reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co nowego w buteleczce i w miseczce...

skończony 9, czyli 10 miesiąc. Ale dlaczego należy czekć?
Bo wprowadzenie glutenu miedzy 7 a 9 miesiącem życia stosunkowo często powoduje powstawanie celiakii, czyli nietolerancji glutenu, widać w tym czasie układ trawienny niemowlaka jest bardzo wrażliwy akurat na gluten. Kiedyś sądzono, że najmniej przypaków powstawania tej choroby ujawania się po podaniu glutenu po 9 miesiącu życia, a teraz badania potwierdziły, że równie bezpiecznym (jak nie bezpieczniejszym) okresem jest od 4 do 6 miesiąca życia. Najmniej przypadków zachorowania na celiakię jest wśród dzieci, które miały wprowadzony gluten przed 6 miesiącem życia i były jednocześnie karmione piersią - mleko matki pomaga dziecku przyswajać gluten. Dlatego radzą wprowadzać gluten jak jeszcze karmi się piersią.

reklama
Mleko początkowe i mleko następne w świetle najnowszych zaleceń żywienia niemowląt (2007)

opublikowano: 2007-04-13

Ze względu na pojawiające się doniesienia sugerujące potrzebę obniżenia podaży białka u niemowląt, aktualnie zaleca się, aby mleko początkowe (typu 1) było stosowane nawet do końca 6 miesiąca życia.

Opublikowano nowe wytyczne żywienia niemowląt, zalecane w Polsce od roku 2007. Wytyczne te zostały przyjęte przez zespół ekspertów na konferencji w Instytucie Matki i Dziecka. Najistotniejsze zmiany dotyczyły czasu wprowadzania glutenu do diety oraz czasu stosowania mieszanek typu 1 (mleko początkowe) i typu 2 (mleko następne) u dzieci karmionych sztucznie. Ze względu na pojawiające się doniesienia sugerujące potrzebę obniżenia podaży białka u niemowląt oraz fakt, że aktualnie preferowany w Polsce model żywienia sztucznego powoduje nieco zbyt dużą podaż białka w diecie dzieci, aktualnie zaleca się, aby mleko początkowe (typu 1) było stosowane nawet do końca 6 miesiąca życia. Mleko następne (typu 2) należy włączać od 7 miesiąca życia.

Też dziś trafiłam na ten artykuł.

Ja właśnie musze zaopatrzyc się w ta kaszkę. Bo nie chcę nic gotować- za dużo zachodu. Nie mam czasu. A ta kaszka manna jest do rozpuszczenia w przegotowanej wodzie.Tylko nie wiedziałam, że to trzeba przed 7 miesiącem zrobić a jak nie to potem czekać...Musze się pospieszyć, bo chciałam wg nowego schematu działać. A póki co czekałam, bo zmieniałam Tosi mleko z Nutramogenu na Bebilon zwykły i nie chciałam mieszać nowości. Bebilon sie przyjał więc moge teraz działac z glutenem:-):tak:
A co do jedzonka, to Tosia je teraz 1 i 1/2 słoiczka dziennie:szok::szok:+ 3 razy 180 ml mleka.
Słoiczki je bardzo chętnie i to każdy. Otwiera buzie szeroko. Czasem wypije też Bobofruta jabłkowego...

Szkoda, ze nie ma tej kaszki pszennej bez mleka :-( Ja muszę dodawać 8 zbóz, bo to chyba jedyna z glutenem bez mleka. Ale też się dobrze przyjęła.

Dziewczyny o której dajecie dzieciaczkom wieczorną kaszkę??? Ja zawsze dawałam Oliwce po kąpieli koło 20.30 (kąpię ją o 20) ale ostatnio jest o tej godzinie już tak śpiąca (chociaż wcale nie idzie odrazu spać), że trze oczy przy jedzeniu kaszki i marudzi strasznie. Już parę razy zostawiła więcej niż pół porcji którą jej przygotowuję (czyli ze 150 ml płynu). Może powinnam jej dawać przed kąpielą :confused:

agusia9915 jak to 250????? miesci sie tyle w tym malutkim brzuszku?? zadnych problemow z brzuszkiem???? jestem w szoku, bo moj Jasiek wciagnie 160 gestej kaszy, pewnie zjadlby wiecej, ale mu zabieram a i tak pozniej brzuch go boli i punkt 23! pobudka na jedzenie!

reklama
jak bym jej dała jeszcze to by zjadła bez problemu ale tylko SINLAC:-D
NIC INNEGO W TAKICH ILOSCIACH NIE JADŁA

Do góry