reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
To taki chyba klasy tu. MTHFR to nic takiego zwłaszcza w heterozygocie, występują problemy z metylacja witamin co powodować może wzrost homocysteiny, jednak niekoniecznie. Ja też to mam. Wystarczy zbadać homocysteine, poziom kwasu foliowego i B13, wtedy się okaże jak Twój organizm sobie z tym radzi.
Co do Pai to podobno może utrudniać zagnieżdżenie i sporo lekarzy daje acard i heparynę.
A jaki miałaś poziom homocysteiny? Też miałas przy tym problem z zagnieżdżeniem ?
I to jest rozumiem ta lepsza opcja? Bo co jeszcze może wyjść w tym badaniu na trombofilie i jakie konsekwencje z tym się wiążą. Pytam z ciekawości bo też będę niedługo robić to badanie chyba

Lekarz spoko, USG dramat totalny... jedyne co było widać to że jest zarodek i coś pika. Nie bul w stanie zmierzyć totalnie nic. Ani pecherzyka, ani zarodka. Wpisał 5+4 wg om. Książeczki nie założył bo nie ma co wpisać. 19go wizyta prywatnie. Ale to prawie 2 tygodnie...
Ale pika i jest zarodek. Cieszmy się z małych rzeczy 😊 2 tyg. Szybko zleci

Homocysteine miałam 16, po samodzielnej suplementacji po 3 miesiącach spadła do 11 a potem po suplementach od Jerzak spadał w miesiąc do 7.
Z tego co się orientuję to same mutacje MTHFR nie są groźne tylko trzeba przypilnować homocysteiny.
O trombofilii Kochana za dużo nie wiem ponieważ mi nie wyszła więc się nie interesowałam za bardzo także nie chciałabym się wypowiadać.

Lekarz spoko, USG dramat totalny... jedyne co było widać to że jest zarodek i coś pika. Nie bul w stanie zmierzyć totalnie nic. Ani pecherzyka, ani zarodka. Wpisał 5+4 wg om. Książeczki nie założył bo nie ma co wpisać. 19go wizyta prywatnie. Ale to prawie 2 tygodnie...
To i tak dobre wiadomości😍. Zarodek jest zagnieżdżony, a jak było widać tętnienie, to i serduszko pewnie jest. Spokojnie doczekasz te dwa tygodnie. W 2 ciąży też poszłam na usg w 6tc, tylko poto żeby wiedzieć czy zagnieżdżona prawidłowo ciąża bo jechała wtedy nad morze na prawie 2tyg.

Homocysteine miałam 16, po samodzielnej suplementacji po 3 miesiącach spadła do 11 a potem po suplementach od Jerzak spadał w miesiąc do 7.
Z tego co się orientuję to same mutacje MTHFR nie są groźne tylko trzeba przypilnować homocysteiny.
O trombofilii Kochana za dużo nie wiem ponieważ mi nie wyszła więc się nie interesowałam za bardzo także nie chciałabym się wypowiadać.
A co sobie sama konkretnego suplementowalas? Ja mam ta homocysteine 8,2 i póki co biorę te b12 forte b-complex. Starałam się pić sok z buraka ale no nie...na bełty mnie zbiera. Niedługo pójdę do gina to powiem żeby mi coś na zbicie polecił. Choć oni przy takim wyniku ponoć nic nie zalecają.

reklama
A co sobie sama konkretnego suplementowalas? Ja mam ta homocysteine 8,2 i póki co biorę te b12 forte b-complex. Starałam się pić sok z buraka ale no nie...na bełty mnie zbiera. Niedługo pójdę do gina to powiem żeby mi coś na zbicie polecił. Choć oni przy takim wyniku ponoć nic nie zalecają.
Brałam kwas foliowy Aliness
Complex witamin B Aliness

Potem Jerzak kazała odstawić i stosować Life Homocysteine Resist - ale u Ciebie nie polecam bo to już dość silne suple zawierające ogromne dawki.
Teraz ostatecznie wróciłam do tych pierwszych po konsultacji z dietetykiem. Dostałam do tego jeszcze TMG , to taki regulator homocysteiny. W ciąży jak badałam to miałam homocysteine ok 4

Ja to myślę że u Ciebie nie ma potrzeby jakoś mocno zbijac. Moim zdaniem mogłabyś spróbować nawet z tym mieszanym kwasem foliowym

Do góry