A masujesz w ksztalcie literki U zgodnie z ruchem wskazowek zegara?
Ostroznie z herbatka koperkowa...
Wyniki badań przeprowadzonych nad estragolem, naturalną substancją zawartą w ziarnach kopru (także w herbatkach na jego bazie), wykazują, że jest to substancja rakotwórcza i genotoksyczna. Badanie przeprowadzone przez włoski Narodowy Instytut Badań nad Żywnością i Żywieniem (INRAN), a opublikowane w 2010 r. w „Food and Chemical Toxicology”, objęło dostępne na rynku włoskim produkty do przygotowywania naparów z kopru (torebek do zaparzania, herbatek rozpuszczalnych, ziaren). Okazało się, że „Poziom estragolu jest zbyt wysoki, by móc uznać spożycie naparów za bezpieczne, przynajmniej w przypadku noworodków”. Podobną opinię wydała europejska agencja EMEA, która zajmuje się naukową oceną leków. Według niej spożywanie naparów z kopru włoskiego przez dzieci do czwartego roku życia nie jest wskazane bez konsultacji z pediatrą.