Acha już kumam o co chodzi, tzn jak zechce zrobić takie badanie to w laboratorium mi pobiorą materiał tak?Bo ja myślałam, że gin robi wymaz i potem sie z tym idzie do laboratorium.
Ciekawe czy taki posiew np jest w stanie wykryć chlamydie, mykoplzame/ureaplazme bo ja częto mam infekcje ,ale cewki i pęcherza wtedy chyba trzeba wymaz z cewki wziąśc, ale z drugiej strony często mam też grzybicze zapalenie pochwy w takim razie powinnam chyba i z pochwy i zszyjki i z cewki kurcze to kupa kasy,ale zrobie, dla fasolki wszystko zrobie.Tylko w takim wypadku musze zaczekać i odłożyć jeszcze troszke.
Dziękuje za informacje Katka
Już pisze
Ktoraś z dziewczyn (wybaczcie ale nie pamietam ktora) pisala ostatnio, że lekarz na wizycie zrobil jej taki wymaz a ona miala tylko dostarczyc go do laboratorium. Tak też można
Ale jeśli nie chcesz isc specjalnie po ten wymaz do lekarza to możesz isc do laboratorium mikrobiologicznego, w ktorym mają punkt pobrań materiału i tam bez problemu oni Ci pomogą.
Jeśli chodzi o wykrywanie chlamydii, mykoplazmy i ureaplazmy to pytalam tez o to lekarza jak mnie wysylal na posiew i powiedzial ze to to bardziej z krwi (przeciwciala), bo to jest posiew ogolny a je ciezko wychodowac, ale wydaje mi sie ze jest tez posiew z pochwy konkretnie w kierunku chlamydii itd i wtedy oni juz wiedzą czego szukac i robią badanie tylko w tym kierunku (ale to trzeba by bylo sprawdzic) Jesli czesto lapiesz infekcje to chyba tez warto by bylo ten wymaz z cewki zrobic, ale najlepiej jeszcze lekarza spytac. Zaraz popatrze jak to jest na cenniku badan.
U Frydy sa takie badania: Chlam. trachomatis Ag z mocz, Chlam. trachomatis Ag z wym., Wymaz z pochwy w k.Lister. W sumie to tyle wypatrzylam. Wygląda na to ze wszystkie badania w kierunku tuch drobnoustrojow sa na zasadzie wiązania Ag wiec chyba raczej sie ich wychodowac nie da... tak mi sie wydaje
Znalazłam cos takiego w opisie badan wykonywanych przez jedno z laboratoriow mikrobiologicznych:
Ureaplasma urealitycum i Mycoplasma hominis
Diagnostyka polega na pobraniu materiału z cewki moczowej, gruczołu krokowego, kanału szyjki macicy, natychmiastowym umieszczeniu go na podłożu transportowym i przeniesieniu na odpowiednie podłoże wzrostowo - różnicujące (MYCOPLASMA IST firmy bioMerieux), które umożliwia hodowlę, ocenę ilościową, identyfikację i określenie obrazu lekowrażliwości wyhodowanych drobnoustrojów. Badanie trwa 48 godzin
Chlamydia trachomatis
Diagnostyka zakażeń chlamydiowych polega na pobraniu na odpowiednie podłoże wymazu z cewki moczowej, kanału szyjki macicy. Obecność patogenu wykazywana jest metodą z użyciem sond genetycznych - hybrydyzacja RNA (test Pace 2 Gen - Probe bioMerieux)
Tak więc na podstawie wymazu można je zidentyfikować ale tyko przeprowadzając badanie już konkretnie w ich kierunku (na pewno takie badanie nie wchodzi w sklad takiego ogolnego posiewu z pochwy)