reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Jeśli Gloria ma umowę do dnia porodu to i tak maucierzyński należy się z zusu.
Ja miałam taką umowę i macierzyński wyplacal mi ZUS....nie rejestrowałam się w PUP. Dopiero po skończonym macierzyńskim poszłam się zarejestrować żeby pobierać zasiłek dla bezrobotnych.

Kosiniakowe należy się kobietom całkowicie bezrobotnym....Gloria jest w innej sytuacji.

Gloria tak jak piszą dziewczyny walcz. On nie przejmuje się Tobą to Ty nie przejmuj się nim. Masz rodzinę, a pieniążki są potrzebne.
Ma bałagan w papierach i boi się kontroli z zusu? A kogo to obchodzi.
Przejdź się do radcy prawnego.
I żadnych papierów o zmniejszenie zarobków nie podpisuj. Bez Twojej zgody (podpisu) nie może nic sam zmienić.

reklama
To zrozumiale Renatko ze jeszcze pochodzisz powsciagliwie do tematu..chyba kazda z nas tak miala po stracie. My z mezem nawet nie balismy sie rozmawiac na ten temat i udawalismy ze nic sie nie dzieje. Ale z wizyty na wizyte jest coraz lepiej a teraz odkad czuje ruchy malej to juz calkiem lzej psychicznie..moze w tej ciazy sie czujesz inaczej bo tym razem bedzie synek???
Angel a ty kiedy idziesz do lekarza?
Co do pracy.. powiem wam szczerze ze mam przerabane. Pracodawca powiedzial mi wprost ze nie bedzie mnie bronic przed zusem ani nic tlumaczyc bo sam sie obawia kontroli bo nie wszystko w papierach ma w porzadku. I teraz do porodu mam siedziec za darmo i dopiero o macierzynski wystapic. Zmniejsza mi rowniez zarobki na papierze zeby sie nie narazac na zadne kontrole i zeby nic nie wydawalo sie podejrzane. Wiec ogolnie mam przesrane i nic nie moge z tym zrobic bo nie mam dokumentow na poparcie mojej wersji a pracodawca nie pomoze. No i oczywiscie nie mam tam powrotu po macierzynskim bo juz dwie osoby zamiast mnie przyjeli. Dodam jeszcze ze jestesmy spokrewnieni co jest najlepsze...nie ma to jak interesy z rodzina. Uslyszalam tylko ze mam przestac obarczac wszystkich swoimi problemami...eh szkoda slow. Trzeba zacisnac pasa i zyc z meza pensji plus oszczednosci. A jak mala podrosnie to poszukac formy dorobku.
A nie wiecie przypadkiem czy gdyby maz mnie dodal do swojego zusu jako bezrobotna zone to od jakiej kwoty bym dostala macierzynski?
Glorcia a nie jest tak ze pracodawca nie moze przyjac za ciebie nikogo skoro ciebie zwolnil ... ? Co do ZUS moj maz jest na zusie ale ja pracuje wiec nie wiem jednak moge popytac chyba ze ktoras sie tu orietuje w tej sprawie... Ja poki co tez podchodze do tych 2 kresek sceptycznie wie tylko maz i Wy reszta nie wie i nie bedzie dlugo wiedziala ostatnio pochwalilam sie za wczesnie i zycie zrobilo mi nie mila niespodzianke

Doris Bety nie robie mam z nia nie mile doswiadczenia poprostu zakladam ze co mi jest pisane to bedzie na niektore sprawy nie mamy wplywu ... :-(

gloria ręce mi opadły...i wściekłam się tak jak Maha...! Ciebie nie powinny teraz interesować jego kontrole z Zusu tak jak jego nie interesuje to że zostaniesz bez grosza! Bezduszność. Ja mimo wszystko bym jakoś spróbowała zawalczyć...

Dziewczyny które pytały o wizytę :)
a więc tak. Do najbliższego worku jestem na zaległym urlopie wypoczynkowym. W środę przyjmuje moja gin :) oczywiste że powrót do pracy (na chwilę) nie wchodzi w grę więc liczę na to że w środę dostanę zwolnienie :) idę do gin tylko i wyłącznie dlatego w środę, żeby dostać zwolnienie, zabezpieczyć się w lutkę i zapytać czy brać acard tak jak z Jaśkiem.
Póki co powtarzam testy codziennie :p i na teście na którym 3 dni temu nic nie było widać dziś jest ładna widoczna kreseczka więc myślę że beta rośnie dobrze :) jutro termin @ ale zupełnie nijak nie czuję że miałaby się pojawić. Zawsze brzuch bolał ze 3 dni wcześniej a dziś cisza i spokój :) lodówka i perfumy męża mi śmierdzą :D

