reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Oczywiście że najlepiej jest zrobić badania. U mnie nie było żadnych krwiaków. Wszystko było super dopuki nie odeszły wody u jednego z bliźniąt. Moja ciąża akurat była bardzo kontrolowana ponieważ przechodziłam ja bardzo źle i miałam problemy już w poprzedniej ciąży. Jak teraz zobaczę dwie kreski to chyba zemdleje że strachu ;)
Tak czasem jest krwiak który się opróżnia najlepiej jest zrobić badania. Różnie to jest ja np. Miałam tylko upławy jasne zabarwione brązowym śluzem a jednak było to poronienie zatrzymane niestety :( więc nie ma reguły czasem jest krwawienie i ciaza jest donoszona a czasem nie ma żadnych objawów a kończy się poronieniem.

reklama
Oczywiście że najlepiej jest zrobić badania. U mnie nie było żadnych krwiaków. Wszystko było super dopuki nie odeszły wody u jednego z bliźniąt. Moja ciąża akurat była bardzo kontrolowana ponieważ przechodziłam ja bardzo źle i miałam problemy już w poprzedniej ciąży. Jak teraz zobaczę dwie kreski to chyba zemdleje że strachu ;)
Trzymam kciuki i nie mdlej

Dwa miesiące temu poroniłam w 7 tygodniu ciąży. teraz znowu sie staramy. Chciałam zapytać cz ciąża po poronieniu jest możliwa bez rzadnych komplikacji? Czytrzeba jakoś specjalnie uwazac? Bardzo pragne dziecka a jednoczesnie troche sie boję, że będę za bardzo sie wszystkim przejmowac i będe się wszystkiego bać.

W pierwszej ciąży nie miałam komplilacji, w drugą ciąże zaszłam po roku.. W 6 tygodniu byłam u lekarza potwierdzić ciąże, w 8 zaczęłam plamic i poronilam, miałam wylyzeczkowana macie, lekarz zapewniał mnie, że to nie moja wina, że po prostu płód był słaby i nie mógł się utrzymać. Jeśli ta ciąża by się utrzymała termin był na września. Lekarz nie widzial przeciwwskazań do wstrzemiezliwosci, powiedział że jesteśmy zdrowi i możemy dalej się starać.. Zaszłam w ciążę bardzo szybko bo zamiast we wrześniu, drugi synek urodził się w listopadzie. Później dopiero zaczęłam się zastanawiać czy aby na pewno wszystko będzie dobrze skoro w tak krótkim czasie wszystko się wydarzyło. Miesiączka nie zdążyła mi wrócić a jednak zaszłam w ciążę. Lekarz też stwierdził że widocznie organizm już był gotowy a ja bardzo potrzebowałam aby jak najszybciej po tej stracie znów zobaczyć dwie kreski na teście.. Cała ciaza przebiegła poprawnie. Urodziłam zdrowego synka który 14 listopada skończy roczek

@Kudłata1 U mnie też było krwawienie, a wszystko skończyło się happy endem. Też już byłam zrezygnowana. Przyjęli mnie do szpitala. Zrobili USG na takim starym sprzęcie, że dobrze że się nie rozpadł... Coś tam niby było widać (głównie mrówki biegające po ekranie). Zostawili mnie na weekend, w poniedziałek mieli zrobić USG na nowym sprzęcie... Lekarz stwierdził obecność pęcherzyka z zarodkiem bez akcji serca, która już powinna być widoczna. Dostałam wypis i kontrola za 2 tygodnie. Po tygodniu już byłam u swojego ginekologa - a tam wszystkie wymiary zgodne z OM i pięknie bijące serduszko. Nie trać nadziei. Uwierz w kropka!

@Onaa.86 A badałaś prolaktynę? Może warto zrobić badanie prolaktyny z obciążeniem?
Jutro będę już wszystko wiedziała. Powtórzyłam beta HCG. Wolę się nie nastawiać pozytywnie, żeby uniknąć rozczarowania. Dostałam leki na podtrzymanie i zakaz chodzenia.

