reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Nic mnie tak nie meczy jak czekanie, wiec mam rozterke i walcze sama se soba...
Szkoda mi zmarnowanych cykli, zajscie w ciaze zajelo nam troche czasu.. gdyby sie akurat udalo w tym cyklu to praktycznie moglabym sie dowiedziec o ciazy w połowie wrzesnia, wiec akurat wtedy kiedy bedzie wizyta u hematologa... oczywiscie zakladajac ze cykl bedzie normalny, bo teraz trwal 45dni [emoji24] no sama nie wiem. Musimy to sobie przemyslec i poukladac w glowie, nie chcialabym drugi raz przechodzić przez strate... Napewno w tym cyklu zaczynam sie blizej przygladac sobie, bo teraz niewiadomo ile powinien trwac cykl i kiedy przyjdzie owu.. Taki plan:) reszte musimy przemyślec.

reklama
W niedziele przyszla 3@ po zabiegu, takze od nastepnego cyklu juz teoretycznie mozemy dzialac. Praktycznie hmm.. bylam 2 tyg temu na kontroli gin twierdzi ze wszystko jest okej wiec kusi mnie sprobowac juz od tego cyklu... ale wyszla mi w miedzyczasie trombofilia, wizyte mam u hematologa w polowie wrzesnia - gin twierdzi ze konsultacja niepotrzebna, ale chyba wolalabym byc spokojniejsza. Wiec chyba poczekam do nastepnego cyklu:)
Ja też bym wolala skonsultować, bierzesz acard?

Nie, moj dotychczasowy gin powiedział tylko że w dniu pozytywnego testu mam się zglosic po zastrzyki. Nie chce nic brac na wlasna reke i przed badaniami (jesli jakies zleci hematolog na konsultacji) chce sobie zrobic poziom d-dimerow przed wizyta u hematologa 17.09 a 19.09 mam ginekologa, nowego polecanego :)

Nie, moj dotychczasowy gin powiedział tylko że w dniu pozytywnego testu mam się zglosic po zastrzyki. Nie chce nic brac na wlasna reke i przed badaniami (jesli jakies zleci hematolog na konsultacji) chce sobie zrobic poziom d-dimerow przed wizyta u hematologa 17.09 a 19.09 mam ginekologa, nowego polecanego :)
A masz jakieś objawy?

Objawy trombofili? Sama nie wiem czy to z tego czy nie, ale mam problemy z puchnieciem i bolem konczyn gornych i dolnych, szczegolnie rano do tego wyrazniejszy bol (taki rozpierajacy od srodka) w lewej nodze od stopy do lydki, pomaga zimny oklad, zimny prysznic itd. Najczesciej do poludnia i po podrozy samochodem. Kiedys myslalam ze takie bole konczyn sa spowodowane bolerioza ale tą zaleczylam już jakiś czas temu. A problemy raz dokuczaja bardziej, raz mniej wiec sama nie wiem.

Poziom d-dimerow chcialam zrobic tak dla siebie, zanim zaczne brać cokolwiek co wplywa na rozrzedzenie krwi typu acard. Chyba, ze cos pomieszalam i tak to nie dziala?

Objawy trombofili? Sama nie wiem czy to z tego czy nie, ale mam problemy z puchnieciem i bolem konczyn gornych i dolnych, szczegolnie rano do tego wyrazniejszy bol (taki rozpierajacy od srodka) w lewej nodze od stopy do lydki, pomaga zimny oklad, zimny prysznic itd. Najczesciej do poludnia i po podrozy samochodem. Kiedys myslalam ze takie bole konczyn sa spowodowane bolerioza ale tą zaleczylam już jakiś czas temu. A problemy raz dokuczaja bardziej, raz mniej wiec sama nie wiem.

Poziom d-dimerow chcialam zrobic tak dla siebie, zanim zaczne brać cokolwiek co wplywa na rozrzedzenie krwi typu acard. Chyba, ze cos pomieszalam i tak to nie dziala?
Wiesz co, nie wiem, ale ja tez mam te bóle lewej nogi, od dziecka. Wtedy była mowa o bólach wzrostowych, teraz to juz nie za bardzo. Ide za tydzień do rodzinnego po skierowanie do naczyniowca i hematologa. Na pewno mozna zrobić badanie z krwi za 80zl, zapomniałam nazwy, ale na trombofilię to już spory wydatek prywatnie i chce mieć pewność, że mam podstawy dlatego, najpierw lekarze. Biore 75 acard na własną rękę, na pewno będę konsultowala, póki co, nie zaszkodzi.

Kurde dziewczyny, ale to jest przerąbane.Nie dość ,że musimy się zmagać ze stratami to jeszcze jakieś choroby.Masakra.Ja mam białko w moczu, podwyższone TSH i boje się co jeszcze jak zrobię więcej badań :/ W poniedziałek mam USG nerek, bo przez to białko dostałam skierowanie.

Kurde dziewczyny, ale to jest przerąbane.Nie dość ,że musimy się zmagać ze stratami to jeszcze jakieś choroby.Masakra.Ja mam białko w moczu, podwyższone TSH i boje się co jeszcze jak zrobię więcej badań :/ W poniedziałek mam USG nerek, bo przez to białko dostałam skierowanie.
Byc moze te straty są spowodowane chorobami... Tak, to jest przykre...

Robilam badanie na trombofilie po poronieniu, pakiet 6 mutacji genow 330zl. 2 warianty MTHFR, V Leiden, R2, PAI, i protrombina.
Termin u hematologa udalo mi sie zdobyc na nfz, lekarz rodzinny wypisala pilne, wiec moze jakies badania tez uda sie na nfz

reklama
Wyobraź sobie ,że po pierwszym poronieniu ginekolog nie widział potrzeby na wykonanie jakichkolwiek badań.Nawet na głupią podstawową morfologię nie dostałam.Ten ginekolog to była porażka :( Dopiero jak zrobiłam TSH na własną rękę rok temu to okazało się że mam niedoczynność.Potem ft3,ft4, przeciwciała .Tylko TSH wyszło poza normą .Tutaj dostałam leki ale będąc za granicą lekarz powiedział że przy takim TSH nie ma potrzeby zażywania leków.Ale podczas tej ciąży wróciłam do leków z polecenia lekarza endokrynologa i biorę od 2 tygodni eutyrox 88. Masakra normalnie :( aaa, i robiłam jeszcze prolaktynę ,która wyszła za wysoka.Wyregulowalam ja tabletkami ,ale potem już endokrynolog mi nie dał na kolejne badania aby to kontrolować i sprawdzać,a teraz w szpitalu mi powiedzieli że trzeba to kontrolować bo to w dużej mierze przyczynia się do poronień .Poprostu lekarze mają nas w du**e ;( A ty jakie badania robiłaś? Skąd jesteś? Ja z Lubelskiego.

Masakra :( ciężko zaufać lekarzowi. Pamiętasz po jakim czasie od brania leków spadła Ci prolaktyna? Miałaś bardzo ponad normę? Ja z Trojmiasta jestem

Do góry