reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Anastazja dzieki za odpowiedz. Dzisiejszy wynik bedzie pozno wieczorem. Na poprzednim mam tak:
Poza ciaza 0-2,5
1,3-2 tydzien ciazy
2-3 tydzien
itp itd...
i pytam bo bym sie chciala choc troszke uspokoic

reklama
Anastazja dzieki za odpowiedz. Dzisiejszy wynik bedzie pozno wieczorem. Na poprzednim mam tak:
Poza ciaza 0-2,5
1,3-2 tydzien ciazy
2-3 tydzien
itp itd...
i pytam bo bym sie chciala choc troszke uspokoic

nie martw się na zapas, najważniejsze żeby Beta rosła odpowiednio. Trzymam kiucki&&&&& daj znać jak już będziesz miała wynik.

Asia, ja teraz mieszkam w UK i... Do pasji doprowadza mnie fakt, że tu pierwszy trymestr jakby nie istniał - nie ma żadnych badań, podtrzymania w razie czego, opieki... Człowiek jest z tym sam. No, chyba że już "leci" to owszem, zrobią scan, zajmą się na ile potrzeba i wtedy jest jak najbardziej ok. Poradziłabyś sobie, ale nie żałuj bo mając 20 lat niekoniecznie jesteśmy gotowe na macierzyństwo, czasem jeszcze potrzebujemy luzu.
Nie mam wyprysków, dziób jak zawsze, balon i tak jest bo ja z tych "obnoszących dobrobyt w formie fałd". I czekam na @ z dużą dozą niecierpliwości.

klaczek mojego M. siostra jest teraz w ciązy i mieszka w UK i w zeszły poniedzialek miała dopiero pierwsze usg w 3 miesiacu termin ma na 20 sierpnia a ja mialałym na 3 sierpnia <moje urodziny> ale mam doła:( ide smażyc nalesniki z bananami i czekolada na deser dla mojego M.

Asia, wiem. Termin usg miałam na 12/13 tydzień, po wizycie u położnej 29. 11, następna była planowana na 31.01 - tyle w kwestii kontroli. Z tym ze 29.11 pobrali krew na badania i zrobili mocz. PASKOWYM testem.:-D Sorry, że śmiech, ale paskowym to ja nawet kotom nie robię jak podejrzewam nawrót SUK.:eek:

Kłaczku, Asia to faktycznie przegięcie z tym pierwszym trymestrem, przecież on jest czasem najważniejszy i decyduje o życiu i zdrowiu dziecka. Ja jak zobaczyłam 2 kreski (3tyg. od @), zadzwoniłam do mojej gine i ona kazała mi zrobić badania krwi (tokso, cytomegalie, bete, morfologie, mocz), za 2 tygodnie zrobić USG i po miesiącu przyjść ze wszystkim. Czyli w 7 tygodniu od @. Mi się to wydawało dziwne, że nie mam przychodzić natychmiast, ale ona powiedziała że w 3 tygodniu ani nic nie zobaczy na USG, ani nic nie wymaca, ani nic. Tylko ściągnie ode mnie kasę za wizytę. Więc to mi się wydawało logiczne. Ale czekanie do 2 trymestru z jakąkolwiek opieką medyczną? to chyba przegięcie. Rozumiem, że to jest ich filozofia naturalnej selekcji? Że ciąża ma się sama utrzymać, jak się nie utrzyma to nie ma ciąży. Trochę chore. Poza tym kobieta wie czy tam fasolka wygląda prawidłowo, czy bije serce. A tak to do 12 tygodnia nic nie wiadomo. Dziwne conajmniej, w tak rozwiniętym kraju.

Mart, po pierwsze pozwolę sobie zacytować tutejszą pielęgniarkę - "ciąża ma być zjawiskiem naturalnym a nie wydarzeniem medycznym, jak się ma urodzić to się urodzi". Po drugie, co wydaje mi się dość logiczne, sam scan to tylko badanie i nic po za tym - powiedziano mi że gdyby się coś działo, mam natychmiast udać się do GP lub na Emergency i zostanie mi udzielona pomoc, co też miało miejsce. Jeśli chodzi o podtrzymanie, w pierwszym trymestrze się go nie stosuje w ogóle, uważając że jeśli ciąża się nie utrzyma to widocznie była słaba i została w naturalny sposób odrzucona - z tym się akurat nie zgadzam, ale czego oczekiwać w kraju, a którym aborcja jest możliwa do 24 t.c., nawet jeśli jest spowodowana "widzimisię" matki? Spodobało mi się natomiast jedno - spytano mnie czy chcę robić testy krwi pod kątem trisomii 21, potwierdziłam pytając od razu czy w razie wątpliwości (testy z krwi nie są zbyt precyzyjne) robi się amniopunkcję. Okazuje się że nie koniecznie, tylko jeśli matka zadeklaruje w razie potwierdzenia problemu terminację ciąży. Bez tej deklaracji amniopunkcję uważa się za niecelową - logiczne. Widzisz... Oni uważają że wcześniejszy scan jest niepotrzebny bo i tak nic konkretnego nie wnosi. Błąd - gdybym miała scan w tym 7 tygodniu, wiedzielibyśmy że to ciąża bezzarodkowa i jest do rozwiązania. Inna rzecz, że brałam luteinę, czego tu się nie praktykuje i myślę, że gdyby nie luteina to "poleciałoby" wcześniej. Niemniej jednak, wcześniejszy scan zasygnalizowałby problem. Cóż - każdy system ma swoje plusy i minusy - prowadzenie ciąży mają tu z czapy, ale opiekę w szpitalu miałam tu tak doskonałą, jak w Polsce koszmarną.
Inna sprawa, że po mojemu badanie na wirusówki już w ciąży to jakby musztarda po obiedzie. Podobnie jak branie kwasu foliowego dopiero po zajściu, ale ja się na tym nie znam.

Ostatnia edycja:
reklama
Kłaczku chciałabym żeby tak było że ciąża to tylko stan naturalny i taka ma się uchować do końca. Ale w dzisiejszym świecie mało co jest naturalne: jedzenie, chemia, konserwanty, promieniowanie, spaliny, woda. Więc gdyby to było takie jak kiedyś naturalne i zdrowe, pewnie mniej byłoby problemów z prokreacją. Wiele osób nie miałoby teraz dzieci i nie mogłoby ich mieć gdyby nie wspomaganie się medycyną. Taki już ten świat współczesny.
No nic, tak jak piszesz są plusy i minusy.

Reasumując, oby nasze przyszłe fasolki i wszystkie wogóle fasolki na tych forach były zdrowe, silne, naturalnie mocne, i żeby oba systemy polski i brytyjski nie miały dla nich żadnego znaczenia :-)

Ostatnia edycja:
Do góry