reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Link do: Celiakia (DQ2.2/DQ2.5/DQ8) met. PCR czy takie badanie wystarczy?
Na trombofilie robiłam, mam mhftr x2 hetero i pai hetero, mam brać cały czas acard.
Co do diety to nie mogę powiedzieć, że nie jem glutenu, od 2 miesięcy staram się go ograniczać. Co zauważyłąm to na pewno, ze mam więcej energii jak go ograniczyłam, nie jestem taka ospała, no i ferrytyne mam niską. Lekarz powiedział, ze to częste też właśnie przy celiakii i dlatego zasugerował to badanie.
Chętnie podepnę się do pytania, bo ja też mam Hashimoto i ktoś mi tez powiedział, że warto to skontrolować. Ale podobno tylko biopsja jelita cienkiego potwierdza. Koleżanka powiedziała, że celiakia zazwyczaj daje jednak jakieś objawy, ale...

reklama
Link do: Celiakia (DQ2.2/DQ2.5/DQ8) met. PCR czy takie badanie wystarczy?
Na trombofilie robiłam, mam mhftr x2 hetero i pai hetero, mam brać cały czas acard.
Co do diety to nie mogę powiedzieć, że nie jem glutenu, od 2 miesięcy staram się go ograniczać. Co zauważyłąm to na pewno, ze mam więcej energii jak go ograniczyłam, nie jestem taka ospała, no i ferrytyne mam niską. Lekarz powiedział, ze to częste też właśnie przy celiakii i dlatego zasugerował to badanie.
A, pamiętam, ja też po Twoich wynikach ferrytyny pomyślałam o jelitach.
Tak, to badanie z Diagnostyki jest pełnym badaniem genetycznym. W testdna jest to samo za 297 zl, w Alabie za 289 zł (możliwe, że w Alabie nie robią dq2.2, to nie wynika z ich strony a ja robiłam u nich wiele lat temu).
Tylko, że to nie jest takie proste...
Możesz mieć niepoprawny wynik genetyczny a nigdy nie zachorować na celiakie. Możesz mieć poprawny wynik genetyczny a źle tolerować gluten (albo np
sama pszenicę), mimo że gastrolog powie, że to nie jest celiakia. Zasadniczo zaczyna się nie od badania genetycznego a od badania przeciwciał. Tylko trzeba jeść gluten, żeby te przeciwciała dawały dobry wynik. Cena pełnego badania przeciwciał jest równie wysoka jak badania genetycznego, może nawet wyższa. Może rzeczywiście w Twojej sytuacji lepiej jest zacząć od badania genetycznego. To badanie genetyczne mówi też o skłonności do cukrzycy (nigdy nie pamiętam którego typu).

Chętnie podepnę się do pytania, bo ja też mam Hashimoto i ktoś mi tez powiedział, że warto to skontrolować. Ale podobno tylko biopsja jelita cienkiego potwierdza. Koleżanka powiedziała, że celiakia zazwyczaj daje jednak jakieś objawy, ale...
U dorosłych celiakia nie musi dawać objawów jelitowych (biegunki). Anemia, problemy z płodnościa itp. mogą być objawami celiakii. Biopsja nic nie wykaże jeśli pacjent jest na diecie bezglutenowej (dla tych pacjentów tylko badanie genetyczne, przy czym ono tylko rozstrzyga o braku celiakii). Przy osobach bez diety rzeczywiście biopsja potwierdza, ale mało kto ma ochotę robić gastroskopię, dlatego lekarze i pacjenci w pierwszym odruchu idą na przeciwciała z krwi.

aspekt, jem gluten, może nie do każdego posilku, ale na pewno codziennie w mojej diecie występuje.
Może zacznę od tego?
Panel badań celiakia (Transglutaminaza tkankowa IgA, IgA, Przeciwciała przeciw endomysium IgA Ema (IIF), Przeciwciała przeciw deaminowanej gliadynie (ELISA), IgG ilościowo? U mnie kosztuje 152 zł.

