reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ciaza w uk

katiuszka witaj:-) co do testu na glukozę to robia tylko tym ciężarnych u których w najbliższej rodzinie ktoś miał cukrzycę i jest to w 28tc w szpitalu jak również pobieranie krwi. A z jakiej części Londynu jesteś?

reklama
witaj katiuszka, to co piszesz jest nie do pomyslenia, ja przechodze juz druga ciaze w uk i pierwszy raz slysze o granicy 26tc....chociaz teraz mam mniej wizyt, z racji tego ze to druga ciaza to mam okrojone wizyty o 2, ale mialam ta przy 12tc, pozniej mialam dopiero ok 16tc, czyli w czerwcu, pozniej dopiero w polowie wrzesnia i teraz czekam na kolejna ktora ma byc 23 pazdziernika, czyli dosc rzadko. Niemniej jednak wiem ze niewiele trace, badanie moczu mam na kazdej wizycie ale to tylko wlozenie papierka lakmusowego, do tego macanie brzucha i sluchanie serca dziecka. Jelsi mam pytania do poloznej to moge jej zadac, ale mialam teraz rozne dolegliwosci i nikt nie wykazal wiekszego zainteresowania - wszytsko w normie. Takze na te wizyty nie mam wiekszego parcia, bo to nie to samo co w pl u ginekologa, gdzie na kazdej wizycie jestes porzadnie przebadana, niemniej jednak dla wlasnego spokoju zawsze lepiej miec taka wizyte niz zadna....ja bede miala teraz jeszcze 2 wizyty do 40 tc a nastepna juz w 41tc, jelsi sie do tej pory nie rozwiaze hehe wydaje mi sie ze powinnac miec normalnie wizyty z midwife w swojej przychodni, czyli tam gdzie przyjmuje twoj gp...

cześć Wam ponownie:-)
bulkaasia dzięki za odpowiedź w sprawie gluzkozy. Ja piszę z dziewczynami na innym wątku, tam większość z nas ciężarówek mieszka w Polsce i one mają zupełnie inaczej niż my tutaj. Właśnie jednej z kolezanek wyszło, że ma ryzyko cukrzycy ciążowej, dlatego tak się wystraszyłam. Piszesz, że tu nie ma takiego badania dla każdej w ciąży? jezu...moja kuzynka nikogo w rodzinie nie ma z cukrzycą, a ona ją dostała w ciąży i skończyło się na braniu insuliny!!! No zobaczymy...spróbuję w poniedziałek zadzwonić do swojego szpitala i powiem im, że na dniach mam mieć kolejną wizytę, ale gp znowu mnie zlewa i niech coś z tym robią. A ja mieszkam w północno-zachodnim Londynie, okolice Wembley Park, a Ty skąd jesteś, bo jeszcze nie doczytałam?:sorry2:
mummy2 mnie się tez wydaje, ze normalnie powinnach chodzić do gp, ale co mam im zrobić? moje znajome też to mówią, ze jakieś dziwne zasady u nich panują, ale naprawdę tak jest, bo nawet w koło okienka pani z rejestracji sa kartki z tygodniami kiedy ciężarne się do nich zgłaszają i pierwsza właśnie jest po 26tc....ehhh szkoda się denerwować...zwłaszcza, ze ja już swoje przeszłam...miałam robioną amniopunkcję w szpitalu na Hammersmith ze powodu złych wyników z testu na zespół Downa, później znalezli rzekomą wadę serca, kolejny scan czyli tzw. echo serca. Na szczęście jedno i drugie wykluczyli, będzie zdrowy synek...połówkowe też wyszło dobrze. Kilka dni temu byłam u swojego polskiego lekarza, super ginek...siedziałam na wizycie godzinę 45 minut:szok: wybadał dokładnie, pomierzył małego jak się tylko dało. Dlatego jestem spokojniejsza i z mniejszymi nerwami podchodzą do omijających mnie wizyt.
Dzięki za miłe przyjęcie i będę tu zaglądać:tak:

Ostatnia edycja:
katiuszka to dobrze, że chociaż polski ginio Cię dokładnie zbadał i teraz jesteś spokojniejsza, trzymam kciuki aby wszystko było dobrze:-) Ja mieszkam na Morden:-)

Widze ze temat szczepionek dalej jest podejmowany.. jak widac wszedzie jest inaczej - niby ten sam kraj a podejscia sa rozne. Ja mialam szczepionke na grype w zeszlym tyg a dzis bede miec na krztusiec.
Joanna - ja pierwsze slysze o tym ze szczepionka jest zalecana tylko w niektorych dzielnicach..niby dlaczego? pytam z ciekawosci. Po prostu chcialabym zrozumiec..
Muffy - wyjatkowego pecha mialas z ta szczepionka na grype. Niektorzy szczepia sie co roku bez zadnych skutkow ubocznych. ..
Jak widac kazdy organizm jest inny.

Dziewczyny czy Wy macie teraz mdlosci? ja mam prawie codziennie po sniadaniu.. dokladnie wrocilo mi to co mialam pod koniec 1 trymestru. masakra te mdlosci..

Ostatnia edycja:
Cześć Dziewczyny!!!

Dzwoniłam dziś do mojego szpitala, rozmawiałam z przełożoną położnych. Wytłumaczyłam w czym rzecz, czyli, że jestem w 23 tc i nie miałam badań krwi ani moczu, w ogóle nie miałam wizyt z położnymi, a moje gp każe przyjść dopiero po 26tc. No więc pani powiedziała, skoro tak powiedzieli w gp, mam się tego trzymać, oni mi wtedy wszystko zrobią, a teraz gdyby coś się złego działo, mam numer w swojej książce ciążowej i tak dzwonić. Ale jak jest wszystko ok, to czekac do 26tc.
No i tyle załatwiłam...ehhh czekam...bo co mam zrobić:baffled:
margot1 a współczuję mdłości, ja miałam tylko..aż dwa tygodnie, między 6 a 8 tc. Póżniej same ustąpiły. Ale jak mi dawały mocno w kość, to piłam zaparzony korzeń imbiru, naprawdę pomagało. A na dodatek imbir ma działanie jak czosnek, leczy przeziębienia, bóle gardła...więc dwa w jednym:tak:
bulkaasia Morden...ooo to prawie drugi koniec Londynu;-)

Katiuszka to ja tak tylko zapytam mialas scan w 12 I 20 tyg?? I badanie krwi w 12 tyg?
cześć Joanna_Z u mnie to było tak: około 12tc pierwsza wizyta w szpitalu z położną, założyła mi kartę, zmierzyła, zważyła, pobrała krew i badanie moczu. Pierwszy scan 2 tygodnie później (w kierunku zespołu Downa) i od razu pobranie krwi. W 20 tc scan połówkowy. Czyli od ok.14 tc do teraz nie miałam badanej krwi ani moczu...dlatego zastanawiałam się czy to tak ma być...ale wygląda, że chyba tak.
A co Ty myślisz? coś nie tak?

reklama
Katiuszka tak to tu wyglada, mialas dwa usg więc jest ok, ja na początku widziałam położna co 8tyg. Teraz będziesz miała krew w 28 tyg i tyle.
jedyne co to teraz bedą ci częściej badać mocz i tyle, żadnych anomalii w sposobie opieki ja nie widzę. Ale to moja osobista opinia na moim własnym doświadczeniu

Do góry