reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ciężaróweczki po in vitro

reklama
Coleta dobre;) No cóż zamotał się mężulek;) No ja też muszę jakiś nowy stanik, bo tragedia....Co do wizyt, to miałam 2 razy w miesiącu na początku, do 11 tygodnia , potem w między czasie prenatalne i już co miesiąc.

Drogie koleżanki - czy odwiedzałyście już dentystę? Niestety, będę miała chyba taka konieczność, a właśnie przeczytałam na onecie, ze to znieczulenie, które uchodziło za bezpieczne w ciąży, okazało się niebezpieczne :-(
Pozdrawiam

podobno zrobili test na małych szczurkach i znieczulenie niszczyło im komórki. Dorosłym szczurom nie szkodziło, a szczurzym noworodkom tak. Przenieśli wyniki na ludzi. Ale nie widzę teraz tego artykułu na portalu.

Kretowinka ja też jestem boidupka dentystyczna i zawsze miałam duuuuuuże znieczulenie. No i muszę iść do dentysty ale odkładam to w nieskończoność.

Misia pytałam kilku lekarzy i stomatologów i pediatrów i ginekologów i wszyscy zgodnie twierdzili, że znieczulenie miejscowe nie przenika przez łożysko... Ja miałam w II trymestrze leczony ząb ze znieczuleniem, bez niestety było zbyt boleśnie i nawet maluszek się denerwował w brzuszku. Jak tak patrzę teraz na niego to raczej mu nie zaszkodziło :)

Co do dentysty to ja już byłam na kontroli w 14 tyg jakoś. Co do znieczuleń, zawsze moi pracodawcy i inni lekarze mówili, że jest kilka rodzajów znieczuleń, wiadomo jedne lepszej, inne gorszej jakości i są takie, które nie szkodzą dziecku, ale ja wolałam nie brać wcale, dla pewności. Ja tam się nie boję dentysty, bo mam bzika na punkcie zębów...noszę aparat, więc mam stałe kontrole, nie mam w tej chwili nic do leczenia, chodzę tylko co pół roku na przegląd. Kiedyś wybielałam zęby i odkąd sama za siebie odpowiadałam, to starałam się dbać ile wlezie. Na szczęście mam mocne zęby, więc nawet w niektórych zębach mam jeszcze laki z dzieciństwa, hehe. ;-) Nie bójcie się, jeśli nie kanałowe to nie będzie tak bolało. Ja zawsze robię bez znieczulenia (chociaż kanałów nigdy nie miałam, więc nie wiem jak z tym jest). Pracowałam też w stomatologii i różnie ludzie reagowali na wszystkie zabiegi. Jeden pacjent to nawet kiedyś zasnął na kanałowym :-p Zależy od człowieka, odwagi kochane! Lepiej zrobić, niż mieć stan zapalny w jamie ustnej.

Ja już pow wizycie na NFZ. Jestem zadowolona, po znajomości koleżanka zrobiła ktg :) Jeszcze bardzo na nie za wcześnie;P, ale usłyszałam przez kilka sekund serduszko i ona powiedziała, że cały czas pokazuje, że bije serducho, więc jestem uspokojona. Szyjka też wysoko i twarda, więc już całkiem fajnie. Badania dostałam te, które chciałam, będę je robić w czwartek..tylko jakoś muszę je odebrać przed 29.12 bo wtedy wizyta u mojej dr...a ich podobno ma nie być..no coś wymyślę, mam nadzieję.
Miłego dnia dla wszystkich! Idę pichcić! A, własnie jedna katastrofa wyniesiona z wizyty????! - WAGA! Ja nie wiem co się dzieje, od 30.11 +3kg:wściekła/y:, znów moja dr mnie opierdzieli....cóż poradzić...na szczęście ciśnienie ok, więc to mnie pociesza.

reklama
Aisha - może wodę zbierasz w organizmie???
Ja kiedys też zasnęłam na kanałowym. :-) Ale teraz mam problem, ponieważ po pierwszym invitro pozbyłam się jednego zęba. Podczas drugiej procedury, rozpadł mi się kolejny ząb. Obawiam się, że nie ma czego ratować, ale boli mnie dziąsło wokół i chyba juz dłużej nie mogę czekać. Ale wcale nie jest łatwo dostać się do stomatologa przed Świętami - wygląda na to, że prawie wszyscy do Nowego Roku są wyjechani.

Do góry