U dorosłych celiakia nie musi dawać objawów jelitowych (biegunki). Anemia, problemy z płodnościa itp. mogą być objawami celiakii. Biopsja nic nie wykaże jeśli pacjent jest na diecie bezglutenowej (dla tych pacjentów tylko badanie genetyczne, przy czym ono tylko rozstrzyga o braku celiakii). Przy osobach bez diety rzeczywiście biopsja potwierdza, ale mało kto ma ochotę robić gastroskopię, dlatego lekarze i pacjenci w pierwszym odruchu idą na przeciwciała z krwi.
Hmm, zaciekawiłaś mnie, ja przy jelicie drażliwym próbowałam przez jakiś czas być na diecie bezglutenowej, trochę lepiej sie czułam ale schudłam za bardzo. Teraz pomyślałam, że może mam raczej nietolerancje glutenu i stąd problemy z wchłanianiem przez jelita. Ale zobaczę co z badań wyjdzie.

aspekt, jem gluten, może nie do każdego posilku, ale na pewno codziennie w mojej diecie występuje.
Może zacznę od tego?
Panel badań celiakia (Transglutaminaza tkankowa IgA, IgA, Przeciwciała przeciw endomysium IgA Ema (IIF), Przeciwciała przeciw deaminowanej gliadynie (ELISA), IgG ilościowo? U mnie kosztuje 152 zł.

Spoko cena za te badania, zasadniczo powinny być badane w dwóch klasach (Iga i igg), ale jak jesz gluten, to można sprawdzić najpierw Iga.

Hmm, zaciekawiłaś mnie, ja przy jelicie drażliwym próbowałam przez jakiś czas być na diecie bezglutenowej, trochę lepiej sie czułam ale schudłam za bardzo. Teraz pomyślałam, że może mam raczej nietolerancje glutenu i stąd problemy z wchłanianiem przez jelita. Ale zobaczę co z badań wyjdzie.
Wszelkie nieceliakalne i niealergiczne nietolerancje właściwie są nie do ogarnięcia badaniami. Można robić testy na alergię igg zależna, ale niektóre mądre głowy uważają, że to ściema. A na jakiej podstawie Ci postawili diagnozę jelita drażliwego? Nie robili badań na celiakię? Jelita to niezla zagadka, teraz modne jest sibo i badania dysbiozy. Przy diecie bezglutenowej trzeba dobrze komponować posiłki, żeby nie mieć niedoborów, może czegoś zabrakło, że miałaś wrażenie, że za bardzo schudłas.

Ja kiedyś robilam te przeciwciała na celiakię i nie wyszło. Mam Hashimoto i wieczne problemy z jelitami. Lekarz zalecił bez dodatkowych badań wyeliminować gluten. No i tak na jakiś czas go wykkuczulam, schudłam parę kg, trochę lepiej się czułam ale bez efektu wow. W ciąży zaczęłam znowu jeść glutenowe rzeczy bo po prostu miałam ochotę i jakoś gorzej się nie czułam. Więc zastanawiam się czy ta eliminacja nie była efektem placebo 🤔

@aspekt czyli rozpocząć od przeciwciał? Mam jedno zdrowe dziecko, poronienie i prawie 40tkę ;) Hashimoto zdiagnozowane przy ciąży, ale najprawdopodobniej było wcześniej (obraz tarczycy)

reklama
Wszelkie nieceliakalne i niealergiczne nietolerancje właściwie są nie do ogarnięcia badaniami. Można robić testy na alergię igg zależna, ale niektóre mądre głowy uważają, że to ściema. A na jakiej podstawie Ci postawili diagnozę jelita drażliwego? Nie robili badań na celiakię? Jelita to niezla zagadka, teraz modne jest sibo i badania dysbiozy. Przy diecie bezglutenowej trzeba dobrze komponować posiłki, żeby nie mieć niedoborów, może czegoś zabrakło, że miałaś wrażenie, że za bardzo schudłas.
Nie robiłam bo w sumie żaden lekarz tego nie zasugerował. Problemy z jelitami zaczęły się u mnie dawno, ponad 10 lat temu, robiłam nawet kolonoskopię, w której nie wyszła żadna choroba jelit więc po objawach lekarz stwierdził, że to jelito drażliwe. Brałam potem przez jakiś czas leki, poprawa była ale jak to z tym bywa raz jest lepiej raz gorzej. Myślałam o zrobieniu badań na alergie i nietolerancje ale ciągle brak kasy bo niemało kosztują.

Do góry