reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Dziewczyny ja akurat wracam od genetyka. I mam takie mieszane odczucia wam powiem. Powiedziała że tę moje mutacje hetero to pikuś i że ma je 60% osób. Zanegowała zdanie mojego gina bo powiedziała, że o ile acard od pozytywnego testu ok to przy tych mutacjach heparyna jest zbędna, tym bardziej, że wyglada na to, że na żadną ciążę te mutacje nie wpłynęły. Teraz przed staraniami i podczas ciąży kazała mi już brać ten prena*len uno(nie wiem czy dobrze pisze) i nic poza tym. Co pół roku badać homocysteine choć powiedziała że ten wynik (8,3) jest dobry, ale unikać mięsa a więcej warzyw jeść. Mówiłam jej że mnie nogi bolały po szczepieniu na covid to powiedziała że przed kolejną dawką tydzień przed i miesiąc po brać zapobiegawczo acard.
Powiedziała też że może nam lekarz rodzinny wystawić skierowanie do poradni genetycznej i żeby przyjechać do nich to za darmo n zrobią badania kariotypow bo po drugim poronieniu można zrobić na NFZ. Ale powiem wam, że trzech ginow mi powiedzielo że skoro już mam zdrowe dziecko i poprzednie badania prenatalne też były ok to nie ma sensu robić tych badań. I też nie wiem czy chce mi się teraz tym zajmować, no zastanowię się.
Jeszcze mi powiedziała że wszyscy teraz te badania na trombofilie robią a stanowisko polskiego towarzystwa ginekologicznego jest takie, że te badania nic nie wnoszą 🤷
Także no mieszane uczucia

reklama
@marsi89 To w sumie dowiedziałaś się dokładnie to, co dziewczyny już Ci napisały :*
Co do heparyny - jak będziesz spokojniejsza jak będziesz ją brać, to tak zrób. Spokojna głowa w ciąży też jest ważna.
A jeśli chodzi o kariotypy, to chyba bym zrobiła z czystej ciekawości ;p
Tak tu masz rację, a nawet więcej od dziewczyn się dowiedziałam niż od tej genetyk. Także dziewczyny proszę o numery kont zaraz zrobię przelewy 🤣😁
Co do heparyny to ja właśnie wolałbym jej unikać ale mój lekarz powiedział że acard o heparyna od pozytywnego testu i koniec kropka
No i też mówiłam jej że kupiłam te metylowane witaminy z alliness co wyście mi tu je polecaly A ona że nie mam ich brać tylko ten prena*len uno bo to jest lek, który ma atesty a tamto nie wie co to jest 🤷

Tak tu masz rację, a nawet więcej od dziewczyn się dowiedziałam niż od tej genetyk. Także dziewczyny proszę o numery kont zaraz zrobię przelewy 🤣😁
Co do heparyny to ja właśnie wolałbym jej unikać ale mój lekarz powiedział że acard o heparyna od pozytywnego testu i koniec kropka
No i też mówiłam jej że kupiłam te metylowane witaminy z alliness co wyście mi tu je polecaly A ona że nie mam ich brać tylko ten prena*len uno bo to jest lek, który ma atesty a tamto nie wie co to jest 🤷
Teraz to i ja mam wątpliwości. 😅 moje 2 panie ginekolog powiedziały, że w żadnym wypadku nie wolno brać acardu w 1 trymestrze, tylko heparyna i jeśli chce to mogę acard brać do starań ale po pozytywnym teście odstawić i przejść na heparyne. 🙈

Teraz to i ja mam wątpliwości. 😅 moje 2 panie ginekolog powiedziały, że w żadnym wypadku nie wolno brać acardu w 1 trymestrze, tylko heparyna i jeśli chce to mogę acard brać do starań ale po pozytywnym teście odstawić i przejść na heparyne. 🙈
To ja też już nic nie kumam. Ale czemu nie można acardu w pierwszym trymestrze ? Kogo tu słuchać. ? Zwariować idzie

To ja też już nic nie kumam. Ale czemu nie można acardu w pierwszym trymestrze ? Kogo tu słuchać. ? Zwariować idzie
Mi powiedziały, że acard może spowodować kolejne poronienie. Można go stosować ale dopiero w 2 i 3 trymestrze jeśli jest potrzeba. W pierwszym tylko heparyna.

reklama
Hmm czyli co lekarz to opinia..mój z kolei też mówił, że od pozytywnego acard i heparyna.

Do góry