reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciaza w uk

u nas tez dobrze, poza jedna rzecza - musialam zrezygnowac z karmienia piersia niestety, moje sutki nie sa do tego chyba stworzone, ale widze ze karmienie butla tez ma wiele plusow. Nacirpialam sie bardzo dlugo przy pierwszej corce i obiecalam sobie ze jesli tym razem znowu tak bedzie to przejde na butle. Karmilam 2 dni, teraz walcze z pokarmem. Piersi bola bardzo ale z dnia na dzien jest coraz lepiej i mam nadzieje ze wkrotce to przejdzie. Jesli chodzi o aspekt poporodowy to doszlam bardzo szybko do siebie, szybciej niz po pierowszej ciazy nawet, chyba w ciagu 3 dni :-)
Starsza corka bardzo cieszy sie siostrzyczka, jest grzeczna, uwielbia ja calowac i pomagac gdzie tylko moze. Nadia jest spokojna i taka malusia :-) Mam nadzieje tylko ze nie dopadna nas kolki....

reklama
Joanna- uwielbiam czytac te twoje opisy, sa bardzo optymistycznie nastrajajace :-) Ja marze o karmieniu piersia :tak:

mummy2- super, ze wszystko sie uklada, zwlaszcza jesli sie ma 2 dzieci pod opieka :-) Ja jak pisalam chce karmic cycem, ale rozumiem jak kobiety wybieraja butle. Najwazniejsze jest to, by mama byla szczesliwa i zrelaksowana, wtedy dzidzia tez jest :-)

Mummy chyba z kazdym porodem jest lepiej ;)
ja po pierwszym dlugo nie moglam dojsc do siebie,po drugim bylo lepiej a teraz jest rewelacja :-D
godzine po ,bylam na nogach,mimo naciecia i tak mam do teraz...nic nie boli a ja czuje sie super :))
u nas jeszcze nocki sa ciezkie,Pyska to taki nocny marek...zupelnie jak w brzuszku :-D,ale mysle ze z czasem wszystlko sie unormuje i moje dziecko bedzie lepiej spalo w nocy :tak:
starszaki szczesliwe,zajmuja sie mala i skacza kolo niej..jakby mogly to by caly czas trzymali ja na raczkach...
a ja dzisiaj wcisnelam sie w swoje jeansy,jaka radosc :-D:-D
pozdrawiam i uciekam z moim krzykaczem na spacer ;-)
milego dnia mamsuki :tak:

muffy ja bardzo chcialam karmic piersia, przygotowalam sie na to pod roznymi wzgledami - odpowiednie topy, pidzama, wkladki do stanika, masc na sutki, herbatka laktacyjna ale przede wszytskim mnostwo przeczytanych artykulow, obejrzanych zdjec i filmikow o odpowiednim przystawianiu bobasa. Niestety nie wyszlo, gdy zaczelam bac sie karmien, wtedy pomyslalam o butli. Bylam zestresowana i obolala, z cycow zaczely plynac krople krwi a placz malej przyprawial mnie o ciarki na plecach....pomyslalam ze wszyscy lepiej skorzystamy na tym jesli przejde na butle i tak tez sie stalao. Ja jestem spokojniejsza, bardziej zrelaksowana i mysle ze dzidzia na tym korzysta rowniez. Walka z pokarmem tez latwa nie jest ale wiem ze za kilka dni wszytsko wroci do normy. Piersi mam jeszcze napelnione, obrzmiale i bolesne, nie moge np. malej odbic po jedzeniu bo piersi bola, niestety tu nie dostaje sie tabletki na znaik pokarmu, trzeba czekac az naturalnie sam zaniknie, ale mysle ze jestem juz w polowie drogi.
madlen zazdroszcze wcisniecia sie w jeansy, juz! ja sprobuje w sobogte bo mamy wizyte w szpitalu i trzeba bedzie sie w cos normalnego ubrac hihi Narazie tylko dresy bo ze wzgledu na cyce zostaje w domu jeszcze.

Mummy a nie myslalas o sciaganiu? Piszesz ze masz duzo pokarmu, moze byloby warto?? W sumie nie wiem jaka jest dokladnie twoja sytuacja. Tak sobie tylko pomyslalam

Ja pierwsze slysze o szerokim pieluchowaniu :szok: Wit D kazali kupic w aptece a o K nic nie mowili, wiem ze dostala w zastrzyku zaraz po narodzinach, ale to w irlandii a w uk to nie wiem.

Dziewczyny, ja strasznie przepraszam, jeśli łamię jakieś forumowe zasady savoir vivre, ale chciałabym Was prosić o pomoc.
Otóż, jestem psychologiem, w trakcie pracy nad doktoratem. Moja ciąża doświadczana w Wielkiej Brytanii zainspirowała mnie do zaprojektowania badań, na temat różnic w ocenie jakości opieki medycznej w Polsce i na Wyspach, oraz wynikającego z tego poczucia bezpieczeństwa i zadowolenia z życia.
W związku z tym chciałabym prosić te z Was, które mieszkają w Wielkiej Brytanii o wypełnienie krótkiej ankiety na temat tego, jak oceniacie i doświadczacie swojej ciąży.
Ankieta jest krótka i jej wypełnienie nie powinno zająć za wiele czasu.
W dalszej perspektywie założeniem takich badań jest umożliwienie tym z nas, które żyją na emigracji i nie czują się odpowiednio zaopiekowane w ciąży stworzenie odpowiednich warunków i otrzymanie pomocy i wsparcia, któego czasem się potrzebuje.
Badanie jest prowadzone w porozumieniu z uniwersytetem Gdańskim, Brunel University w Uxbridge, oraz Polish Psychologists Association z Wielkiej Brytanii, ma też wszelkie możliwe akceptacje etyczne i metodologiczne.

To co? Pomożecie?
Poniżej link do ankiety:

https://www.surveymonkey.com/s/Polki-w-ciazy

Z góry dziękuję za wszelką pomoc!
Pozdrawiam,
Agnieszka

Witaminy d nie podawalam Mayi teraz tez nie, ja z tych co uwazaja ze dlugie spacery swoje robia. Witamine k Dostaly obie w kilka min Po urodzeniu w zastrzyku.

A szerokie pieluchowanie? Z tego co ja sie orientuje to jesli nie ma wskazan medycznych to sie tego juz nie praktykuje.

reklama
joanna dzięki, a co do wit. K to tylko jedna dawka i to wszystko? w Pl z tym pieluchowaniem to do poradni preluksacyjnej a tutaj to kto powie czy bioderka dziecja są ok?
Sorki za te pytania bo może głupie ale po prostu martwię się:zawstydzona/y:

Do góry