reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

klaczek no nie calkiem musztarda po obiedzie, jesli cos z wirusami wyjdzie nie tak mozna podac leki ktore dzialaja oslonowo na dziecko i wowczas nie dochodzi do uszkodzen dziecka lub zakazenia
wiesz ja mysle ze jak ma byc wszystko dobrze to chocby skały srały a mury pekaly to i tak bedzie dobrze i maluch urodzi sie zdrowy, to wszystko zalezy od Tego tam na gorze

reklama
Onaxxx, nie wiedziałam że można jeszcze coś podziałać jeśli już jest infekcja. Dobrze wiedzieć. Też tak myślę, ze jak ma być dobrze to będzie, ale... Zobacz ile kobiet ma dzieci dzięki podtrzymaniu, dzieki opiece od początku... Nie wierzę w jakieś boskie plany - jeśli Bóg jest miłosierny to czemu umierają nienarodzeni? To jest okrutne a nie miłosierne.

Cześc dziewczyny...

ja już po wizycie.. i jestem załamana... ryczę jak porąbana.. Moje życie to pasmo nieszczęść.. Otóż nie wiadomo czemu nie mam @.. badanie i usg wskazuje na to, że wszytsko jest w porządku... cysty nie ma... Dostałam luteinę na wywołanie @.. I teraz rzecz która dobiła mnie na maxa to ilość zleconych badań... Morfologia,crp, tsh, ft4, mocznik, jakieś ASPAT, ALAT.. i coś tam jeszcze.. To mam wykonać na dniach... Tak samo jak wszelkiego rodzaju: toxo, chlamydia, rózyczka itd...Z tym ,że chlamydii nie zrobią mi ani u nas ani w busku w szpitalu i po to jedno badanie muszę jechać do kielc( choć nie wiem gdzie).. Potem w odpowiednich dniach cyklu wszelkiego roidzaju progesterony, fSH, testosterony, prolaktyna i inne (napewno wiecie które) a pozniej powtórzyć w innych dniach cyklu... I jeszcze dostałam niby skierowanie , ale napisane na normalnej kartce do poradni genetycznej na badania ... ja i mój P... Oczywiście wszytsko dostałam na normalnych kartach tylko z pieczatkami, ale z prywatnego gabinetu, więc podejrzewam, że za wsyztsko muszę zapłacić.. Czy tak nie jest?? Załamało mnie to bardzo... Jeśli znacie ceny to podajcie proszę... Na genetyczne mam jechać do krakowa..na ul. wielicką...

aniunia szykuje ci sie niezly wydatek kochana, niestety z prywatnego gabinetu badania sa platne, ale jesli twoja lekarka pracuje w szpitalu to czemu nie polozy cie na oddzial aby zrobic te badania
chylamydie masz zrobic w krwi poziom p-cial czy wymaz?

Aniunnia jeśli chodzi o to czy skierowanie z gabinetu prywatnego wymaga płacenia za badania : niestety TAK. Ale jest na to rozwiązanie. Tzn. wyniki z krwi które wymieniłaś, chormony, tokso itd, to chyba raczej musisz zrobić prywatnie ale to jeszcze można przełknąć. Myślę że nie powinno być więcej niz jakieś 250-300zl za całość. Na innych badaniach się nie znam. Natomiast badania genetyczne to są koszty masakryczne - kilka tysięcy. Ale: wystarczy że pójdziecie z mężem do internisty, do normalnego lekarza rodzinnego pierwszego kontaktu - tyle że państwowo, czyli z ubezpiecznia - i poprosicie o skierowanie. Wtedy takie skierowanie z pieczątką placówki, która ma pospisaną umowę z funduszem daje 100% możliwość bezpłatnych badań genetycznych. My tak właśnie zrobiliśmy. I to skierowanie może być od internisty, a nie mus być od państwowego ginekologa (sprawdzona informacja).

Idź z tym co masz teraz do internisty państwowo, powiedz i popros o skierowania dla siebie i męża. Jeśli chodzi o genetykę - musisz się zapytać gdzie najbliżej Twojego miejsca zamieszkania jest jakaś placówka. Na skierowaniu powinno być tylko napisane: skierowanie na konsultacje do Instytutu Genetyki (lub inna nazwa placówki). Nie powinno być napisane: skierowanie na badania, ani tymbardziej nie powinno być napisane jakie to mają być nadania. Bo o tym jakie badania będą robione zadecydują właśnie lekarze genetycy.

aniunia- no jedno dobre ze nic tam nie masz.No badania to musisz zrobić tylko nie rozumiem dlaczego ci nie dala na nfz?czy twoja gin nie pracuje państwowo?i co masz iśc z normalnymi kartkami do laboratorium?dziwne!no nie wiem nie znam się ale czy oni takie rzeczy tolerują?dowiedz się czy nie możesz tego zrobić na nfz.

Karollcia, jak robisz prywatnie (płatne) badania, to nawet zwykła kartka nie do końca potrzebna - robiłam w czerwcu i po prostu poszłam do labu, powiedziałam co chce mieć zrobione, pani sobie na druczku pozaznaczała i po krzyku. Z kolei jak "dorabiałam" po kontroli u gina, to on spytał czy pójdę z funduszu czy prywatnie i jak powiedziałam że prywatnie (z funduszu nie maiłam możliwości dojechać wcześnie rano), to dał mi właśnie na zwykłej kartce tylko napisane co mam zrobić. Tylko jak robisz badania na NFZ to potrzebne jest typowe skierowanie.

aniunia co ci moge doradzic to albo pogadaj ze swoja gin jesli pracuje w szpitalu na oddziale to moze cie przyjac tylko na same badania, albo idz do lekarza rodzinnego i niech da ci skierowanie na badania morfologie, biochemie(CRP, AST, ALT, mocznik), zalezy jaka maja umowe to toxo, hormony itd, ale ja bym z ta gin pogadala
jesli chcesz popytam gdzie w kielcach mozna chylamydie zrobic (mam kolezanki ktore pracuja w roznych laboratoriach)

Onaxxx chlamydie mam z krwi... Nie wiem czemi mnie nie położy na oddział.. moze boi się kombinować.. Ale załatwiłam już sobie u znajomej pielęgniarki, że zrobi mi te badania na teraz za darmo...tzn załatwi skierowanie.. A na te chlamydie, toxo i inne nie da rady...są płatne i już.. Ale też mi zrobi u nas w ośrodku..do 200zł ma za nie wyjść... resztę w te odpowiednie dni cyklu to pomyślę.. na razie poczekam na @.. Zadzwonie może jutro do Krakowa zapytać o genetyczne... Jakoś mi to trochę pojaśniało jak mój Paweł był u tej pielęgniarki ( to jego przyszywana ciocia)..

Mart a mogę iść do lekarza rodzinnego?? Bo akurat jest nim moja ciocia... Tak się zastanawiam ile będę musiała czekać na takie badania jeśli pójdę panstwowo?? Na skierowaniu mam napisane, że kieruje mnie na badanie genetyczne... i rozpoznanie to poronienie nawykowe.. Czyli jakie to badanie będzie wykonane? Jest jakieś specjalne?? Czy różne i nie wiadomo o jakie chodzi??

karollcia zawsze takie skierowania dostawałam i zawsze badania normalnie wykonywali tylko oczywiście płatne..

reklama
Onaxxx popytaj o tą chlamydie i p/ciała antyfosfolipidowe, bo tego nie wie ta znajoma czy na 100% robią u nas w ośrodku... Wszytskie badania i tak jadą do Kielc stąd też mogę te toxo i inne zrobić u nas.. Tyle na szczęscie..

Do góry