reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Witam wszystkie
Alez Wy piszecie, nie nadazam czytac, nie mowie juz o odpisaniu.
Ostatnio u mnie kiepska forma, zalapalam mega dola i nie moge sie z niego wygrzebac. W pracy zwolnienia, docelowo 25 osob ma byc zwolnionych. Z mezem tez ostanio jakos bardziej konfliktowo niz wczesniej. W dodatku sie rozchorowalam, dzis zastanawialam sie, czy wogole pojsc do pracy. Niby sie staramy, ale jakos bez przekonania, boje sie, ze te moje przedziwne cykle wczesniejsze moga zwiastowac menopauze. I tak siedze i sobie wkrecam i sie doluje.
Przepraszam, ze tak o sobie :(

Widze nowe nicki, witam dziewczyny. Nieustajaco trzymam kciuki za wszystkie okruszki, te male, wieksze i za te malusienkie.
Witam nowe Aniolkowe Mamy, rozgosccie sie dziewczyny. Nie zawsze tak smece, jak teraz. Czesto sie tu smiejemy. A najwazniejsze, ze dziewczyny zawsze tu sa, wysluchaja, dadza kopa jak potrzeba, zrozumieja.
Pozdrawiam wszystkie

reklama
@Ela93 w ciągu 6tyg od poronienia warto zrobić badania na zespół antyfosfolipidowy (przeciwciała przeciw beta2glikoproteinie i antykariolipinowe plus antykoagulant tocznia) do tego może zrobić przeciwciała ana. Badania na trombofilie polecam testdna tam jest pakiet 6mutacji i to nie ważne kiedy zrobisz bo to wymaz ze śliny i to geny więc zawsze wyjdzie tak samo. Te zakaźne choroby możesz też zrobić. Mykoplazme, ueraplazma, chlamydie ale to nie z krwi a z wymazu.
Badań jest tak na prawdę mnóstwo. Co warto u ciebie zrobić to ciężko powiedzieć, bo wg mnie każde z tych badań jest ważne i ja w efekcie zrobiłam wszystkie i dużo dużo innych. Warto sprawdzić cała tarczyce, tsh, ft3, ft4, antyTPO, antyTG.
Wybór oczywiście należy do ciebie co zrobisz :)
@hona przytulam mocno i nie smutaj za długo :*

@Ela93 w ciągu 6tyg od poronienia warto zrobić badania na zespół antyfosfolipidowy (przeciwciała przeciw beta2glikoproteinie i antykariolipinowe plus antykoagulant tocznia) do tego może zrobić przeciwciała ana. Badania na trombofilie polecam testdna tam jest pakiet 6mutacji i to nie ważne kiedy zrobisz bo to wymaz ze śliny i to geny więc zawsze wyjdzie tak samo. Te zakaźne choroby możesz też zrobić. Mykoplazme, ueraplazma, chlamydie ale to nie z krwi a z wymazu.
Badań jest tak na prawdę mnóstwo. Co warto u ciebie zrobić to ciężko powiedzieć, bo wg mnie każde z tych badań jest ważne i ja w efekcie zrobiłam wszystkie i dużo dużo innych. Warto sprawdzić cała tarczyce, tsh, ft3, ft4, antyTPO, antyTG.
Ja ureaplazme robilam z moczu. Mysle ze ten sposob jest takze bardzo wiarygodny ale oczywiscie kwestia wyboru

@Takaja123 wyszła mi mthfr i wyszła mi pai1. Do tego dodatnie ana, wysokie przeciwciała z tarczycy. Z takich ważniejszych to tyle. Była jeszcze mega niska WitD3 - 18.5. Dlatego teraz metyle na mthfr, heparyna na pai1, encorton na przeciwciała, WitD3 oczywiście cały czas :) do tego Witb6, magnez, kwas DHA no i duże dawki luteiny bo z progesteronem u mnie było kiepsko

@Takaja123 wyszła mi mthfr i wyszła mi pai1. Do tego dodatnie ana, wysokie przeciwciała z tarczycy. Z takich ważniejszych to tyle. Była jeszcze mega niska WitD3 - 18.5. Dlatego teraz metyle na mthfr, heparyna na pai1, encorton na przeciwciała, WitD3 oczywiście cały czas :) do tego Witb6, magnez, kwas DHA no i duże dawki luteiny bo z progesteronem u mnie było kiepsko
Jak wysokie masz przeciwciala tarczycy? I powiedz po ilu stratach jesteś?

U mnie toxoplazmoza pamiętam że wyniki był taki Igg było ujemne bo 0,00 a IgM 0.080 i
Chodzi mi o te badania które powinnam zrobić w ciągu tych 6 tygodniu zostało mi prawie 4 tygodnie.
Więc na pewno tamte chyba zrobię tylko muszę znaleźć laboratorium.
Mogła byś mi dokładnie napisać te badania nazwy które powinnam zrobić do 6 tygodniu.

Ostatnia edycja:
reklama
Jak wysokie masz przeciwciala tarczycy? I powiedz po ilu stratach jesteś?
Nie pamiętam jakie to były jednostki ale przy normie do 4,6 miałam prawie 260. Potem po jakimś czasie od poronienia spadły do granic normy. Także na moje oko wyglądało jakby po prostu szalały w ciąży.
Jestem po dwóch stratach

@roki_1991 podpowiedź mi czy homocysteina to badanie na przyswajanie kwasu foliowego?

To badanie które mówi jak twój organizm radzi sobie z procesem metylacji. Jeśli homocysteina wyjdzie powyżej 8 to już jest znak że warto wspomóc organizm i zamiast zwykłego kwasu brać metylowany. Tylko do tego koniecznie metylowana witamina B6 i metylowana witamina B12 bo sam kwas metylowany to może być mało. I warto po miesiącu sprawdzić czy spada, bo każdy organizm reaguje inaczej.

U mnie toxoplazmoza pamiętam że wyniki był taki Igg było ujemne bo 0,00 a IgM 0.080 i

Chodzi mi o te badania które powinnam zrobić w ciągu tych 6 tygodniu zostało mi prawie 4 tygodnie.
Więc na pewno tamte chyba zrobię tylko muszę znaleźć laboratorium

Wszystkie przeciwciała jakie chcesz i te na zespół antyfosfolipidowy na pewno do 6tyg po. I tak samo ana jeśli będziesz robić. Ja po swoich ana widzę że czas kiedy je zrobisz ma znaczenie.

Do góry