reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ciężaróweczki po in vitro

reklama
Właśnie mam taki przepis z naczynia w obserwowanych i się zbieram żeby upiec taki chleb. Daj przepis jak masz sprawdzony 🙏
Pewnie ;)
Zakwas:
20g swiezych drożdzy
1 lyzeczka maki pszennej
1 lyzeczka cukru
Wszystko zalewam ciepla woda, mieszam i odstawiam, zeby uroslo.

Do robota wrzucam:
150g maki zytniej
150g maki pszennej
150g maki orkiszowej
1 plaska lyzka soli
Dodaje zakwas i mieszam. Dolewam cieplej wody na oko (ok 1-1.5 szklanki dodatkowo musze dolac). Mieszam poki nie zbije sie w kulke. Jeszcze chwile po tym wyrabiam aby bylo miekkie.
Naczynie zaroodporne obsypuje maka. Wkladam ciasto uformowane na splaszczona kulke (jak dasz okragla to wyrosnie do gory i zrobi sie taki mega okragly chleb). Nacinam gore i obsypuje delikatnie maka. Wlaczam piekarnik z termoobiegiem na 240 st. Jak sie zagrzeje, zamykam naczynie i wkladam do piekarnika. Pieke 40 min. Po tym czasie sciagam pokrywke i pieke jeszcze 7 min.
Moim zdaniem chleb wychodzi super :)
 
A macie jakies urzadzenia do pieczenia chleba? Jak ktos tu piecze?
Mam to ustrojstwo. Upiekłam w tym chleb kilka razy. Według mnie bez sensu. Czasem tego używam do wyrabiania ciasta drożdżowego.
Chleb z mąki pełnoziarnistej piekłam przez pół roku, najprostszy przepis mąka, woda i drożdże, troszkę oleju. Wyrabiam ręcznie, piekłam w piekarniku. Nie jest zbyt smaczny, dlatego szybko schudłam 😂😂😂
Mama kiedyś piekła żytni chleb na zakwasie, ten był super. Jednak robienie tego zakwasu wymaga cierpliwości i troszkę doświadczenia.
 
reklama
Do góry