reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co się dzieje w moim brzuszku ?(z perspektywy lekarza)

reklama
Pulinka mam nadzieje ze bedzie ok&&&&&&&&&&&&&&
Ja dzis walcze z cisnieniem ale jkos przegrywam

oj to nieciekawie kilolek. Mam nadzieje, ze karta sie jednak odwroci &&&&

Dziewczyny, mam pytanko: czy Wam po KTG wpisuja punkty Fishera w karte ciazy? Mnie wczoraj polozna oswiecila i teraz mysle tylko o tym :baffled:

No mi też dzisiaj ciśnienie szaleje. Ale cały czas leżę i powoli je ogarniam:)
Ja nawet wydruków z ktg nie dostaję, Ale zazwyczaj u mnie spokój.

Cytuje za wikipedia:

W ocenie zapisu KTG stosujemy punktową skalę wg Fishera.

• 10–8 – stan płodu dobry
  • 7–5 – zagrożenie płodu, wymaga nadzoru
  • 4–0 – bezpośrednie zagrożenie płodu

No i u mnie w tych faflonach lekarskich polozna dopatrzyla sie tych punktow (tzw. Fisher score) i teraz ja sie w nie wczytuje i wczytuje i martwie, ze mam tylko jedna 10. Po co ona mi o tym powiedziala :no:

ja mam po zapisie Ktg opis porady z IP i tam jest " KTG reaktywne, FHR ok 140/min, oscylcja falujac, zpais bez czynnosci skurczowej, ruchy plodu obecne"

Gratuluję udanych wizyt i trzymam kciukaski za następne! &&&&

Kilolek, Paulinka, trzymam kciuki, żeby było wszystko dobrze!

Dziękuję Wam za wsparcie:tak:.

A propo ktg to ja miałam niby ciągle w szpitalu coś nie tak, a żadnych punktów mi nigdzie nie wpisywali. Tak naprawdę wychodziły tylko te wydruki z maszyny, a to było podpięte pod kartę w szpitalu i nawet tego nie dostałam przy wypisie, ani nigdzie nie zostało odnotowane, ani ksero, więc jakby coś to nawet nie wiem, co to było i jak to tłumaczyć potem przy porodzie:baffled:. Zero komunikacji i zero wydruków... Pierwszy raz słyszę, żeby były jakies punkty i ciekawa jestem ile my byśmy dostały przy naszych masakrycznych wynikach...

reklama
agasim - te punkty sa dla dziecka a nie dla mamusi (wiec skurcze nie maja tu nic do rzeczy) i sa one stosowane wszedzie, gdzie sie stosuje KTG ale najwyrazniej w niemieckie karty ciazy jest obowiazek je wpisywac a w polskie nie. Moze to i dla Was lepiej, bo byscie sie teraz wszystkie nakrecaly tak jak ja a lepiej sobie tego oszczedzic :baffled:

Do góry