A to nie jest AZS? Uczulił się na coś? Nam pomagała maść z ektoiną np. Dermaveel i DEMSA skoncentrowany krem do ciała. Myłam młodego w emolientach i te maści na zmianę jedna przeciwzapalnie, druga, żeby się nie ludzczylo i ładnie goniło. to wystarczało. Jak miał roczek nie obyło się bez sterydu, ale to był hydrokortyzon. Dużo dzieci ma AZS mają delikatna skore :-) czasem trzeba proszek zmienić, albo więcej razy płukać ubranka i prasować albo suszyć w suszarce, żeby były miękkie. Ale do Allegrologa warto się przejść jakby nawracało.A doświadczone mamusie może mi coś podpowiecie jeśli chodzi o problemy skórne u dzieci- Kuba ma już z 1.5 miesiąca liszaje. Najpierw był jeden między uchem a policzkiem, a teraz jeszcze 2 na brzuchu i jeden na rączce. I tak- pediatra widziała, mówiła że mało nasilone, najpierw smarowalam olejkiem migdałowym 100% aby spróbować naturalnie, ale w zasadzie bez zmian. Później Pharmaceris emotopic bo ma dobry skład i i opinie, to znów z polecenia pediatry. 2tyg poprawa i znów zaognienie. I o co kaman. Unikam w diecie czekolady, bo raz zauważyłam że po zjedzeniu 3 kostek i ciasteczka z czekoladą zmiany były bardziej czerwone, ale ja jestem sceptyczna co do wpływu jedzenia na problemy skórne czy brzuszków dziecka. No ale ok, kakao unikam.
Z waszego doświadczenia co pomaga? Mamy też na główce suchą skórę- wcześniej ciemieniucha wyleczona, a teraz takie hmm jakby też pod palcem ma szorstkie na główce.
Jak nam się nie poprawi to w przyszłym tygodniu wizyta u lekarza i jakaś maść ze sterydem na 3 dni.
Poza tym nie używam więcej kosmetyków dla dziecka, kapie w samej wodzie, włoski myejmy szamponem z babydream rossmanowskim.