Hej dziewczyny. Byłam wczoraj u mojego gina. Powiedział, ze jestem chwile po owulacji. Pytał czy bolało mnie z lewej strony - bolało. I tak się teraz zastanawiam, bo nie dopytalam. Czy w 19dc pęcherzyk już pęka czy jeszcze nie? Myśle czy jest szansa na ciąże, bo wspolzylismy w 16 i 17 dc, a ostatnie 3 cykle były 30dniowe.

druga sprawa - robiłam jakiś miesiąc temu komórki nk i wyszło 12%. Wczoraj lekarz zapisał mi sterydy- Metypred 4mg - rano 2 tabletki i w południe 1 tabletka. Powiedzial, ze zwykle daje 16mg, ale nie potrzebuje tyle, wiec próbujemy mniejsza dawkę na 4tyg, a po tym czasie mam znów sprawdzić czy komórki nk zmalały. Jeśli tak, to w przypadku ciąży, włączy mi sterydy. Powiedział tez, ze spuchne po nich :( bardzo mnie to boli, bo jestem szczupła bardzo i nie wyobrażam sobie jak mogę wyglądać. Czy ktoś stosował ten lek i może się wypowiedzieć? Zaznaczam, ze zdrowo się odzywiam i ćwiczę trochę fitness

@mohaa bylas u P ?
ja mialam metypred 8mg w poprzedniej ciazy .. zaczelam od owu ciaza sie utrzymala dluzej niz zwykle ale i tak sie nie udalo
teraz mam miec metypred 16mg od 1dc + intralipid (zaczynam za tydzien) ale cholernie sie go boje .. nie dlatego ze mialam jakies skutki uboczne bo ich nie mialam ale dlatego ze mam lekki stan przedcukrzycowy i IO i boje sie ze wyskoczy mi cukrzyca posterydowa a wtedy to sie leczy tylko i wylacznie insulina :(
moja diabetolog zmienila mi leki jak uslyszala ze bede brac wieksze dawki sterydow zebym byla bezpieczniejsza ale i tak sie boje
sterydy wplywaja na poziom insuliny wiec moga byc problemy z glikemmia zwlaszcza poposilkowa . proponuje zebys jadla produkty z niskim IG przy sterydach i nie myslala o skutkach ubocznych ;) ja nawet ulotki nie przeczytalam :) specalnie ;)

co do pekajacych pecherzykow ;) to roznie jest
ja mam owu miedzy 13-15dc , po poronieniach miewam 17-18dc a zadziwiajacy byl ostatni cykl bo owu bylo juz w 12dc . moja faza lutealna trwa 14 dni wiec @ przychodzi dokladnie 15 dnia po owu (mierze temp albo robie owulaki stad wiem kiedy jest)

@mohaa bylas u P ?
ja mialam metypred 8mg w poprzedniej ciazy .. zaczelam od owu ciaza sie utrzymala dluzej niz zwykle ale i tak sie nie udalo
teraz mam miec metypred 16mg od 1dc + intralipid (zaczynam za tydzien) ale cholernie sie go boje .. nie dlatego ze mialam jakies skutki uboczne bo ich nie mialam ale dlatego ze mam lekki stan przedcukrzycowy i IO i boje sie ze wyskoczy mi cukrzyca posterydowa a wtedy to sie leczy tylko i wylacznie insulina :(
moja diabetolog zmienila mi leki jak uslyszala ze bede brac wieksze dawki sterydow zebym byla bezpieczniejsza ale i tak sie boje
sterydy wplywaja na poziom insuliny wiec moga byc problemy z glikemmia zwlaszcza poposilkowa . proponuje zebys jadla produkty z niskim IG przy sterydach i nie myslala o skutkach ubocznych ;) ja nawet ulotki nie przeczytalam :) specalnie ;)

co do pekajacych pecherzykow ;) to roznie jest
ja mam owu miedzy 13-15dc , po poronieniach miewam 17-18dc a zadziwiajacy byl ostatni cykl bo owu bylo juz w 12dc . moja faza lutealna trwa 14 dni wiec @ przychodzi dokladnie 15 dnia po owu (mierze temp albo robie owulaki stad wiem kiedy jest)

Tak, u P. Spędziliśmy wczoraj u niego 40 min. Opowiedział nam dużo ciekawych historii. Dziekuje za wiadomość. Jak długo przyjmowałas ten lek? I czy wpłynął u Ciebie na wagę? Co to ten Intralipid? Ja jeszcze tego wszystkiego nie ogarniam i trochę mnie to przeraża. W takim razie muszę jeszcze trochę zmodyfikować dietę.

reklama
podziel sie historiami

ja w tym cyklu co bralam metypred zaszlam w ciaze bralam go pprzed 40 dni i w tym czaise troche schudlam nawet (ale pewnie dlatego ze nie mialam apetytu )

kiedy zaczynasz brac steryd ? bo jak wam sie teraz udaloby to moze dobrze by bylo zaczac juz ;)

intralipid to emulsja sojowa podawana we wlewach dozylnych wlasnie wplywa lagodzaco na komorki NKpodaja w invimedzie ale ty masz malutkie wiec pewnie sterydy wystarcza :)

Do góry