reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Acha już kumam o co chodzi, tzn jak zechce zrobić takie badanie to w laboratorium mi pobiorą materiał tak?Bo ja myślałam, że gin robi wymaz i potem sie z tym idzie do laboratorium.
Ciekawe czy taki posiew np jest w stanie wykryć chlamydie, mykoplzame/ureaplazme bo ja częto mam infekcje ,ale cewki i pęcherza wtedy chyba trzeba wymaz z cewki wziąśc, ale z drugiej strony często mam też grzybicze zapalenie pochwy w takim razie powinnam chyba i z pochwy i zszyjki i z cewki kurcze to kupa kasy:szok:,ale zrobie, dla fasolki wszystko zrobie.Tylko w takim wypadku musze zaczekać i odłożyć jeszcze troszke.
Dziękuje za informacje Katka

reklama
Acha już kumam o co chodzi, tzn jak zechce zrobić takie badanie to w laboratorium mi pobiorą materiał tak?Bo ja myślałam, że gin robi wymaz i potem sie z tym idzie do laboratorium.
Ciekawe czy taki posiew np jest w stanie wykryć chlamydie, mykoplzame/ureaplazme bo ja częto mam infekcje ,ale cewki i pęcherza wtedy chyba trzeba wymaz z cewki wziąśc, ale z drugiej strony często mam też grzybicze zapalenie pochwy w takim razie powinnam chyba i z pochwy i zszyjki i z cewki kurcze to kupa kasy:szok:,ale zrobie, dla fasolki wszystko zrobie.Tylko w takim wypadku musze zaczekać i odłożyć jeszcze troszke.
Dziękuje za informacje Katka

Już pisze :) Ktoraś z dziewczyn (wybaczcie ale nie pamietam ktora) pisala ostatnio, że lekarz na wizycie zrobil jej taki wymaz a ona miala tylko dostarczyc go do laboratorium. Tak też można :) Ale jeśli nie chcesz isc specjalnie po ten wymaz do lekarza to możesz isc do laboratorium mikrobiologicznego, w ktorym mają punkt pobrań materiału i tam bez problemu oni Ci pomogą.
Jeśli chodzi o wykrywanie chlamydii, mykoplazmy i ureaplazmy to pytalam tez o to lekarza jak mnie wysylal na posiew i powiedzial ze to to bardziej z krwi (przeciwciala), bo to jest posiew ogolny a je ciezko wychodowac, ale wydaje mi sie ze jest tez posiew z pochwy konkretnie w kierunku chlamydii itd i wtedy oni juz wiedzą czego szukac i robią badanie tylko w tym kierunku (ale to trzeba by bylo sprawdzic) Jesli czesto lapiesz infekcje to chyba tez warto by bylo ten wymaz z cewki zrobic, ale najlepiej jeszcze lekarza spytac. Zaraz popatrze jak to jest na cenniku badan.
U Frydy sa takie badania: Chlam. trachomatis Ag z mocz, Chlam. trachomatis Ag z wym., Wymaz z pochwy w k.Lister. W sumie to tyle wypatrzylam. Wygląda na to ze wszystkie badania w kierunku tuch drobnoustrojow sa na zasadzie wiązania Ag wiec chyba raczej sie ich wychodowac nie da... tak mi sie wydaje

Znalazłam cos takiego w opisie badan wykonywanych przez jedno z laboratoriow mikrobiologicznych:

Ureaplasma urealitycum i Mycoplasma hominis

Diagnostyka polega na pobraniu materiału z cewki moczowej, gruczołu krokowego, kanału szyjki macicy, natychmiastowym umieszczeniu go na podłożu transportowym i przeniesieniu na odpowiednie podłoże wzrostowo - różnicujące (MYCOPLASMA IST firmy bioMerieux), które umożliwia hodowlę, ocenę ilościową, identyfikację i określenie obrazu lekowrażliwości wyhodowanych drobnoustrojów. Badanie trwa 48 godzin