Kurcze angelstw nawet wizyte mamy w tym samym czasie hahaha

Ja dzis rano pierwszy raz po zjedzeniu sniadania odwiedzilam calkiem niespodziewanie "ulubione"miejsce Alzuni hahaha

Ostatnia edycja:
Ja betę robiłam tylko w ciąży z córką - bo mi w szpitalu zrobili, a po wyjściu chciałam sprawdzić czy rośnie... No i zapomnieli mi w labie powiedzieć, że powyżej 10000 nie oznaczają :p Więc miałam na wyniku tylko >10000. A w szpitalu 2 dni wcześniej prawie 10000...

Kochane mamy dwójki lub większej ilości dzieci. Jak przygotowac dziecko na pojawienie się rodzeństwa??

Ja zawsze od samego poczatku przygotowywalam dzieci na pojawienie sie rodzenstwa zawsze tez powtarzalam ze jak pojawi sie dzidzius bede je tak samo kochac wszystkie po porodzie pozwolilam na pomoc przy maluszku np przy kapieli przy przebieraniu nie odsuwalam rodzenstwa od maluszka ale zawsze powrarzalam ze trzeba uwazac by malusKowi nie zrobic krzywdy bo jest jeszcze malutki ... Mysle ze dzieki temu dziewczynki nie czuly sie gorsze czy odrzucone na drugi plan no i co najwazniejsze chyba to to by powtarzac starszym szkrabom ze bardzo sie je kocha i poswiecac im czas kiedy np.maluch spi lub pobawic sie wspolnie mysle ze wtedy kazde dziecko i rodIce sa szczesliwi ...

Hej
Macie żelazne nerwy Dziewczyny. Ja na betę chodziłam prawie do 8 tc, skończyłam jak wynosiła 100 tys. Mnie beta uspokajala, bo wiedziałam że wszystko jest dobrze. Gorzej by było dla mnie jakbym poszła do lekarza a tam złe wiadomości. Badając betę szłam na wizytę w miarę spokojna

Anglestw, Renata gratuluję :-)

Gloria6 jeśli pracodawca nie może Ci teraz obniżyć wynagrodzenia. Nawet jak Ci obniży to i tak do 4 czy zasiłku macierzyńskiego liczy się średnią z 12 miesięcy. Jak masz zatrudnienie to mąż pod swój ZUS nie może Cię wziąć a jak Cie weźmie to Ty nie dostaniesz macierzyńskiego wtedy. Jak długo masz umowę o pracę u aktualnego pracodawcy?

Gloria co za h*j z Twojego szefa! Aż brak mi słów... Ratuje sobie dupę Twoim kosztem! Co to są w ogóle za teksty?! Że on oszukuje w papierach to Ty masz 9 miesięcy żyć powietrzem? Jak można ciężarnej obniżać dochód ze strachu przed kontrolą? Paranoja!

Witch z zaleceń medycznych każdy powinien mieć usuwany kamień przynajmniej raz na pół roku. To takie minimum. Co zrobić, żeby odkładało się go mniej? Myć zęby, myć, myć i jeszcze raz myć. Ja wiem, wszyscy myją, ale z myciem jest sprawa zero-jedynkowa. Jak zęby są prawie umyte, to są nieumyte. Jeśli nie dajesz rady manualnie, może warto kupić szczoteczkę elektryczną? Tylko zapytaj dentysty, jak jej używać, bo można sobie zrobić krzywdę. W aptece są dostępne tabletki do wybarwiania płytki nazębnej. Warto je stosować przynajmniej przez tydzień. Nauczysz się dzięki temu, gdzie nie domywasz. A płyny do płukania... Zależy jakie, ale ja ogólnie jestem zdania, że człowiek się myje a nie wietrzy. To samo dotyczy zębów.
Przepraszam, że tak dosadnie, ale nie po to pytasz, żebym się nad Tobą poużalała, że niedobry kamień siedzi na Twoich zębach ;)

reklama
alza Jasne, że nie chcę, aby się nade mną użalano. A tylko chcę rozwiązać swój problem ;-) Szczoteczki elektrycznej też próbowałam, ale tu nawraca problem krwawiących dziąseł... Może faktycznie źle jej używałam - nie pamiętam, bo to już jakiś czas temu było. Spróbuję popytać o te tabletki. Ogólnie nie mam za dużych problemów z zębami/ubytkami, ale ten nieszczęsny kamień i zapalenia dziąseł... Dziękuję za informację!

Do góry