Witaj Iwonko! Bardzo mi przykro, że do nas dołączasz z takiego powodu
My straciliśmy nasze maleństwo 18dni temu w 14tc. Też dostałam antybiotyk ale to była aminopenicylina- amoksycylina, a Ty chyba masz tetracyklinę (zaraz poszperam w mojej farmakologii bo juz troche pozapominalo mi sie). Bardzo cierpisz biedactwo, ehh.... ci lekarze, jak zwykle nic sami w szpiatlu nie powiedza i marwt sie sama :/
Mnie po zabiegu bardzo bolał brzuch, mialam silne skurcze macicy (ale to dobrze bo sie obkurczala wracajac do swojego rozmiaru sprzed ciazy a dzieki skurczom oczyszczala sie z pozosalych po zabiegu fragmentow tkanek) mialam tez bole krzyżowe- lekarz mowil ze to takie same bole jak na poród, mialam je dlatego ze jeszcze kilka dni oprocz krwi wydalalam fragmenty tkanek. Ja nie podnosilam sie praktycznbie z lozka przez 4-5dni. Ból odcywalam tylko przy skurczach, na poczatku byly naprawde silne, ale z kazdym dniem troszke slabl. Nie wiem jakie objawy mialy inne dziewczyny, napewno CI napisza, ja mialam tylko takie, ale skoro masz astme, jestes bardziej wrażliwa, może to tez byc rekacja na antybiotyk. zaraz sprawdze w ksiazce. Temperatura nie jest bardzo podwyzszona o bardziej stan podgorączkowy, ja temperatury nie mialam. A krwawisz bardzo? Jesli sie nie krwawi to zly objaw i wtedy tez moze byc goraczka ale raczej wyzsza niz u Ciebie. Wydaje mi sie ze ten antybioryk jest bardzo silny. Mysle ze lekarz wiedzac oczywiscie o Twojej astmie i biorac ja pod uwage powinien CI doradzic jaki lek p/w bolowy. 3maj sie mocno, mam nadzieje ze bol szybko ustąpi.
Po tetracyklinach (doksycyklinie) mogą występować zaburzenia żołądkowo jelitowe ponieważ wywierają bezpośrednie drażniące działanie nie błony śluzowe prezwodu pokarmowego (nudności, wymioty, biegunka, stany zapalne jelit). Zeby troszke zlagodzic te objawy stosuj Lakcid, Lactobif (czesto przy stosowaniu antybiotykow poleca sie produkty mleczne, jogurty, kefiry itd ale wydaje mi sie ze w tym przypadku produkty mleczne moga zahamowac wchlanianie antybiotyku, bo tak jest przy tetracyklinach). Mogą też wywoływac reakcje uczuleniowe w formie wysypki, bóle głowy, stany zapalne jelita grubego, stany zapalne jamy ustnej oraz pochwy ze względu na zmiany naturalnej flory bakteryjnej spowodowanej efektem bakteriostatycznym leku. Takie objawy wowołuje samo stosowanie leku, ale tu nalezy brac jeszcze pod uwage po pierwsze Twoją astmę, po drugie stan po zabiegu. Cieżko mi wypowiadać się na temat NLPZow, ogolnie to za najbezpieczniejsze uwaza sie ibuprofen (ale przy tym ma tez stosunkowo slabe dzialanie) i kwas acetylosalicylowy, ale tutaj trzeba brac pod uwagę tez ewentualna interakcje z antybiotykiem (nie mam na ten temat wystarczajacej wiedzy) no i astme. Wydaje mi sie ze leki powinien dobrac lekarz.