reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ciężaróweczki po in vitro

Dziewczyny, takie pytanie od mojej znajomej bo się bardzo martwi.
Urodziła w 38 tygodniu dziewczynkę o wadze 2600. Mała jest na piersi i ma dwa tygodnie. Nic nie przytyła od wyjścia ze szpitala. Położna kazala jej spuszczać mleko do butelki aby zobaczyć ile je. No i je ładnie.
I teraz kazała jej dokarmiać modyfikowanym żeby mała zaczęła przybierać na wadze. Co o tym sądzicie? Ma dokarmiać mm czy co ma robić? Terminy do pediatry dopiero w styczniu
Dokarmienie mm spowoduje, że mała będzie mniej wolała o cycka i zmniejszy jej się laktacja a to już prosta droga do karmienia tylko mm.
Moim zdaniem powinna iść do cdl żeby sprawdziła czy dziecko dobrze się przystawia czy ssie efektywnie.

reklama
Urodziła w 38 tygodniu dziewczynkę o wadze 2600. Mała jest na piersi i ma dwa tygodnie. Nic nie przytyła od wyjścia ze szpitala. Położna kazala jej spuszczać mleko do butelki aby zobaczyć ile je. No i je ładnie.
I teraz kazała jej dokarmiać modyfikowanym żeby mała zaczęła przybierać na wadze. Co o tym sądzicie? Ma dokarmiać mm czy co ma robić? Terminy do pediatry dopiero w styczniu
Ja bym nie dokarmiala mm. Dawalabym cyca i odciagala laktatorem i dokarmiala najwyzej tym odciagnietym. Chyba, ze nadal bedzie glodna to wtedy na samym koncu mm w malej ilości na "dopchanie". Ja tak robilam u siebie. Z czasem przestaliśmy dawac mm a pozniej butelka odciagniete mleko bo laktacja mocno ruszyła a on zaczal sam dawac rade i ssal tyle co potrzebowal.

wg mnie najwazniejsze pytanie to - dziecko jest spokojne? Spi? Nie placze? Jesli tak to znaczy ze je ok wg mnie… inna sprawa ze przybierac musi, chocby niewiele, ale jednak to bardzo wazne.

Spokojne, ma trochę kolek. Ale żeby ani grama nie przybrało przez dwa tygodnie 🤔
Moja ma 3 miesiące i przez ostatni miesiąc ani grama nie przybrała. Wyniki z krwi super, mocz super, je często i ładnie.. Miałam dokarmiać odciąganym ale zjadała po 5ml, obecnie butelki nie chce (ani mojego ani mm) od tygodnia dawałam moje z bebionem HMF przed cycem ale od 2 dni strzykawką bo butla be. Po świętach waga przyjedzie to zobaczymy czy coś przybrała przez to HMF (szczepień nawet nam odmówili)

Moja ma 3 miesiące i przez ostatni miesiąc ani grama nie przybrała. Wyniki z krwi super, mocz super, je często i ładnie.. Miałam dokarmiać odciąganym ale zjadała po 5ml, obecnie butelki nie chce (ani mojego ani mm) od tygodnia dawałam moje z bebionem HMF przed cycem ale od 2 dni strzykawką bo butla be. Po świętach waga przyjedzie to zobaczymy czy coś przybrała przez to HMF (szczepień nawet nam odmówili)
Ale ta mała ma tylko dwa tygodnie i od szpitala nic nie przybrała🤔

Jolka też tak miała na początku. W 3 tygodniu zaczęła przybierać (dokarmiałam mm) później przez półtora miesiąca mniej ale przybierała. I teraz znowu
Aha. Ta moja koleżanka mówi że spróbuje dokarmiać i zobaczy🤔. Wg mnie musi być jakaś przyczyna że mała nie przybiera era na wadze a dokarmianie od razu mm, bez żadnych badań niczego nie wyjaśni 🤔

Aha. Ta moja koleżanka mówi że spróbuje dokarmiać i zobaczy🤔. Wg mnie musi być jakaś przyczyna że mała nie przybiera era na wadze a dokarmianie od razu mm, bez żadnych badań niczego nie wyjaśni 🤔
Ja sama zaczęłam dokarmiać mm ale jak osiągnęła wagę urodzeniową to przestałam. Teraz ten HMF (mieszam z moim mlekiem) dla wczesniakow daje (mimo że dzisiaj 15 tygodni skończyła). Problem w tym, że od 2 dni nie chce butli i muszę strzykawką wciskać przed karmieniem. Co się nie robi dla tych naszych bombli. U nas może być to przez wadę genetyczną, głównie jest tam opóźnienie psychoruchowe czy wady serca itd ale mało ludzi ją ma więc może i to jest.

reklama
u nas co 2 tyg noworodka ma widziec i wazyc pediatra, na tej samej wadze. I cos przybierac musi. Jak nie przybiera to to jest niepokojace. U nas Lili nie przybierala, ale tez ciagle plakala jak tylko odstawialam ja od piersi. Efekt byl taki ze wisiala po 20h dziennie, a nie przybierala. Dopiero mm rozwiazalo problem, ale miala juz miesiac wtedy…
Inka przybierala powoli, malo, ale nie bylo placzu i wiszenia wiec bylo na spokojnie. Ale jednak przybierala. W pierwszym miesiacu ok 300g tylko, ale w drugim juz prawie kg wiec tak jak powinna.

Do góry