reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

@Sojka ja uważam że nie każdy suplement do każdego pasuje. Mi też zajęło sporo czasu zanim moje wyniki wróciły do normy.
Czasem potrzeba mieszanych form żeby wyregulować wyniki a czasem wystarczy sam zmetylowany kwas foliowy. Niestety trzeba przetestować żeby znaleźć coś odpowiedniego.
@Alabama89 nie jestem do końca pewna ale wydaje mi się że przy homocysteine jakieś znaczenie może mieć czas od poronienia. Wiem że w ciąży homocysteina potrafi spadać.
Co do suplementacji to dietety kazała mi odstawić przed badaniem na 48 h chyba te suplementy.
Ale nie jestem tego pewna więc też nie chce wprowadzić w blad.

reklama
Tak, przez ponad miesiąc brałam...

To może jednak dla Ciebie są obie formy lepiej przyswajalne? Skoro homocysteina jest na ładnym poziomie. Jak pisały dziewczyny dobrze byłoby skonsultować się z dietetykiem, bo ginekolodzy to raczej nie chętnie się odnoszą do suplementow.

korzystałaś z jej usług pod względem ułożenia diety i dobrania suplementów?
Suplementów tak, diety akurat nie bo nie chciałam. Miałam od niej wskazówki żywieniowe jedynie.
Moja bratowa przygotowywała do ciąży oraz w ciąży ja prowadziła. Mną opiekuje się od drugiego trymestru , układała mi suplementy na podstawie badań

To może jednak dla Ciebie są obie formy lepiej przyswajalne? Skoro homocysteina jest na ładnym poziomie. Jak pisały dziewczyny dobrze byłoby skonsultować się z dietetykiem, bo ginekolodzy to raczej nie chętnie się odnoszą do suplementow.
Może... Zupełnie się na tym nie znam, płakać mi się chce z tej bezradności...

@aspekt Ty masz pai homo prawda? Czy z tego powodu badałas dzieci pod kątem mutacji? I czy odraczalas im szczepienia?
Ja się dowiedziałam o mutacjach jak moje dzieci miały 7 i 2 lata a trzecie było w drodze. Wszystkie sa szczepione na obowiazkowe szczepienia wg kalendarza, z dokładnością do tego, że lekarka w przychodni zwlekała z rozpoczęciem szczepien z powodu wysokiej bilirubiny. Pierwsze dziecko zaszczepilam schematem wielu wkluc, ale z krztusccem bezkomorkowym (teraz już taki schemat nie jest możliwy z powodu braku w hurtowniach szczepionki dtpa). Młodsze - schematem 5w1. Najstarsze dziecko mam przebadane na mutacje, a dla dwójki młodszych dopiero czekam na wyniki. Dzieciom robie test na duzo więcej genów, wysyłkowo w laboratorium w Wielkiej Brytanii. Moja motywacja akurat nie było badanie na trombofilie, bo uznałam, że zanim moje córki będą w wieku reprodukcyjnym, to nauka może pójść do przodu i te testy mogą być inne i tańsze (aczkolwiek hematolog powiedział mi wprost, że warto te badania córkom zrobić, żeby sobie krzywdy nie zrobiły np. antykoncepcja hormonalna). Zasadniczo wyszlam z założenia, że skoro ja mam mthfr i pai homo, to oni mają przynajmniej hetero. Do badania genetycznego wykupiłam analizę u osoby ze szkoleniem z epigenetyki i w sprawie szczepień nie było żadnej rady w stylu: "nie szczepić".

Ja się dowiedziałam o mutacjach jak moje dzieci miały 7 i 2 lata a trzecie było w drodze. Wszystkie sa szczepione na obowiazkowe szczepienia wg kalendarza, z dokładnością do tego, że lekarka w przychodni zwlekała z rozpoczęciem szczepien z powodu wysokiej bilirubiny. Pierwsze dziecko zaszczepilam schematem wielu wkluc, ale z krztusccem bezkomorkowym (teraz już taki schemat nie jest możliwy z powodu braku w hurtowniach szczepionki dtpa). Młodsze - schematem 5w1. Najstarsze dziecko mam przebadane na mutacje, a dla dwójki młodszych dopiero czekam na wyniki. Dzieciom robie test na duzo więcej genów, wysyłkowo w laboratorium w Wielkiej Brytanii. Moja motywacja akurat nie było badanie na trombofilie, bo uznałam, że zanim moje córki będą w wieku reprodukcyjnym, to nauka może pójść do przodu i te testy mogą być inne i tańsze (aczkolwiek hematolog powiedział mi wprost, że warto te badania córkom zrobić, żeby sobie krzywdy nie zrobiły np. antykoncepcja hormonalna). Zasadniczo wyszlam z założenia, że skoro ja mam mthfr i pai homo, to oni mają przynajmniej hetero. Do badania genetycznego wykupiłam analizę u osoby ze szkoleniem z epigenetyki i w sprawie szczepień nie było żadnej rady w stylu: "nie szczepić".

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź!

@Mayred91 bardzo Cię przytulam!!! To jest jakaś masakra, jak można tak spartolić prosty zabieg i jeszcze negować pomoc...teraz musi być z górki.

Dziewczyny, ja czuję się ...źle. mam wrażenie, że nikt nie rozumie tego (w sensie np.maz) - niby wsparcie, ale...od tygodnia ma nawał pracy, a ja czuję się zostawiona sama sobie. Na zasadzie ok, miałaś kilka dni, teraz do przodu. A ja nie czuję się do przodu. Nie chcę robić mu awantury, ale co to ma niby być. Szczerze - to nie wyobrażasz sobie po tym, co zobaczyłam być np. po cesarce. Chyba na zasadzie łyknij leki i do przodu. Jest we mnie tyle złości, że nawet bieganie nie pomaga. Musiałbym chyba latać po tym lesie cały dzień ;) i jeszcze - mieliśmy spotkanie rodzinne. Opowiadamy o książeczce dla syna etc. A jego siostra - no tak, to taka książeczka dla jedynaka....a teść, to kiedy awans robię. Odparłam, że przez ostatnie tygodnie miałam co innego na głowie, a wcześniej to miałam sporo innych spraw. No rzesz...myślicie, że należy mi się czekolada ;) ?

Dziewczyny, może któraś będzie wiedzieć czy acidum folicum Richter to jest metylowany kwas foliowy, jakoś z ulotki nie mogę tego wywnioskować...

reklama
Dziewczyny, może któraś będzie wiedzieć czy acidum folicum Richter to jest metylowany kwas foliowy, jakoś z ulotki nie mogę tego wywnioskować...
Czy to jest ten na receptę ? Wydaje mi się że to jest zwykły kwas foliowy. Brałam go na zlecenie lekarza przez pierwszy trymestr

Do góry