reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

AgMich i IzaBK -dzieki za info. Chcę mamę troche ponakłuwac, bo ma wysoki cukier na czczo -ponad normę -a ciężko ją zmusić do wizyty u lekarza ;-)
Zamówiłam juz ten z pierwszego linku za 43 zł priorytetem. Szkoda, ze jest weekend, bo by szybciej doszedł :happy:
Dzisiaj tragedia -głód mnie dopadł i 2 ciasteczka Lu Go poszły w ruch... i nie mam glukometru (jeszcze), żeby zobaczyć czy bardzo zgrzeszyłam...

reklama
Cześć Dziewczyny
IzaBK po pierogach diabetolog powiedziała, żebym mierzyła po 2h i 2,5h bo mają wysoki wskaźnik glikemiczny. Czy po wysokich cukrach nad czczo trzeba brać insulinę, czy cały dzień trzeba mieć wysokie? Po każdym posiłku z diety mam dobry cukier a niestety nad czczo mam 96,98 i nawet zdarzyło się ponad 100. w poniedziałek mam wizytę ,ale na samą myśl mnie to przeraża. Jak to jest z insuliną? Gin mówił mi , że gdy jest do 100 nad czczo to jeszcze nie grzech, ale Wy dziewczyny wiecie najlepiej. ;-)Niestety po moich wynikach z morfologii obniżyły mi się płytki do 86 - czyli prawdopodobnie przy następnej wizycie niestety sterydy:-:)-:)-( Jeszcze dwa miesiące:-) trzeba to wytrzyamć. Nie doczytałam się jak to jest po porodzie? Czy cukry od razu regulują się? Czy nadal trzeba mierzyć?

no i zapomniałam zmierzyć po 2h od pierogów.... trudno :zawstydzona/y:
wśród nas z podobnym problemem do Twojego jest Hidi.. po posilkach cukier ok, a rano powyżej normy, która dla ciężarnych wynosi 90! a nie 100 :eek: i Hidi w związku z tym bierze insulinę tylko na noc :tak:
Jak masz wysoki cukier na czczo, to nie oznacza to, że będziesz miałą wysoki przez cały dzień :sorry:
Po porodzie cukry zwykle się od razu lub prawie od razu regulują, a czasem trzeba trochę poczekać, Zazwyczaj lekarze zlecają mierzenie cukru od czasu do czasu i krzywą cukrową po 6 tygdniach od porodu :tak:
powodzenia na wizycie w poniedziałek!! a insulina to nie koniec świata :tak: da się przeżyć :cool2:

i news prosto z listopadówek:

KaśkaK: O 14.10 urodziła się moja córeczka Michalinka. Waży 1900, na razie leży na neonatologii. Rodziłam 5 godzin

WIELKIE, OGROMNIASTE GRATULACJE DLA KASI! TRZYMAM TERAZ KCIUKI ZA SZYBKI POWRÓT DO DOMKU!

Iza super wieści! Miło to czytać. Teraz kolej na Ciebie:tak::tak::tak: A tak swoją drogą dosyć szybko jej poszło. Ciekawe jak zdrówko małej i jak jej cukry. Aż się popłakałam.

U mnie dzisiaj rano 89. Nie wiem dlaczego:-( pewnie będę miała większą dawkę nocnej insuliny.

gabrielka1308 kobietko nie bój się insuliny! Ja biorę na noc na razie 4j. Najgorszy pierwszy strzał. A jaka ulga rano jak zobaczyłam 82:tak: Ja miałam wyniki poranne podobne do Twoich z tym, że u mnie włączono insulinę na podstawie pomiarów nocnych. A Ty mierzysz w nocy? Powiem Ci jeszcze jedno. Pytałam czy insulina nie szkodzi dziecku a moja diabetolog powiedziała: NIE ona je ratuje.Głowa do góry. Ja dzięki temu wątkowi byłam psychicznie przygotowana na branie insuliny i naprawdę nie jest źle.

no to trzymamy kciuki za dziewczyny (Kasię i jej maleńką córeczkę),żeby wszystko było dobrze, żeby Misia szybko przybrała do 2 kilo i żeby szybko wracały do domu, bo na pewno już tam się nie mogą ich doczekać.

Potwierdzam opinie o insulinie. Najgorszy pierwszy zastrzyk, ale potem ulga, ze te poziomy cukru po niej jednak są sporo niższe.i czasem można sobie pozwolić na drobne grzeszki :-)
ja wczoraj zamiast II kolacji (2WW) zjadłam Kinder mleczna kanapkę.
grzech straszny, ale po 1 h bylo 100.

Kuroslaw, nakluwacz można dokupić, ale chyba prościej jest zmienić lancet dla innej osoby. ja zreszta nie uzywam nakluwacza tylko samych lancetów, bo przy moim glukometrze nie bylo go w zestawie. wszystko to kwestia wprawy :-)

W którym tygodniu ona urodziłą????

Powiedzcie mi jakie sa normu cukru na czczo???90 czy 100????ja mam zawsze ponad 90. Martwi mnie to, bo może jednak mam jakąs nietolerancję albo popadam w skrajność bo przecież inne kobiety jak wychodzi dobry wynik to nie mierzą sobie cukru...

Dzisiaj mamy urodziny Oliwii. 4 lata temu o tej godzinie jeszcze była w brzuszku, ale ja już byłam 10 godz po odejściu wód :-) Strasznie się męczyłam...

gratulację dla Kasi . Dzielnie przez to wszystko przeszła i teraz musi jak najszybciej wrócić do sił i do domku z Misią.

U mnie dzisiaj cukry jakieś wyjątkowo niskie. Po śniadaniu 84. Więc zjadłam kilka rodzynek i wypiłam capucino bez cukru. Wczoraj na kolację zjadłam dwie kromki z szynką wieprzową i cukier 99.

Coś mi się wydaje, że będę przeterminowana:wściekła/y: Jeszcze niby 6 dni, ale wiecie denerwować się trochę zaczynam.

reklama
U mnie dzisiaj rano 89. Nie wiem dlaczego:-( pewnie będę miała większą dawkę nocnej insuliny.
no co Ty gadasz... przecież to w normie :-) ja si cieszę, jak widzę taki wynik :cool2:

W którym tygodniu ona urodziłą????
Powiedzcie mi jakie sa normu cukru na czczo???90 czy 100????ja mam zawsze ponad 90. Martwi mnie to, bo może jednak mam jakąs nietolerancję albo popadam w skrajność bo przecież inne kobiety jak wychodzi dobry wynik to nie mierzą sobie cukru...
W 36.
a dużo przekraczasz to 90?

Coś mi się wydaje, że będę przeterminowana:wściekła/y: Jeszcze niby 6 dni, ale wiecie denerwować się trochę zaczynam.

a jak dużą masz dzidzie? kiedy miałaś usg ostatnio? nie denerwuj się :)

Do góry