Chlamydia trachomatis

Diagnostyka zakażeń chlamydiowych polega na pobraniu na odpowiednie podłoże wymazu z cewki moczowej, kanału szyjki macicy. Obecność patogenu wykazywana jest metodą z użyciem sond genetycznych - hybrydyzacja RNA (test Pace 2 Gen - Probe bioMerieux)

Tak więc na podstawie wymazu można je zidentyfikować ale tyko przeprowadzając badanie już konkretnie w ich kierunku (na pewno takie badanie nie wchodzi w sklad takiego ogolnego posiewu z pochwy)

Ostatnia edycja:
jestem :-)

ale strasznie przydygana :sorry::sorry:

czekam na wynik betki i trochę mam z tego powodu nerwa :crazy::crazy::crazy:

doczytałam co u Was... jak już się ogarnę, to poodpisuję, bo póki co to jestem zajęta patrzeniem na zegarek :confused2::confused2: i odliczaniem czasu do wyników :confused2::confused2:

Ostatnia edycja:
dzięki za pomoc dziewczynju jutro ide do ginka tylko ,że weszłam na stronke laboratorium i tam piszą ,że są wykonywane badania bakteriologiczne,n wymazy z górnych dóg oddechowych i inne bakterie,ale nie ma mykologii czy czegoś takiego coś czuje ,że gin mi powie,że w tej pipiduwie nie zrobią,a przecież materiał trzeba w miare szybko dostarczyć chyba ,ze pielęgniarka ginka pojedzie z tym do łodzi tak jak jeździ z wynikami cytologii itd podpytam:tak:
Daa nic sie nie bój tyle kciukasów zaciśniętch ,że nia ma innej opcji będzie oki

Daa No widzisz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!bardzo sie cieszę teraz już wszystko będzie dobrze i wszystko sie ułoży gratulacje kochana silny fasolinek albo fasolinka:tak::-):-):-):-):-)

WITAJCIE DZIEWCZYNKI NIE BYŁO MNIE PARE DNI ALE TO DLATEGO ŻE NIE NAJLEPIEJ SIĘ CZUŁAM I MIAŁAM PROBLEMY Z NETEM:wściekła/y::wściekła/y:.
ALBO MI SIĘ WYDAJE ALBO ZACZYNAM PUCHNĄĆ, SKURCZE NÓG MNIE ŁAPIĄ I DRENTWIEJĄ PALCE U RĄK PRZEWAŻNIE W NOCY TAKŻE ŻE SIĘ BUDZĘ I CIĘŻKO WYTRZYMAĆ, BIORĘ MAGNEZ I NOSPĘ WIĘC MAM NADZIEJĘ ŻE PRZEJDĄ.
NERKI BOLĄ ALE TYLKO WIECZOREM I MAM NADZIEJĘ ŻE JAK PÓJDĘ W PONIEDZIAŁEK ZA TYDZIEŃ NA WIZYTĘ TO ZE W LEWEJ NERCE TEGO MOCZU ZA DUŻO NIE BĘDZIE.
KOCHANE IDĘ WAS NADROBIĆ. PRZESYŁAMY Z ZUZIĄ OGROMNE BUZIACZKI :-):-)

poczytalam co u was ale juz nei wiem co komu odpisac.jak zawsze:( ale Wszystkie pozdrawiam!!!!
Daaa dobrze,ze betka jak nalezy:) gratuluję po raz kolejny!!!
iwonka witam Cię,ale w kwesti leków neistety nei pomogę
Karola buziaki dla Ciebie i Zuzi, nei potrafię sobie wyobrazić jak Ty cierpisz przez te nery,ale juz nei tak duzo Ci zostalo na szczescie

chyba jutro do gin zadzwonie,nie chcialam jej glowy zawracac ale chyba juz dosc dlugo nie mam @,jutro 39dni bedzie. Anetha oj skutecznei mi ją zabrałaś

reklama
Do góry