reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ciaza w uk

Asiu to jedna szczepionke mamy z glowy ;-)
oni tutaj ztymi szczepionkami to maja tak,ze jak cos panuje to hurtem szczepia,a potem tak jak szybko wprowadzili,tak szybko wycofuja :tak:
ja caly czas mysle o tej na krztusiec..
niby chce,ale mam mieszane uczucia...no i strach jest,bo kazda szczepionka czasami bardziej moze zaszkodzic niz pomoc :tak:

reklama
Malden Masz racje. Ja tez sie miotam ale bardziej jestem Na nie.
A z ta grypa to przesadzili juz zupelnie. Chca by ludzie sie szczepili a zadnej gwarancji bezpieczenstwa nie daja

Inek- ja tez sie szczepie na obydwie.

Joanna_Z - w wiadomosciach byla mowa o tym ze brakuje szczepionek i dla wszystkich moze nie wystarczyc.. wycofano czesc bo mieli co do nich watpliwosci wiec ze wzgledow bezpieczenstwa.. i stad opoznienie w przychodniach bo niektore czekaja na nowa dostawe szczepionek.. Zadnej wzmianki o ciezarnych nie bylo- to byla ogolna wiadomosc dla wszystkich zeby ostrzec ze byc moze jesli zadzwonia do swojej przychodni to okaze sie ze brakuje szczepionek i na razie nie szczepia.. i trzeba czekac ale to zalezy od przychodni jaki ma zapas. Ja dzis zadzwonilam do mojej i umowilam sie na jutro na szczepienie bez problemu. To nie bylo ostrzezenie o ryzyku zwiazanym z braniem przez kogokolwiek szczepionki ale ostrzezenie o tym ze brakuje w uk szczezpionek i dla wszystkich moze nie wystarczyc.

Joanna uwazam ze Twoja wiadomosc wprowadza w blad inne ciezarne.. Oto artykul z wczoraj z pierwszej lepszej gazety:
Flu jab chaos: safety fears cause vaccine shortage and thousands of appointments to be cancelled | Mail Online

Jaka gwarancje bezpieczenstwa maja Tobie dac?? i na co ogolnie na co dzien ci ktokolwiek daje gwarancje? Czy np szpital lub nhs moze Ci dac gwarancje ze porod przebiegnie w 100% pomyslnie? Nie. Itd itd. Szczepionki na grype daje sie od wielu lat ciezarnym nie tylko w anglii. To nie jest nowosc i nie ma dowodow na to zeby byly niebezpieczne. na necie jest pelno o tym artykulow.

Oczywiscie kazda z nas ma prawo do wyboru. Ale zadna nie ma prawa wprowadzac w blad...

Daily mail jest dla mnie malo wiarygodnym dostawca informacji. Poza tym nie mowilam ze chodzi wylacznie o kobiety w ciazy.
http://www.bbc.co.uk/news/health-19869278 to jest to co ja czytalam, I oczywiscie GP moga dostarczyc nowa szczepionke, ale moze sie okazac ze tez cos z nia nie tak. Kazdy ma wybor I szanuje odmienne zdanie innych osob.
Zycze udanej nocy, a juz ostatnia rzecza jakiej chcialam to zeby ktos sie za tak Na mnie za to wkurzal eh

Ostatnia edycja:
Joanna - ja sie na Ciebie wcale nie wkurzam i tez nie chce nikogo denerwowac (emocjii i tak mamy wystarczajaco duzo obecnie :) jakos przeczytalam Twoj post i madlen i wynikalo z nich ze problem jest z glowy bo tych szczepionek juz nie ma wcale bo je wycofali itd. Tymczasem sa szczepionki i tylko w niektorych przychodniach moze sie zdarzyc ze zabraknie. U mnie w miescie bez problemu dzis wzielam te na grype a w przyszlym tygodniu wezme na krztusiec. Tez najpierw czytalam o tym i sie zaczelam stresowac - brac czy nie- zreszta pisalam o tym na forum. Przemyslalam to i postanowilam je wziac. Kurcze dziewczyny wyglada na to ze dopiero wszystko przed nami - tysiace dylematow na temat szczepienia dzieciaczkow w przyszlosci itp - szczegolnie dotyczy to nowych mam jak ja..

Ja tez nie czytam daily mail :) to pierwszy lepszy artykul jaki znalazlam na necie i jest bardzo podobny do innych jakie sie ukazaly..

Dziewczyny czy Wam tez twardnieje brzuch? mi od 2 dni bardzo - az w nocy mnie to obudzilo i nie moglam spac..

Ostatnia edycja:
Margot najgorzej jak cos sie pisze a nie rozmawia twarza w twarz:) nie
Mozna do konca przekazac emocji.
Ja mam jutro polozna, grypa u mnie odpada nigdy sie nie szczepilam I Na razie nie zamoerzam, krztusiec jest ciezka decyzja, ale tu tez wolalabym szczepienia uniknac. Choc wiem jak okropny jest krzusiec I jak bardzo mecze sie dziecko kiedy choruje.

A wyborow mnostwo, pamietam jak mialam maye za szczepic Na mmr a wszedzie mowili ze to powoduje autyzm, ale zaszczepilam.

Eh decyzji tysiace

A z brzuchem mam tak od 20 tyg, choc teraz tak jak I u ciebie od dwoch dni sie nasililo, zerszta dzis to mi dziecko caly czas pod zebrami Siedzi masakra

Co do szczepienia przeciw grypie to ja tak jak Joanna nie zrobiłam tego i na krztysiec też raczej się nie zdecyduje. Córka teraz ma mieć szczepienie na raka szyjki macicy i też się nie zgodziłam. Może źle postąpiłam ale po rozmowie z lekarzami z pl wydaje mi się, że podjęłam słuszną decyzję.
Co do brzucha to ja mam non stop twardy aż do bólu:-)

Joanna i Bulkaasia - w Polsce to na to twardnienie brzucha lekarze mowia zeby po prostu brac no-spe. Ja juz sama nie wiem - mam nawet tutaj zapas nospy ale jakos chce uniknac brania jakichkolwiek lekow podczas ciazy jesli tylko da sie wytrzymac bol.. wiem ze duzo ciezarnych bralo i bierze nospe i nic sie nie dzieje. Czy Wy tez bierzecie?

Bo ten moj twardy brzuch od 2 dni to masakra normalnie.. zebra tez mnie bola bez wzgledu na to czy sie duzo ruszam czy nie..

Joanna - daj znac co tam ciekawego wydarzylo sie u poloznej :) u mojej ostatnio to taka olewka odeszla ze nawet zapomniala wspomniec slowem o tych szczepionkach dopiero ja przy wyjsciu zapytalam...

reklama
Do góry