reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co nowego w buteleczce i w miseczce...

Dzis po raz pierwszy podalam Milence troche ryby. Mam nadzieje ze nie bedzie zadnych niepozadanych objawow.

ja też dałam małej słoiczek z rybą bobovity i myślę że będzie ok jak narazie po niczym nie było niepożądanych objawów ;-)

ale była znajoma u mnie w pracy i pediatra jej mówił że ma podac dopiero po 2 roku życia i się zdziwiła a ja jej że mi kazała podac gluten dopiero po roku :baffled:a już daję od dawna i rybę też ;-)

reklama
Czy możecie mi przedstawic jak wyglada dzienne menu waszego maluszka ( przede wszystkim tych karmionych butelką)
Karmienie mieszane (butla+cycuś)
5.00 cycuś+kromka chleba,kiedy jem śniadanie
7.00 kaszka ryżowa+pszenna lub Sinlac(ale niewiele)
10.00 deserek lub świeży owoc+chrupki kukurydziane
12.00 cycuś
14.00 obiadek(czasem koło 16.00,po drzemce odrobina herbatki lub soku lub wody)
17.00 cycuś
19.00.mleko + łyżeczka kaszki
w nocy cycuś 1 lub 2 razy.

Sądzę,ze podobne jak mleka. U moich dziewczynek objawem nietolerancji mleka były strasznie wodniste zielone biegunki połączone z kolką. Powtarzały sie te objawy nawet wtedy, gdy Madzia byłą już w przedszkolu i ktoś przez nieuwagę dał jej mleko. Potem też podobne objawy miała, gdy przesadziła z cytrusami. Niestety takie objawy nietolerancji są bardzo niebezpieczne i mogą doprowadzić do uszkodzeń jelit. :-(

Sądzę,ze podobne jak mleka. U moich dziewczynek objawem nietolerancji mleka były strasznie wodniste zielone biegunki połączone z kolką. Powtarzały sie te objawy nawet wtedy, gdy Madzia byłą już w przedszkolu i ktoś przez nieuwagę dał jej mleko. Potem też podobne objawy miała, gdy przesadziła z cytrusami. Niestety takie objawy nietolerancji są bardzo niebezpieczne i mogą doprowadzić do uszkodzeń jelit. :-(

No to juz sie boje bo Milenka w zeszlym tygodniu miala wodniste zielone kupki. Nawet bylam z nia u lekarza, ale powiedzial ze to przez zabkowanie. No i akurat wtedy jadla naprawde niewielka ilosc kaszki z glutenem (moze lyzeczke na kilka dni). Teraz tez jej daje i nadal robi dosc czesto kupki ale juz nie sa rzadkie. Teraz odstawie ten gluten i zobacze co dalej.

karolina77, może rzeczywiście na jakiś czas odstaw, jeżeli Cię coś niepokoi. Niestety u moich dziewczynek jelitka zaczynały dobrze pracować i ustępowały objawy dopiero po dwóch tygodniach. A przy ząbkach też może być zielona kupa. Trzeba to wyczuć intuicyjnie. Wydaje mi się, ze przy ząbkach taki stan się długo nie utrzymywał. Więc może lepiej na trochę odstawić gluten , poczekać aż się wszystko unormuje i ponownie spróbować.
Życzę Ci, żeby to były jednak ząbki. A jeżeli nawet nie, to dzieci najczęściej z tej nietolerancji wyrastają.

ewamat, dzieki za pocieszenie. Ale to co pisze aga-pg, to u nas bylo tzn. Zdrowe do tej pory dziecko zaczyna oddawać półpłynne, obfite i cuchnące stolce. Tylko ze ja Milence dawalam bardzo malo i bardzo rzadko cos z glutenem.

Dlatego nie martw się na zapas, bo to mogą być jednak zęby. Też przez to przechodziłam. Odstaw na trochę gluten i po pewnym czasie spróbuj ponownie. Pediatra z rejonu twierdzi, ze "dziecko brzuszkiem reaguje na wszystko, nawet na zapalenie ucha. " I akurat w tym ma rację . Nie musi to wiec być nietolerancja.

Dzieki dziewczyny. Postaram sie nie martwic na zapas. Licze na to ze to jednak zabki. Teraz te kupki juz nie sa wodniste i tak mocno cuchnace, ale takie jakby z zelatyna . I to troszke mnie niepokoi.

reklama
Niestety z nietolerancji glutenu tylko pozornie się wyrasta. Człowiekowi choremu na celiakię raz na całe życie uszkadzają się kosmki jelitowe i nie jest to do naprawienia, im szybciej dziecko przejdzie na dietę bezglutenową, tym mniejszą szkodę choroba zrobi w organizmie.
Ale Karolina u Milenki raczej za wcześnie na tę chorobę, gdyż ona się ujawnia dopiero po miesiącu lub więcej od wprowadzenia do diety glutenu.

Do góry