Udało się ale długo się nie cieszyłem na 3 ust w 10 tyg okazało się że serduszko od tygodnia nie bije. Jutro zabieg, potem porobie badania i mam nadzieję że jeszcze dane będzie mi zostać mamaNawet nie wiem jakie badania przysługują mi się na NFZ Gratuluję że Ci się udało
reklama
Patrycja 1991
Zaciekawiona BB
Udało się ale długo się nie cieszyłem na 3 ust w 10 tyg okazało się że serduszko od tygodnia nie bije. Jutro zabieg, potem porobie badania i mam nadzieję że jeszcze dane będzie mi zostać mama
Ja niestety nie wiem. Po pierwszym poronieniu jak byłam w Polsce zrobiłam sobie prywatnie panel tarczycowy bo tarczyce jako pierwsza chyba biorą pod uwagę i zrobiłam sobie też cukier ponieważ po pierwszym poronieniu Pani doktor w szpitalu w DE powiedziała że cukier też może mieć wpływ na zajście w ciążę.Gratuluję że Ci się udało nawet nie wiem jakie badania przysługują się na NFZ po 3 poronieniach... Czy któraś z koleżanek coś wie na ten temat
Badania na NFZ (refundowane po poronieniach):
1. Badania podstawowe: morfologia, badanie moczy, glukoza, cholesterol. Do tego USG, cytologia, wymazy ogólne z szyjki macicy i pochwy (ale też w kierunku chlamydia/ureoplasma/mycoplasma) oraz w kierunku wirusów: cytomegalia, toxoplasmoza i różyczka. Może dziewczyny przypomną mi nazwę jeszcze jednogo wirusa, o którym sama się dopiero tutaj dowiedziałam (parwowirus - albo jakoś podobnie).
2. Jeśli dostaniesz skierowanie do endokrynologa - to można dostać skierowanie na: TSH, fT3, fT4, anty-TPO, anty-TG oraz na USG tarczycy. Oprócz tego na badanie z krwi na: LH. FSH, progesteron, prolaktyna, estrogeny, androgeny (profil hormonalny cyklu)
3. Potem jest jeszcze immunolog - od niego można dostać skierowania na przeciwciała antykardiolipinowe, przeciwciała antyfosfoliopidowe oraz antykoagulat toczniowy.
4. Po drugim poronieniu - lekarz genetyk może dać skierowanie na badanie kariotypu rodziców. Oprócz tego może skierować na badanie na trombofilię wrodzoną. Może też dać skierowanie na badanie w kierunku krzepnięcia krwi (białko C i białko S) - choć na to badanie raczej kieruje hematolog.
5. No i na koniec jeszcze partner będzie mógł się zbadać - od urologa powinien dostać skierowanie na badanie jakości nasienia, USG jąder i na badanie krwi na poziom hormonów
Jeśli coś pominęłam, to uzupełniajcie
1. Badania podstawowe: morfologia, badanie moczy, glukoza, cholesterol. Do tego USG, cytologia, wymazy ogólne z szyjki macicy i pochwy (ale też w kierunku chlamydia/ureoplasma/mycoplasma) oraz w kierunku wirusów: cytomegalia, toxoplasmoza i różyczka. Może dziewczyny przypomną mi nazwę jeszcze jednogo wirusa, o którym sama się dopiero tutaj dowiedziałam (parwowirus - albo jakoś podobnie).
2. Jeśli dostaniesz skierowanie do endokrynologa - to można dostać skierowanie na: TSH, fT3, fT4, anty-TPO, anty-TG oraz na USG tarczycy. Oprócz tego na badanie z krwi na: LH. FSH, progesteron, prolaktyna, estrogeny, androgeny (profil hormonalny cyklu)
3. Potem jest jeszcze immunolog - od niego można dostać skierowania na przeciwciała antykardiolipinowe, przeciwciała antyfosfoliopidowe oraz antykoagulat toczniowy.
