reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

U mnie tylko zwrócił uwagę, że lepiej podczas porodu nie mieć pomalowanych paznokci.
Boże jak po mnie przy porodzie krzyczeli. Chciałam je ściągnąć przed porodem ale nie zdążyłam, na szybko w samochodzie pilowalam, zdążyłam ściągnąć tylko dwa palce ale krzyczeli po mnie 🤣

reklama
w temacie szkodliwości różnych czynników to mój lekarz, który jest naprawdę super i ma ogrom wiedzy po potwierdzeniu ciąży zakazał mi robienia hybrydy gdy zauważył ze mam, bo stwierdził ze nie ma żadnych badań dotyczacych ich nieszkodliwości :)
A są badania że są niebezpieczne? Tez nie ma takich badań :p bez przesady, robiąc hybrydę nie dostaje ci sie nic do organizmu

O nie ... A ja właśnie się zapisałam bo przekopalam Internet i wszędzie było napisane że można . A robie od lat
Można spokojnie ;) I nawet mamaginekolog o tym kiedyś już pisała

Ale że co hybrydy nie można? Ja kiedyś robiłam kurs paznokci hybrydowych i ciąża nie była przeciwskazaniem, akurat byłam w ciąży jak go robiłam i specjalnie pytałam. Co do farbowania włosów niby odradzają w pierwszym trymestrze( ale ogólnie odradzają wszystko w pierwszym trymestrze, radzą to przełożyć wszystko na drugi trymestr). Teraz jak leżałam na ginekologii po poronieniu to dużo rozmawiałam z położnymi i mówiły że cała ciążę farbowały włosy a jedna nawet mówiła że trwała robiła co miesiąc
Co do farbowania- pewnie ze można, tylko trzeba się liczyć z tym że kolor może wyjść inny przez hormony. Albo może nie chwycić wcale ;) teraz już się praktycznie nie stosuje farb z amoniakiem który mógł być szkodliwy. Aa, no i w ciąży możesz mimo wszystko nie znieść zapachu tej farby :p

Co do farbowania- pewnie ze można, tylko trzeba się liczyć z tym że kolor może wyjść inny przez hormony. Albo może nie chwycić wcale ;) teraz już się praktycznie nie stosuje farb z amoniakiem który mógł być szkodliwy. Aa, no i w ciąży możesz mimo wszystko nie znieść zapachu tej farby :p
No właśnie. Tu nawet o szkodliwość nie chodzi bo wiadomo że nawet jak ktoś z amoniakiem farbuje to nie robi tego codzienni tylko max raz miesiącu albo tak jak ja na lato bo jak słońce przyświeci to widać siwe włosy 🤣 w zimie mam to gdzieś. Ale najbardziej o zapach tu się rozchodzi bo może odrzucać w ciąży.

Boże jak po mnie przy porodzie krzyczeli. Chciałam je ściągnąć przed porodem ale nie zdążyłam, na szybko w samochodzie pilowalam, zdążyłam ściągnąć tylko dwa palce ale krzyczeli po mnie 🤣
Moja znajoma mówiła, że to dlatego bo jak tracisz przytomność to widać podobno po płytce na paznokciach, sinieje. Nie wiem czy to prawda, ale to też zalecenie lekarza i położnej 🙈

Potwierdzam - jak mam pomalowane paznokcie, to mi pulsoksymetr głupoty pokazuje. Muszę założyć go sobie odwrotnie, tj. bokiem - to wówczas normalnie się zachowuje :D
Mojej siostrze kiedyś lekarz o tym mówił. Miała badany to na ciemnym lakierze wyszło inaczej a na jasnym inaczej [emoji1745] bo ciemny gorzej przepuszcza czy jakoś tak

Potwierdzam - jak mam pomalowane paznokcie, to mi pulsoksymetr głupoty pokazuje. Muszę założyć go sobie odwrotnie, tj. bokiem - to wówczas normalnie się zachowuje :D
Jak przygotowywali mnie do usypiania przed zabiegiem, to anestezjolog powiedział że pulsoksymetr zakłada się właśnie bokiem 🙂
a co do hybryd to badan żadnych nie ma ani czy są bezpieczne ani czy szkodzą i tutaj mu chodziło o to co się ulatnia z lakieru podczas suszenia. Znam kilka kobiet, które pracowały przez większość ciąży w gabinetach i dzieci maja zdrowe. Do wszystkiego trzeba podchodzić z głową i tyle 🙂

reklama
Wiecie jak można zbijać gorączkę w ciąży? Mam już 38, apap nie działa, pije napar z imbiru z cytryną i miodem. Czosnku i soku malinowego nie przełknę przez mdłości. Teleporade mam dopiero jutro o 11, boję się, że mi się zarodek uszkodzi.

Do góry