reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Co się dzieje w moim brzuszku ?(z perspektywy lekarza)

GRATULUJĘ WSZYSTKIM MAMUŚKÓW .
PIĘKNYCH ,ZDROWYCH RÓŻOWYCH BOBASKÓW

Na usg sa fale radiowe wiec one nie szkodzą, nic nie przenika do płodu, mam kolezanke dziennikarke co sobie na tym zeby zjadla...

Ja wczoraj na wizycie byłam. Dzidek zdrowy, pięknie rośnie. Serducho mocno bije. Szyjka macicy oglądana z każdej strony pod względem lotu samolotem i wszystko jest ok mogę lecieć na Święta :)
No i na 90 % wiem co mam w brzuszku ale o tym już w odpowiednim dziale :)

Lulka niby tak ,ale ....

Dotychczasowe doświadczenia związane z zastosowaniem USG w położnictwie dowodzą, że badanie ultrasonograficzne w ciąży powinno być wykonywane jedynie ze wskazań medycznych. Powinno zajmować ono najkrótszy, niezbędny czas do uzyskania potrzebnych informacji.
W niektórych krajach z powodu nadużywania ultrasonografii, czyli wykonywania przez kobiety kilku, a czasem nawet kilkunastu badań bez wskazań medycznych w czasie ciąży, podjęto odpowiednie działania służące ochronie zdrowia dziecka nienarodzonego (edukacja rodziców, restrykcje wobec osób wykonujących badania bez zlecenia, restrykcje wobec osób "wypożyczających" rodzicom aparaturę). Wykonywanie USG w celu tworzenia "pamiątkowych" filmów czy zdjęć zostało w USA uznane przez Agencję ds. Żywności i Leków za nieuprawnione wykorzystywanie aparatury medycznej. Postępowanie takie jest naruszeniem amerykańskiego prawa.
Powstało wiele badań naukowych opisujących przydatność, wiarygodność i bezpieczeństwo stosowania ultrasonografii u kobiet w ciąży. Niewiele z nas zdaje sobie sprawę, że ta metoda diagnostyki jest bardzo młoda - została wprowadzona do codziennej praktyki położniczej nastąpiło dopiero w latach 80. XX wieku. Oznacza to, że czas wykorzystywania tej metody nie jest wystarczająco długi, aby ponad wszelką wątpliwość potwierdzić bezpieczeństwo jej stosowania w stosunku do kobiet ciężarnych i ich dzieci. Ta ograniczona perspektywa czasowa wymuszać powinna zasadę ograniczonego zaufania, ponieważ w przypadku niektórych procedur medycznych i nowych technologii dopiero kolejne pokolenia ujawniały dalekosiężne negatywne skutki.
Badania USG w czasie ciąży | Ciąża

reklama
As jestem tego świadoma ale gdybym miała brać poprawkę na wszystko co złe to nie mogłabym nic do ust wziąć niczym się nie posmarować itd.
Albo sprawdzę na usg i będę spokojna albo będę się zamartwiać i skoro to i to źle wpływa na dziecko więc co wybrać?

Ja dzisiaj po badaniu "szukamy siusiaka" no i siusiaczek nie znaleziony :) Serducho bije mocno i szybko czyli prawidłowo. Posprawdzałysmy wszystkie organy na spokojnie bo na wizycie to zawsze szybko szybko tzn gin sprawdzała a ja sie cieszyłam od ucha do ucha :). Móżg prawidłowy, usteczka tez prawidłowe czyli nie ma rozszczepu, serducha jeszcze nie dało się dokładnie zbadać to za parę tyg. wątroba, aorta, pępowina wszystko ok i na swoim miejscu.
Mała rośnie zdrowo i waży tyle co kostka masła jak to gin określiła.
Teraz już na spokojnie mogę się cieszyć Świętami :)

Cześć dziewczyny.. ja już po wizycie:confused2: z dzieckiem wszystko wporządku chociaz widziałam same pośladki:eek: płeć nadal mi nie znana bo dziecko źle sie ułozyło ;( ani zdjecia nie mam ani nic:-:)-:)-:)-( zapisze sie gdzies dodatkowo do gin.prywatnie jeszcze na usg ... Ale jestem zawiedziona naprawde:-( kolejna wizyta dopiero za 1,5 mies:-:)-:)-:)-(

Oh,cholernie mi przykro :-:)-:)-( Dobrze,ze chociaz z dzieciatkiem wszystko wporzadku.
Ja tez gdybym nie chodzila prywatnie,to dopier 28.12 bym wiedziala,wiec glowa do gory kochana!