4. Po drugim poronieniu - lekarz genetyk może dać skierowanie na badanie kariotypu rodziców. Oprócz tego może skierować na badanie na trombofilię wrodzoną. Może też dać skierowanie na badanie w kierunku krzepnięcia krwi (białko C i białko S) - choć na to badanie raczej kieruje hematolog.
5. No i na koniec jeszcze partner będzie mógł się zbadać - od urologa powinien dostać skierowanie na badanie jakości nasienia, USG jąder i na badanie krwi na poziom hormonów
Patrycja 1991
Zaciekawiona BB
Ja robiłam badania na cukier i tarczycę jakoś w styczniu wyniki ok w lutym nie dostałam już miesiączki ale nJa niestety nie wiem. Po pierwszym poronieniu jak byłam w Polsce zrobiłam sobie prywatnie panel tarczycowy bo tarczyce jako pierwsza chyba biorą pod uwagę i zrobiłam sobie też cukier ponieważ po pierwszym poronieniu Pani doktor w szpitalu w DE powiedziała że cukier też może mieć wpływ na zajście w ciążę.
Dziękuję spisze sobie to wszystko i już nie dam sobie wmówić że tak bywa ....Badania na NFZ (refundowane po poronieniach):
Ja robiłam badania tarczycy i cukru w lutym dokładnie w walentynki A w marcu nie dostałam miesiączki tylko szkoda że zakończyło się to niepowodzeniem ale będzie jeszcze dobrzeJa robiłam badania na cukier i tarczycę jakoś w styczniu wyniki ok w lutym nie dostałam już miesiączki ale n
Dziękuję spisze sobie to wszystko i już nie dam sobie wmówić że tak bywa ....
Patrycja 1991
Zaciekawiona BB
Kiedyś na pewno ale strach już pozostaje na całe życie mam nadzieję że są tu dziewczyny które miały "wiele" strat a mimo to dobrze się wszystko skończyłoJa robiłam badania tarczycy i cukru w lutym dokładnie w walentynki A w marcu nie dostałam miesiączki tylko szkoda że zakończyło się to niepowodzeniem ale będzie jeszcze dobrze
młoda1994
Fanka BB :)
Ok dziękuję za informację. I życzę powodzenia w badaniach i diagnostyceWiem, wiem.. napisałam Ci mi powiedział że problem może być ale nie musi w partnerach. Opowiedział mi jakoś swój przypadek w karierze zawodowej może dla rozładowania mojego stresu. Napisz proszę po wizycie co udało Ci się załatwić czy porobić badania, jakie może zrobić na tym etapie itd. Ja jutro mam zabieg a wizyta u lekarza kontrolna 25 maja wiec dopiero na spokojnue bede z nim rozmawiala bo we wtorek nje moglam z siebie slowa wydusic bo bym się popłakała.
młoda1994
Fanka BB :)
Dziewczyny jestem już po. Dostałam leki na wywołanie miesiączki. Nowe skierowanie do kliniki bo o tamtej jak mu opowiedziałam to się za głowę złapał. Pow że oni nie mają możliwości zrobienia takich badań jak NK krzepliwość krwi i tych innych specjalizacyjnych.
Pow że mam nie gadać w klinice że jestem po poronieniach i zbadają mnie od podstaw i męża też. Mam nie gadać ze miałam już jakieś badania zrobione i to mnie postawi w lepszej sytuacji bo większość klinik jak słyszy że kobieta ma problemy zdrowotne plus tyle poronień to już wiedzą że będzie dużo badań i ich to odciąga i zwalają wszystko na wagę. I mam pow że staram się od 2 lat.
Pow że mam nie gadać w klinice że jestem po poronieniach i zbadają mnie od podstaw i męża też. Mam nie gadać ze miałam już jakieś badania zrobione i to mnie postawi w lepszej sytuacji bo większość klinik jak słyszy że kobieta ma problemy zdrowotne plus tyle poronień to już wiedzą że będzie dużo badań i ich to odciąga i zwalają wszystko na wagę. I mam pow że staram się od 2 lat.
reklama