reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Mam pytanie o życie po ;-)
Z racji tego że wg glukometru mam obecnie cukry na czczo ponad 100 - dostałam skierowanie m.in. na krzywą cukrową. Tyle że obecnie jestem przeziębiona... Czy będzie miało to wpływ na wynik czy lepiej poczekać aż wyzdrowieję?
Nie bada jak jesteś przeziebiona, prawie na pewno będzie podwyższone. A na czczo z krwi żylnej nie dał Ci skierowania ani na hemoglobinę glikowana?

reklama
Lekarka dała skierowanie na dużo badań ;) Ale byłam na wizycie zdrowa. A teraz po wizycie na grobach mnie rozłożyło.
Planowałam w piątek zrobić badania, ale chyba będę musiała poczekać do przyszłego tygodnia.

Ja się liczę z tym, że wyniki nie będą rewelacyjne. U mnie większość rodziny ma cukrzycę, a i w obu ciążach była stwierdzona cukrzyca ciążowa. Na szczęście wówczas dietą kontrolowana i wystarczyło.

Od miesiąca przyjmowałam metformax (od rodzinnego miała receptęm - rano i wieczorem po tabletce 500mg) i cukier przez ten miesiąc na czczo tylko ze 3 razy był poniżej 100. Także decyzja zapadła, by pójść do specjalisty. No i na diecie pudełkowej byłam z niskim IG. I sumie dalej jestem.

A któraś z Was ma rozpoznana cukrzycę po cukrzycy w ciąży?

Ja się martwię, czy nie za późno ponownie się diagnozuje... Ale jak to mawiają lepiej późno niż wcale.

W ciąży miałam tylko problem z cukrem na czczo i po ciąży mam również tu skoki. Diabetolog stwierdziła, że nie ma co pchać się od razu w metformine i bym próbowała dietą. Hemoglobinę glikokowana zawsze w ciąży jak i po niej miałam ok. Z krzywej wyszła hipoglikemia reartywna która w sumie z pomiarów cukru mi nie wychodzi 🤷🤦

To u mnie chyba aż tak dobrze nie będzie.
Diabetolog od razu mnie uprzedziła, że pewnie insulina będzie wysoka w kosmos.

No u mnie dieta + metformina przez miesiąc nie pomogły. Cukry na czczo z glukometru miałam od 96 (najniższy) do 125 (najwyższy). Średnio ok 110. Ale też się dowiedziałam, że źle mierzyłam, bo nie od razu po przebudzeniu i wstaniu z łóżka

Prawdopodobnie dostanę metformax, co się raz dziennie bierze. Ale to też zależy od wyników, co wyjdzie. Czy jeszcze nieprawidłowa gospodarka cukrowa czy już cukrzyca... Myślałam, żeby spróbować z lekiem Ozempic. Ale to będę rozmawiać z lekarzem po wynikach.

Dodatkowo mam zlecone jeszcze USG brzucha. W sumie chyba nawet nigdy nie robiłam.

A wiecie może czy w Diagnostyce dają swoją glukozę czy trzeba mieć ze sobą? Ostatnie obciążenie robiłam 10 lat temu i wówczas nie musiałam mieć.

A któraś z Was ma rozpoznana cukrzycę po cukrzycy w ciąży?

Ja się martwię, czy nie za późno ponownie się diagnozuje... Ale jak to mawiają lepiej późno niż wcale.

Wstyd się przyznać ale nie wiem bo nie mam kiedy zrobić krzywej która miałam zrobić 6-8 tygodni po porodzie 🙈

Ja tą po porodzie zrobiłam i wyszła prawidłowo. Ale to już 10 lat temu było. I chyba co nieco się zmieniło.
Dam znać jak dostanę wyniki, ale najpierw muszę wyzdrowieć, by było to miarodajne.

W Diagnostyce dają swoją glukozę i trzeba być na badaniu chyba max do godz. 9.00 Wchodzisz na krzywą poza kolejnością

reklama
Do góry