reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cos innego niz mleczko...

Weronika też ma różne dni do jedzenia - czasem ładnie wszystko zjada, czasem wierci się, kręci i ryczy... ja jej generalnie nie zmuszam, jak nie chce to nie je...
Obiadki zawsze je w swoim krzesełku - jak my jemy obiad, to ona siedzi z nami w swopim krzesełku przy stole, zawsze muszę się z nią podzielić, albo dać jej do talerzyka ziemniaczki czy coś - ostatnio z pasją uczy się jeść łyżeczką, ale kiepsko jej to jeszcze wychodzi :confused: najlepiej ziemniaki, bo kleją się do łyżeczki...
Ale nie chce jeść ani sera białego, ani żółtego, ani jajek - normalnie weźmie do buzi, oczy wielkie, krzywi się do płaczu i pluje... Na sniadanie monotematycznie je parówki - codziennie - nie wiem czy to dobrze, ale co mam zrobić jak nic innego nie chce? Jak jej zrobię kanapki to zje wędlinę a chleb zostawi...
Ogólnie czasami je przepięknie a czasami tylko pije - bo pije ogromne ilości, ciągle coś by piła, już na nią mówimy mały opój ;-)

reklama
a mój jada przeważnie :tak::
  • makaron z sosem
  • mięcho
  • warzywka gotowane
  • paluszki, herbatniki
  • ot i to cały jego jadłospis i wg. tego komponuję mu posiłki
    kiedyś podjadał żółty ser i jogurty -ale obecnie ma zakaz :-(

My też dorobiliśmy się stołu (pokazywałam wam zdjęcie) i krzeseł-przyszły kilka dni temu. Pola od razu chciała na nich siadać!:-) I siedzi na nich jak my jemy obiad- ona wtedy tez coś skubnie. Swój obiad jej jednak w krzesełku, bo trochę bałagani, cześć zawartości talerza jest na podłodze, cześć wtarte w jej spodnie...:wściekła/y:

Zgred odkąd mamy stół też staram się, żeby były kwiaty w wazonie i ładny świecznik przy kolacji. Ciekawe na jak długo starczy mi zapału;-)

Kropecka, doczekasz się :) A przez to żę teraz tak tęsknisz za tym to będziesz się 100x mocniej cieszyć :)

Agnieszka

Słuchajcie, ostatnio daję Ignaśkowi miód od czasu do czasu, ale okazuje się że warto dawać go częściej.

Znaczenie miodu w od�ywianiu

Na sieci jest duzo wiecej artykułów nt. miodu, a to że warto go podawać szczególnie podczas chorób to nie jest mit babuni tylko fakt :)

Pzdr

Aga

My jemy zawsze posilki przy stole o w miare regularnych porach...Jud na szczescie od daaawna nie musze karmic bo by byla i tak awantura.Ogolnie je slicznie rzadko cos jej wyplynie z lyzki (je duza) czy spanie z noza.co prawda ma troche problemu z rosolem np bo jest rzadki ale ogolnie to sie wogole nie brudzi.

Najbardziej lubi spagetty z sosem pomidorowym od babci- taim naturalnym.
pomidorowa
nalesniki
szynke wieprzowa z salatka z bialej kapusty i ziemniakami:(:(

A ile jedza wasze dzieci?
u nas tragedia.Jud taka pulchnawa (10.5 kg) a moim zdaniem je malo...
Sniadanie to roznie na przemian jajecznica platki racuchy kanapka itd.ale nie zje za duzo, najwyzej kilka lyzeczek czy pol kromki.-kolo 11 rano
drugie sniadanie owoc kolo 14.to roznie albo banan gruszka albo garstka malin jagod itd.
okolo 17 obiad je jednodaniowy.max 150 ml ze tak to nazwe.
o 19 je deser to albo jogurt naturalny albo koktajl jakis albo 5 biszkoptow.
o 22 je kolacje wypija 210 ml mleka i koniec.idzie spac o 22.30 -23.00 wstaje kolo 10 rano i i tak nie jest glodna...
Pije wode czasem wode z soczkiem lub herbatke.
slodyczy prawie nie dostaje.jak juz to owoce....

co o tym myslicie?

No Ignaśko je może trochęwięcej ale jest też troszkę większy :) Ogólnie na tylu już stronach czytałam żeby się nie przejmować że dizecko je ile je i nie da się wmusić.

Jemy poodbnie, z tym że owoce na 2 śniadanie podlewam mu jogurtem, a zamiast tego jogurtu (o19) je zupę mleczną. No i na śniadanie też wypija kubek mleka.

No a jak to z ilośćiami to różnie, zależy od dnia - czasem zje dwa talerze zupy a czasem parę łyżek. Zupy mleczne z reguły zjada, ale np wczoraj się wypiął i zjadł tylko trochę żółtego sera

Bardzo lubi płatki owsiane na mleku z sokiem owocowym

Pzdr

Aga

zgred, a jak robisz te platki owsiane na mleku?
Ja wczoraj zrobilam Aluni kaszke bananowa, do ktorej dodalam kakao, troszke muesli i jeszcze dodatkowo platkow. Jadla ze smakiem :-)

reklama
Do góry