cukier 7.45 i o 8 śniadanie. Nigdy nie przekroczylam na czczo.

Kamkaz
Jeśli chodzi o słodycze to u nas sprawdziły sie big milki,i lody truskawkowe z biedronki.Ja kilka razy na podwieczorek zjadlam pół drozdzowki,próbowałam czekoladę gorzka ale mi nie pochodziła. Budyn dziewczyny próbowały ale podobno nic specjalnego :)także musisz sama wypróbować.

Margo gratulacje, ale niespodzianka! !! Trochę zazdroszczę, wybacz :-)
A mnie się chyba cukry obniżyły przedporodowo. .. znowu mogę sobie pozwolić na ziemniaki a wynik poniżej 120....
Kamkaz jak był sezon na młode ziemniaki to jadłam 3 małe albo 2 średnie. .. potem musiałam odstawić. .. w poprzedniej ciąży mogłam jeść kasze gryczana, w tej nie bardzo... najlepsza jeczmienna. .. itd. Najlepiej próbować i mierzyć. ..
Tasiora kolacja koniecznie weglowodanowa czyli to co jesz plus jakieś pieczywo. .. Ja ostatni posiłek staram się jeść do 22.30 i najlepiej niedużo bo przekracza. .. ostatnio moje wyniki na czczo to 84-90...do diabetologa juz nie chodzę ale miałam dzwonić jeśli przez kilka dni pod rząd miałabym po 94 i więcej. ..

Hej hej
Dziś rano zbadałam cukier i miałam 86, czyli ok. Za to po śniadaniu nie miałam możliwości zmierzenia po godz i zmierzyłam po 40 min i było aż 136 czyli mega wysoko. Czy brać to pod uwagę skoro nie minęła godz? Podrugim śniadaniu miałam 111 a po obiedzie wzrosło do 116. Na obiad pozwoliłam sobie na pół ziemniaka, gotowaną nóżkę od kurczaka bez skóry oczywiście i kapustkę gotowaną no i troszkę rosołku. Zauważyłam że nie mogę np zjeść śniadania i od skończenia jedzenia liczyć godz i w ciągu tej godz wziąść luteinę. Zawsze w takim przypadku mam duży cukier a jak nie biorę luteiny to jest ok. Więc teraz biorę zawsze po zbadaniu poziomu cukru. Dziewczyny jak radzicie lub radziłyście sobie z wielką ochotą na słodkie w ciąży? Mam taką chcice że chyba zwariuje. Tym bardziej że teraz nie słodzę nawet herbaty i bardzo mi tego cukru brakuje. Poradzicie coś bezpiecznego? Co sądzicie o budyniu ugotowanego bez cukru? Można?

Kamkaz pół ziemniaka to mało. Musisz koniecznie szybko trafić do diabetologa żeby Ci wszystko powiedział. Węglowodany to podstawa w cukrzycy tylko trzeba wiedzieć ile gram na raz i jakie węglowodany. Ja brałam też i luteine i duphaston i luteine brałam zawsze po śniadaniu tzn po posiłku i nie zauważyłam zależności ale może i ma to znaczenie. Zapytaj też lekarza czy może luteina wpływać na poziom cukru.
Jeśli chodzi o slodycze to zawsze wolałam sięgnąć po owoc czy jogurt i do tego owoc chociaż zdarzyło się nie raz ze ugryzłam czy zjadłam coś słodkiego ale tylko wtedy kiedy miałam cukier w normie.
Budyń bez cukru wiem ze tu dziewczyny testowaly.

reklama
Do góry