reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co nowego w buteleczce i w miseczce...

no ja sie wlasnie tym martwie bo szymek to tylko wode pije z bidonu ze slomka nic innego nie przejdzie nawet nie da sie go oszukac wiec gorzej chyba z tym odstawieniem bedzie :baffled::baffled: ale teraz i tam cycus jest tylko o 11 jak idzie sobie pospac no i o 19:30 jak idzie spac na noc i o 24, 5 to nocne karmienia i koniec

reklama
U nas no bez jedzenia,Kuba nic nie chciał.No ale płakał,więc nie wiem,czy to zęby,czy chore znów gardło.:baffled:

A ja od 3 dni daje Zosi połowe małego danonka, i chyba jej nic nie jest, tzn rzadnych szorstkich plecków, ani krostek:-):tak:

tylko dziś zauwazyłam na brzuszku takie delikatne rozowe plamki kilka mocniejszych a reszta mało widoczna :/
kilka dni temu miała prawei 40 ts gorączki czy to mogła byc ta trzydnówka?? Bo innych objawów (typu katar kaszel, biegunka) nie było :/ zaznacze ze idą jej ząbki czwórki- górne

A ja od 3 dni daje Zosi połowe małego danonka, i chyba jej nic nie jest, tzn rzadnych szorstkich plecków, ani krostek:-):tak:

tylko dziś zauwazyłam na brzuszku takie delikatne rozowe plamki kilka mocniejszych a reszta mało widoczna :/
kilka dni temu miała prawei 40 ts gorączki czy to mogła byc ta trzydnówka?? Bo innych objawów (typu katar kaszel, biegunka) nie było :/ zaznacze ze idą jej ząbki czwórki- górne

U nas tez od niedzieli byla wysoka goraczka (przez 3 dni) i zadnych innych objawow. No i tez ida zeby. A wczoraj Milena dostala wysypki na tulowiu i na czole. Dzis ta wysypka jest ledwo widoczna chociaz wyczuwalna. No i u nas to raczej byla trzydniowka wiec moze u Ciebie tez .

Kasiad mam pytanie do Ciebie (a może ktoś inny też wie?)... kupiłam dziś po raz pierwszy jajeczka przepiórcze dla Milenki. Jak je przygotować najlepiej? I w jakiej ilości? jak Ty podajesz Oliwce - na twardo? 2 minutki się gotuje? Czy robisz jajecznicę? z ilu jajek? I czy solisz? Zupełnie nie mam pojęcia jak się do tego zabrać :blink:

Joasiek, ja podawałam 3 jajka, ale prawdę mówiąc tak sama sobie wymyśliłam, bo mi sie wydawało, że to mniej więcej odpowiednik jaja kurzego. Gotowałam na twardo, czasem mi wyszło na półtwardo-półmiękko, jajka włożyłam do wrzątku i gotowałam mniej więcej 2 minuty, czasem krócej. Jajecznicy nie robiłam.

Znalazłam w necie takie porównanie jaja kurzego i przepiórczego:

jajo przepiórcze - jajo kurze:

Wapno[mg] 59 - 56 do 58,5
Fosfor[mg] 232 - 180 do 237,9
Żelazo[mg] 3,8 - 2,1 do 2,25
Magnez 11,62 - 12
Sód 132 - 132
Potas 135 - 135
Miedź 0,11 - 0,03
Cynk 1,46 - 1,36
Witamina A [IU] 300 - 221
Tiamina [mg] 0,12 - 0,09
Ryboflawina [mg] 0,85 - 0,32
Niacyna [mg] 0,10 - 0,06 do 0,09
Energia [kcal] 158 - 183

DANE NA 100gram produktu

W porównaniu z jajem kurzym, skład chemiczny jaja przepiórczego jest bogatszy. Jaja przepiórcze zawierają więcej niezbędnych aminokwasów egzogennych i mniej tłuszczu. Są też bogatym źródłem żelaza, miedzi, karotenu i witamin z grupy B. Charakteryzują się najwyższą zawartością przyswajalnego fosforu, niespotykaną w innych produktach spożywczych. Ponadto odznaczają się znakomitym smakiem, efektownym wyglądem i łatwą podzielnością.

Jaja przepiórcze są pomocne w leczeniu astmy, cukrzycy, zaburzeń nerwowych, bronchitu, anemii, chorób nerek i wątroby oraz w terapii wzmacniania włosów. Regularnie spożywane uważane są za afrodyzjak.

Jajka przepiórcze można przechowywać w zupełnie świeżym stanie przez 30 dni, a w lodówce nawet przez 3 miesiące.

Dzięki wielkie Kasiu :-) z Twojego porównania wynika, że te jajeczka są tak bogate w różnorodne składniki pokarmowe, że lepiej chyba nie przesadzać z ich ilością? 2-3 jajeczka co drugi dzień pewnie w zupełności wystarczą. Spróbuję jutro jednak z jajeczniczką, bo Milenka bardzo ją lubi. Jak nie będzie chciała zjeść, to najwyżej ugotuję na twardo i dodam do obiadku :tak:

Kasiad a ile za nie płacisz? Pytam tak z ciekawości.... ja kupiłam je w Almie która nie jest tanim sklepem - zapłaciłam 5,40zł za 18 sztuk. Ale w żadnym innym w pobliżu ich nie mieli :no:

reklama
Joasiek, powiem Ci szczerze, że nie pamiętam ile kosztowały, choć pamiętam, że były drogie. Tomek kupił je w jakimś dużym markecie, chyba w Tesco.

Do góry