Ale ja jej nie pije, tylko do płukania. Kobieta w aptece tez powiedziała, ze mogę stosowaćMartka 83 prosze Cie nic nie kombinuj z szalwia, mnie ginekologdzy w klinice uczulali od samego poczatku ciazy by unikac szalwi jak ognia, w kazdym razie mialam zabronione picie herbatek z dodatkim szalwii bo to zle wplywa na plody i oni tu twierdza w szwajcarii ze moze byc przyczyna poronienia.
reklama
Liście szałwii zawierają : olejki eteryczne w skład, których wchodzi cyneol, pimen, tujon i kamfora oraz garbniki, pikrosalwinę, trójterpeny oraz witaminę B1. Szum dotyczący zakazu spożywania zioła wywołał tujon, który występuje w każdej odmianie szałwii. W odmianie lekarskiej – ogólnodostępnej jest go jednak najmniej.
Tujon w nadmiernych ilościach ma działanie naskurczowe oraz pobudzające ośrodkowy układ nerwowy. Dlatego do jednorazowego zaparzania nie należy przekraczać 15 g surowca. Ważną informacją jest też fakt, że tujon jest bardzo słabo rozpuszczalny w wodzie, dlatego wypicie naparu z 1-2 g liści szałwii co kilka dni nie stanowi zagrożenia dla ciąży. Bezpieczne są również wszelkiego rodzaju pastylki do ssania na gardło zawierające wyciąg z szałwii
Takie coś znalazłam. Pić nie zamierzam
Tujon w nadmiernych ilościach ma działanie naskurczowe oraz pobudzające ośrodkowy układ nerwowy. Dlatego do jednorazowego zaparzania nie należy przekraczać 15 g surowca. Ważną informacją jest też fakt, że tujon jest bardzo słabo rozpuszczalny w wodzie, dlatego wypicie naparu z 1-2 g liści szałwii co kilka dni nie stanowi zagrożenia dla ciąży. Bezpieczne są również wszelkiego rodzaju pastylki do ssania na gardło zawierające wyciąg z szałwii
Takie coś znalazłam. Pić nie zamierzam
aniolkowa.mama
W oczekiwaniu na CUD
Dziękuję za kciuki kochane
Chyba działają bo od 24 godzin nie było skurczy :-) malutki ma się dobrze :-) Jesteśmy kolejny dzień do przodu
Chyba działają bo od 24 godzin nie było skurczy :-) malutki ma się dobrze :-) Jesteśmy kolejny dzień do przodu
anika11
Fanka BB :)
Aniolkowa, bardzo się cieszę! Oby tak dalej i to są piękne wiadomości!
Napisane na SM-G530FZ w aplikacji Forum BabyBoom
Napisane na SM-G530FZ w aplikacji Forum BabyBoom
aniolkowa.mama
W oczekiwaniu na CUD
Znowu mam bóle jak na@ :-( jeśli nie przejdą to sprawdzą szyjkę. Mały ma dupkę prawie w kanale rodnym :-(
Ale mu spiesznoZnowu mam bóle jak na@ :-( jeśli nie przejdą to sprawdzą szyjkę. Mały ma dupkę prawie w kanale rodnym :-(
Fusun
Fanka BB :)
Aniołkowa, jak sytuacja? Bo już parę godzin się nie odzywasz... Jak szyjka?
aniolkowa.mama
W oczekiwaniu na CUD
Skurcze ustały dlatego szyjki nie sprawdzają żeby nie podrażniać. Przenieśli mnie z porodowki na patologie ciąży także chyba nie jest źle.
reklama