reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ciaza w uk

Mummy2 - ja mialam obydwie szczepionki. Te przeciw krztusciowi powinno sie wziac najlepiej miedzy 28-32 tyg. ja wzielam w 34 tyg bo tez sie zastanawialam poza tym w 33 tyg wzielam na grype i nie chcialam brac obydwu w tym samym tyg. ale szczepic sie mozna przeciw krztuscowi do 38 tyg wiec nie jest za pozno. wczesniej pisalysmy o szczepionkach na tym forum - opinie sa podzielone. ja postanowilam wziac bo po pierwsze jest epidemia obecnie a po drugie wlasnie po urodzeniu nasze dzieciaczki przez pierwsze 8 tyg beda w samym sezonie zachorowalnosci... Wolalabym uniknac takich dylematow ciazy i oczywiscie nic nie brac ale wole nie udawac ze nie ma problemu lub go lekcewazyc..
Ja tez czuje sie ociezala i tez chcialabym urodzic w polowie listopada tzn po skonczeniu 37 tyg ale oczywiscie mozna pomarzyc.. tez przytylam 8 kg i od mies w sumie juz nie tyje..

Katiuszka - zauwazylam ze ty jestes w 25 tyg wiec trudno w sumie porownywac to jak sie czujemy- np bulkaasia napisala ze tez tak ma jak ty ale ona jest w 32 tyg. Ja czulam sie calkiem inaczej kiedy bylam w 25 tyg niz teraz bo to bylo 10 tyg temu...

reklama
katiuszka jak bol nie jest mocno dokuczliwy to wsio dobrze...,a jak cos cie nie pokoi ,to najlepiej zapytac lekarza:tak:
a co do chrztu..to nie pomoge :sorry2:
tu chyba jeszcze nie pisalam...po badaniu z glukoza okazalo sie,ze mam cukrzyce :-(
2 ciaze bez cukrzycy,w rodzinie cukrzykow nie mam,z krwi badania wychodzily zawsze dobrze..a po tescie z glukoza okazalo sie,ze jednak...jest cukrzyca...:-:)-(
dobrze,ze zrobili mi to badanie...,czyli tak do konca nie mozna wierzyc w samo badanie krwi :no:
ale do porodu coraz blizej...to mnie podnosi na duchu :-)

Madlen79 - to dobrze ze Ci zrobili to badanie - w Anglii by Ci nie zrobili bo nikogo nie masz chorego w rodzinie... A Ty jakos to odczuwasz ze masz cukrzyce, sa jakies objawy?
ale jak mowisz juz niewiele czasu zostalo - bo po 36 tyg 6d juz dziecka nie nazywa sie wczesniakiem :)

Dziewczyny duze sa Wasze torby do szpitala? moja wydaje mi sie duza a niby spakowalam tylko potrzebne rzeczy - w sumie jestem spakowana tak w 90%..

hejka!!!
Byłam dziś w końcu na wizycie w gp. To moja pierwsza, przyjął mnie lekarz a nie położna, myślałam, że coś więcej mnie pobada. A tu tylko mierzenie ciśnienia krwi, wsadzenie papierka do próbki moczu, sprawdzenie bicia serca dzidzi i pomacanie brzucha. Nic więcej!!! nawet mnie nie zważył, a o pobraniu krwi można chyba pomarzyć!!! co jest grane? tak ma być? nikt nawet nie sprawdza czy nie mam głupiej anemii? zastanawiam się czy nie iść prywatnie i nie porobić sobie takich rutynowych badań, w tym to na cukrzycę w ciąży. Już sama nie wiem...
madlen 79 jak rozumiem Ty to badanie z glukozą robiłaś w Polsce? czy tu prywatnie? zastanawiam się jak to jest jak się robi takie czy inne badanie prywatnie i gdyby coś wyszło nie tak, czy angielski lekarz z gp przyjmie je do wiadomości? czy w ogóle nie zawróci sobie nimi głowy? już wszystkiego mogę się po nich spodziewać!!!

Aha pytałam się o te bóle brzucha, cały czas je mam, nie są uciążliwe, jak wstaję i przekręcam się na boki to czuję mocniej. POkazałam mu gdzie, pomacał i powiedział, że czasem tak jest. I tyle!!! już mi ręce opadają do tego systemu:baffled: za dwa tygodnie mam scan w szpitalu a po nim spotkanie z położną, może tam coś więcej mi porobią.

Katiuszka mialas normalna rutynowa ciazowa wizyte. Czujesz sie przeciez dobrze. Dzidzia zdrowa, kreci sie.
Zobacz jak u mnie to wyglada kiedy sprawy przybraly nieciekawy zwrot, czego nikomu nie zycze.
Ale jak movie nikomu nie zycze dzis mialam drugi zastrzyk domiesniowo ze sterydow by dziecku plucka szybciej mogly pracowac samodzielnie, w piatek 3 badanie krwi ktg, we wtorek kolejne usg ktg konsultacja tak jak wczoraj.
Ciesz sie ze ciaze przechodzisz gladko

Katiuszka mi tutaj robili to badanie,bo na usg ,ktore trwalo prawie pol godziny,pani doktor nier podobalo sie to,ze moje dziecko za szybko rosnie i jest wiecej wody woklo niej,niz normalnie powinno byc...juz wtedy podejrzewala cukrzyce wiec wyslala mnie na badanie z glukoza.....i cale szczescie...:tak:
a twoja wizyta u gp to standard..:tak:,nic wiecej ci nie zrobia,niestety...
ja nie chodze do gp,bylam u niego 2razy,na poczatku ciazy..ale ja mam tyle wizyt w szpitalu,ze nie czuje potrzeby do niego chodzic :no:;-)
asia wspolczuje..ale z dzieckiem wsio dobrze ??,a co ci w ogole jest ?? i czemu dostajesz zastrzyki na rozwiniecie plucek dziecka ??
Margot ja jeszcze nie mam spakowanej torby,ale podejrzewam ze tez bedzie duza...chociaz zapakuje tylko potrzebne rzeczy :-D

Madlen z dzieckiem ok, Ale Przez cholestaze boja sie przedwczesnego porodu stad zastrzyki I caly ten cyrk. Wszystko opisalam w wizytach.

Margot co do torby o ja zabieram walizeczke Ktorej uzywam jako bagaz podreczny w podrozach

asiu nie wiem co to jest ta cholestaza..pozniej poczytam...ale podejrzewam,ze to nic dobrego....:no:
a jak u ciebie ja wykryli...sa jakeis objawy ??
Margot objawow jako takich nie ma..ale zauwazylam,ze jak mi cukry ida do gory to jestem spiaca..,jak zdrzemne sie chociazby pol godzinki to spadaja.
ale sennosc w ciazy to ma wiekszosc kobiet,wiec ciezko mowic o objawach .

reklama
asiu o ja pikole :szok:
w zyciu bym nie pomyslala ....:no:
a ty im to zglosilas i zrobili jakies badania ,czy jak ??
dobrze,ze sie toba zajeli :tak:;-)

Do góry