Ja ppieklam normalnie w piekarnikuA macie jakies urzadzenia do pieczenia chleba? Jak ktos tu piecze?
reklama
Kachar
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 24 Maj 2021
- Postów
- 1 043
Hehe został wyeksmitowany to się wkurzył@Kachar mój wczoraj wieczorem kilka godzin wariował i dziś od rana też ma jakiś problem .
Jakiś czas temu przenieśliśmy się z salonu do sypialni na piętrze. Wczoraj kupiłam drugie łóżeczko i maly całą noc spał sam a nie z nami. Może dlatego jest dziś wkur.wiony od rana
Orchidea33
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 28 Styczeń 2021
- Postów
- 2 354
Ja pieke w piekarniku w naczyniu zaroodpornym a ciasto wyrabiam w robocie kuchennymA macie jakies urzadzenia do pieczenia chleba? Jak ktos tu piecze?
Ja pieke w piekarniku w naczyniu zaroodpornym a ciasto wyrabiam w robocie kuchennym
Właśnie mam taki przepis z naczynia w obserwowanych i się zbieram żeby upiec taki chleb. Daj przepis jak masz sprawdzony
Orchidea33
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 28 Styczeń 2021
- Postów
- 2 354
PewnieWłaśnie mam taki przepis z naczynia w obserwowanych i się zbieram żeby upiec taki chleb. Daj przepis jak masz sprawdzony
Zakwas:
20g swiezych drożdzy
1 lyzeczka maki pszennej
1 lyzeczka cukru
Wszystko zalewam ciepla woda, mieszam i odstawiam, zeby uroslo.
Do robota wrzucam:
150g maki zytniej
150g maki pszennej
150g maki orkiszowej
1 plaska lyzka soli
Dodaje zakwas i mieszam. Dolewam cieplej wody na oko (ok 1-1.5 szklanki dodatkowo musze dolac). Mieszam poki nie zbije sie w kulke. Jeszcze chwile po tym wyrabiam aby bylo miekkie.
Naczynie zaroodporne obsypuje maka. Wkladam ciasto uformowane na splaszczona kulke (jak dasz okragla to wyrosnie do gory i zrobi sie taki mega okragly chleb). Nacinam gore i obsypuje delikatnie maka. Wlaczam piekarnik z termoobiegiem na 240 st. Jak sie zagrzeje, zamykam naczynie i wkladam do piekarnika. Pieke 40 min. Po tym czasie sciagam pokrywke i pieke jeszcze 7 min.
Moim zdaniem chleb wychodzi super
Orchidea33
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 28 Styczeń 2021
- Postów
- 2 354
A maki u mnie schodzi z 5kg miesiecznie@maria_92 dawaj tu na forum i pisz co u was?
I najważniejsze pytanie ile mąki miesięcznie zużywasz
motylek24
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 28 Lipiec 2018
- Postów
- 7 797
Mam to ustrojstwo. Upiekłam w tym chleb kilka razy. Według mnie bez sensu. Czasem tego używam do wyrabiania ciasta drożdżowego.A macie jakies urzadzenia do pieczenia chleba? Jak ktos tu piecze?
Chleb z mąki pełnoziarnistej piekłam przez pół roku, najprostszy przepis mąka, woda i drożdże, troszkę oleju. Wyrabiam ręcznie, piekłam w piekarniku. Nie jest zbyt smaczny, dlatego szybko schudłam
Mama kiedyś piekła żytni chleb na zakwasie, ten był super. Jednak robienie tego zakwasu wymaga cierpliwości i troszkę doświadczenia.
reklama
Orchidea33
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 28 Styczeń 2021
- Postów
- 2 354
Zeby jajek tylko przed świętami nie zabrakloBędę przynajmniej wiedziała przez kogo muszę targać dwa kg mąki dzisiaj oleju też nie było jprdl co za ludzie.
Podobne tematy
Podziel się: