reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Chyba odkryłam przyczynę swoich poronień. Nie jest dobrze. Badanie Allo MLR wykazało ze nie mam przeciwciał blokujących (hamowanie 0%). Jestem załamana. Czy to oznacza ze nie mam szans na ciąże? Ze zamorduje każde swoje dziecko?
Różnie z tym allo bywa. Coś mi świta, że na to stosuje się szczepienia limofcytami partnera. Ale w razie czego poprawcie...
Dziewczyny może wy co będziecie wiedziały lub macie wizytę u lekarza i będziecie w stanie delikatnie podpytać bo ja dziś zapomniałam.
Kiedy najwcześniej po poronieniu można się zaszczepić na Covid.
Interesuje mnie J&J żeby nie bawić się w dawki .
Nie kombinuj. Zaszczep się jak człowiek Pfizerem. Zwłaszcza, że jest to jedyna szczepionka dopuszczona dla kobiet w ciąży. A nie wiadomo czy zaraz znów nie będziesz ;-)

reklama
W tej poronionej nie. Teraz tak, póki co jest wszystko dobrze.
Dopiero jak zaszłaś w ciaze to wdrożył heparynę czy wcześniej ( przed zajsciem w ciążę) też jakies leki dostałaś?? Przepraszam, że tak dopytuje ale chciałabym wiedzieć zanim pójdę do lekarza zeby mieć porównanie co mi powie :)

Zaraz można. Pierwsze słyszę żeby nie można było albo żeby jakiś odstep musiał być Już nawet szczepią kobiety w ciąży i wszystko jest ok więc pewnie już możesz. Tak samo jak możesz się zaszczepić i następnego dnia już zaczynać starać. Ale J&J chcesz się szczepić ? One są ponoć słabo skuteczne

Ja miałam 2 tyg. Po poronieniu rwanego zęba i kilka dni po rwaniu miałam szczepienie przeciw covid. I wszystko było ok. Ani nie pomyślałam żeby kogoś pytac czy można. spytałam po fakcie i lekarz powiedział że nie ma przeciwwskazań
Zaraz można. Pierwsze słyszę żeby nie można było albo żeby jakiś odstep musiał być Już nawet szczepią kobiety w ciąży i wszystko jest ok więc pewnie już możesz. Tak samo jak możesz się zaszczepić i następnego dnia już zaczynać starać. Ale J&J chcesz się szczepić ? One są ponoć słabo skuteczne

Ja miałam 2 tyg. Po poronieniu rwanego zęba i kilka dni po rwaniu miałam szczepienie przeciw covid. I wszystko było ok. Ani nie pomyślałam żeby kogoś pytac czy można. spytałam po fakcie i lekarz powiedział że nie ma przeciwwskazań
Ok, dzięki!
Ja bardziej w kontekście oslabienia organizmu myślałam. Moje poronienie bylo w drugim trymestrze, duzo krwi poszlo, plamie do teraz wiec nie chcialam i rwać zęba ( czego sie panicznie boje bo to pierwszy będzie😁🙈) i szczepionki przyjmować w tym samym momencie.

Dopiero jak zaszłaś w ciaze to wdrożył heparynę czy wcześniej ( przed zajsciem w ciążę) też jakies leki dostałaś?? Przepraszam, że tak dopytuje ale chciałabym wiedzieć zanim pójdę do lekarza zeby mieć porównanie co mi powie :)

Ogółem to wydaje mi się, że mój lekarz podszedł bardzo asekuracyjnie, bo zalecał mi już heparynę w trakcie starań. (Acard już brałam). Brałam kilka miesięcy zastrzyki, ale w ciążę nie zachodziłam więc sama odstawiłam i wdrozylam przy pozytywnym teście.
W międzyczasie byłam też w klinice leczenia niepłodności i tam lekarz był zdania, że od testu spokojnie wystarczy ta heparyna. 🙂
Niektórzy zalecają też od owu do testu, chyba zależy od lekarza, ale wydaje mi się najbardziej sensowna jest opcja albo od owu i odstawić albo od testu.

W tym pakiecie z test.dna jest celiaklia, nie wiedziałam, że to też może mieć wplyw na ciążę.
mój lekarz zasugerował badanie na celiakię, ponieważ mam hashimoto a często jest to choroba towarzysząca i mówił, ze właśnie przez celiakię zdarzają się poronienia na bardzo wczesnym etapie, ponieważ zarodek jest nieodżywiony...
Mnie mój lekarz kazał zrobic kir I hla-c. Zrobilam w test dna coś koło tysiac zł zapłaciłam
ja pierdziele, czemu to wszystko tyle kosztuje :((((

Znalazłam jeszcze z krwi badanie genu HLA DQ2/HLA DQ8, to też jest w kierunku celiakii właśnie i tańsze ale nie mam pojęcia czy wystarczy do zdiagnozowania tej choroby.

"Badanie genetyczne w kierunku celiakii umożliwia identyfikację antygenów HLA-DQ2 oraz HLA-DQ8, które wywołują zwiększoną odpowiedź immunologiczną na białko glutenowe i występują u większości chorych na tę chorobę."

mój lekarz zasugerował badanie na celiakię, ponieważ mam hashimoto a często jest to choroba towarzysząca i mówił, ze właśnie przez celiakię zdarzają się poronienia na bardzo wczesnym etapie, ponieważ zarodek jest nieodżywiony...

ja pierdziele, czemu to wszystko tyle kosztuje :((((

Znalazłam jeszcze z krwi badanie genu HLA DQ2/HLA DQ8, to też jest w kierunku celiakii właśnie i tańsze ale nie mam pojęcia czy wystarczy do zdiagnozowania tej choroby.

"Badanie genetyczne w kierunku celiakii umożliwia identyfikację antygenów HLA-DQ2 oraz HLA-DQ8, które wywołują zwiększoną odpowiedź immunologiczną na białko glutenowe i występują u większości chorych na tę chorobę."
Znowu ja ;) wiem sporo na temat celiakii. Wstaw linki do tych badań genetycznych, bo nie rozumiem, o jakiej różnicy piszesz. Genetycznie bada się właśnie dq2 i dq8, przy czym te dq2 można badać w dwóch wariantach, gdzie jeden jest niezbyt uznawany przez medycynę. A ty już robiłaś badania na trombofilie genetyczna? Jesteś na diecie bezglutenowej albo niskoglutenowej?

reklama
Znowu ja ;) wiem sporo na temat celiakii. Wstaw linki do tych badań genetycznych, bo nie rozumiem, o jakiej różnicy piszesz. Genetycznie bada się właśnie dq2 i dq8, przy czym te dq2 można badać w dwóch wariantach, gdzie jeden jest niezbyt uznawany przez medycynę. A ty już robiłaś badania na trombofilie genetyczna? Jesteś na diecie bezglutenowej albo niskoglutenowej?
Link do: Celiakia (DQ2.2/DQ2.5/DQ8) met. PCR czy takie badanie wystarczy?
Na trombofilie robiłam, mam mhftr x2 hetero i pai hetero, mam brać cały czas acard.
Co do diety to nie mogę powiedzieć, że nie jem glutenu, od 2 miesięcy staram się go ograniczać. Co zauważyłąm to na pewno, ze mam więcej energii jak go ograniczyłam, nie jestem taka ospała, no i ferrytyne mam niską. Lekarz powiedział, ze to częste też właśnie przy celiakii i dlatego zasugerował to badanie.

Do góry