Witam
Pieszczoszka serce najważniejsze że z dzidzią wszystko ok:tak: Ciesz się kobieto!!!! A płec poznasz tak czy tak:tak:
Ściskam Cie mocno i trzymam kciuki abyś zobaczyła co tam jest między nóżkami na prywatnej wizycie:tak:
Chociaż dzieciaczki czasami do samego konca sie chowają, u mojego brata wlaśnie tak bylo :tak:

Pieszczoszka spokojnie rozumiem Cię mi lekarz powiedział że mówi dopiero na połówkowym bo wcześniej to może nie być pewne a ja też bym chciała wiedzieć. Wizytę mam w środę ale bez usg więc chyba na święta nie będę miała prezentu, mam tylko nadzieje że będzie wszystko z dzidzią ok bo to najważniejsze.

Pieszczoszko to wyszukaj sobie jakieś sprawdzone miejsce gdzie robią usg i na połówkowe pójdź tam. (bo to chyba jeszcze połówkowe nie było???) I wtedy będziesz mogła poprosić i o fotki i o filmik, tylko wcześniej też dowiedz się, czy w danym miejscu istnieje taka możliwość..

Pieszczoszka przykro mi, że dzidzia się na Was wypięła, ale najważniejsze, że z nią wszystko wporządku.:) Głowa do góry!

reklama
As jestem tego świadoma ale gdybym miała brać poprawkę na wszystko co złe to nie mogłabym nic do ust wziąć niczym się nie posmarować itd.
Albo sprawdzę na usg i będę spokojna albo będę się zamartwiać i skoro to i to źle wpływa na dziecko więc co wybrać?

Ja dzisiaj po badaniu "szukamy siusiaka" no i siusiaczek nie znaleziony :) Serducho bije mocno i szybko czyli prawidłowo. Posprawdzałysmy wszystkie organy na spokojnie bo na wizycie to zawsze szybko szybko tzn gin sprawdzała a ja sie cieszyłam od ucha do ucha :). Móżg prawidłowy, usteczka tez prawidłowe czyli nie ma rozszczepu, serducha jeszcze nie dało się dokładnie zbadać to za parę tyg. wątroba, aorta, pępowina wszystko ok i na swoim miejscu.
Mała rośnie zdrowo i waży tyle co kostka masła jak to gin określiła.
Teraz już na spokojnie mogę się cieszyć Świętami :)
SUPER !!! Takie wieści to ja lubię.

Cześć dziewczyny.. ja już po wizycie:confused2: z dzieckiem wszystko wporządku chociaz widziałam same pośladki:eek: płeć nadal mi nie znana bo dziecko źle sie ułozyło ;( ani zdjecia nie mam ani nic:-:)-:)-:)-( zapisze sie gdzies dodatkowo do gin.prywatnie jeszcze na usg ... Ale jestem zawiedziona naprawde:-( kolejna wizyta dopiero za 1,5 mies:-:)-:)-:)-(
Kochana ,ważne ,że maluszkiem wszystko oki.
Niektóre dzieci chowają się do końca i na uszach lekarz staje a zobaczyć się nie da.
U mnie Klaudia z 3 USG była chłopcem :szok::szok::szok: z wagą do 4 kg.:tak::tak::tak:
a urodziła się dziewczynka z wagą 4550 :-D:-D:-D:-D:-D
Kubuś też się chował.
I pół godzinki przed porodem mam wypasione USG 4 D i mówię no to co jest ,przecież tu już chyba widać .
A pani doktor do mnie .
Wie pani dziewczynki takie też widziałam ,więc będzie niespodzianka ,bo pewności nie mam .
I urodził się chłopiec :-D:-D:-D:-D:-D
A teraz to już się zastanawiam czy chcę wiedzieć :tak:;-):eek::eek: ,bo widać wyraźnie ,że w moim przypadku to nic nie widać :-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

Do góry