reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

ola** a po co Ty chcesz czekać do piątku ?!?
Anetka83 mnie chodziło o to, że betkę można zrobić podobno już po 7 dniach. Ale nie jestem pewna, bo nigdy nie miałam potrzeby jej robić...a jak to jest faktycznie ? Po jakim czasie zaczyna już iść cyferka do góry ?

reklama
a to nie trzeba rano? pobiorą mi krew o każdej porze?chyba nie zbyt? kurcze ale ja zielona jestem.az mi wstyd:( a do pt bo moze @ przyjdzie

a to nie trzeba rano? pobiorą mi krew o każdej porze?chyba nie zbyt? kurcze ale ja zielona jestem.az mi wstyd:( a do pt bo moze @ przyjdzie

kochana, krew na bete o każdej porze można pobrać, ja miałam pobierane po 13 na przykład

Ja sobie teraz idę, do napisania popołudniu

Cześć dziewczyny.
Pamiętacie mnie jeszcze?;-):-):-)
Mam nadzieję,że tak.
Co tam u Was słychać?
Tęsknię za tym wąteczkiem,ale czasu nie mam na zaglądanie.
Pozdrawiam wszystkie te,co mnie pamiętają.
Zaglądnę może po zaliczeniach i jak moja sytuacja rodzinna się nieco wyjaśni,bo jest tragicznie.:-:)-:)-(
Napiszcie tak w skróci ,którym się udało,które się starają ,które urodziły.
Postaram się zajrzeć i choć o samych dobrych rzeczach poczytać,bo u mnie to fatalnie się dzieje niestety.
:no:

ola** a po co Ty chcesz czekać do piątku ?!?
Anetka83 mnie chodziło o to, że betkę można zrobić podobno już po 7 dniach. Ale nie jestem pewna, bo nigdy nie miałam potrzeby jej robić...a jak to jest faktycznie ? Po jakim czasie zaczyna już iść cyferka do góry ?

z tego co kiedys czytałam

7-9 dni po ZAPŁODNIENIU (nie po stosunku) czyli od momentu zagnieżdżania się zarodka http://img76.imageshack.us/my.php?image=steventheresabn3.jpg

nie... ja robiłam chyba koło 20 godziny poprzednim razem i wyszło że jestem w ciąży :tak:

Nie ma konieczności robienia badania na czczo, hormony nie są zależne od jedzenia. A wynik jest szybciutko więc już byś Oleńko wiedziała.

Mama Sówka - gratuluję ślicznego synusia!

Co do walentynek to ja rano w tym dniu dostałam sliczna rozyczke i to w zupelnosci mi wystarcza :)

Witam dziewczyny
Aha pobral mi wymaz z szyjki macicy mam to zaniesc do labolatorium nie wiecie ile to kosztuje?????

Wymaz z szyjki moze kosztowac ok 20- 25zł (u Frydy 25zl) Tu jest link z cenami Fryda - Kalkulator cen

Ilonka ide do doktora Cholewy ma dobre opinie mam nadzieje ze sie sprawdzi jako lekarz zobaczymy.Ja juz mam wymaz pobrany w domku.Jutro zaniose do labolatorium .
She taki wymaz bierze sie przy badaniu ginekologicznym do takiej fiolki lekarz pobiera.Wyglada jak patyczek do czyszczenia ucha tylko duzo wiekszy

Ten patyczek nazywa sie wymazówką :) faktycznei wyglada jak tak duzy patyczek do czyszczenia ucha i znajduje się w takiej probowce ze specjalnym podlozem transportowym (dzieki niemu bakterie nie zginą zanim dotrą do laboratorium, bo wylko z zywych bakteri mozna zrobic posiew i odczytac wyniki). Mam nadzieje ze wymaz juz jest w laboratorium Aneth bo wskazane jest jak najkrotszy czas od pobrania wymazu do jego badania.

Daa
cieszę się kochana że wszystko jest ok, a dlaczego masz brać polopirynę a nie acard tego nie wiem ?? A kiedy robisz kontrolną betę?

Ilonko, acard i polopiryna to to samo :) mają taką smą substancję czynną- kwas acetylosalicylowy, więc dzialają tak samo, roznica moze byc jedynie w substancjach pomocniczych (ktore nie maja znaczenia farmakologicznego) i zawartosci substancji czynnej

Agnieszko- Juleczka prześliczna!!

Ehh... jeden dzien mnie nie bylo i tyle naprodukowalycie ze ciezko nadrobic :)

Aaa i Asiu She jesli chodzi o podejsice faceta do ciazy to powem Ci ze moj G jest bardzo troskliwy i czuly ale jak bylam w ciazy to jakos nie garnal sie zeby calowac czy mowic do brzuszka, jak z nim o tym rozmawialam to mowil ze faceci tak chyba mają że do nich dociera ze mają dziecko dopiero jak wezma je na rece, zobacza, beda mogli dotknac. Może to dlatego ze w budowie mozgu u kobiety i mezczyzny sa pewne drobne roznice (fakt naukowy) ktore sprawiaja ze kobiety przezywaja wszystko bardzo emocjonalnie, mezczyzni natomiast podchodza do wszystkiego racjonalnie (to wynika z tego co pamietam w ilosci polaczen nerwowych miedzy odpowienimi obszarami w mozgu), nie odczuwaja emocji odrazu, oni najpierw analizuja, dlatego ciezko sie dogadac kobiecie i mezczyznie. Facetowi trzeba wszystko tlumaczyc dlaczego my tak postepujemy w danej sytuacji, co czujemy, oni sie tak latwo nie domyslaja o co nam chodzi, jak my im tego nie powiemy to nie ma co liczyc na to ze sie sami domysla (stad tez czeste konflikty bo kobieta oczekuje ze facet sm na cos wpadnie po delikatnych aluzjach a facet sie zastanawia o co nam chodzi). Facet nigdy nas do konca nie zrozumie ale trzeba chociaz probować mu tlumaczyc co czujemy. Dlatego na wzruszjacym filmie to kobieta placze, dlatego w niespodziewanych, naglych sytacjach mezczyzna potrafi zachowac zimna krew i potrafi szybko podjac decyzje (np w czasie wypadku samochodowego, facet nie wpadnie w panike tylko szybko zareaguje, starajac sie uniknac zderzenia).

Just79, zgadzam się z Tobą co do czasu kiedy najlepiej zrobić badania. A więc myślę, że jednak niedlugo przed planowaną ciążą bo wtedy wiadomo ze jestsmy zdrowe, natomiast wczesniejsze badania nie gwarantują nam tego ze w przyszlosci przed staraniami czegos nie zlapiemy.

Olu, nie trzeba rano, ale wszystko zalezy od tego w jakich godiznach otwarte bedzie laboratorium, ja na badania chodzilam do takiego, ktore ma punkt pobrań czynny tylko do 11 bo przewaznie tak pobiera sie wiekszosc materilu do badan, jesli tylko znajdziesz laboratorium ktore bedzie o tej porze przyjmowac material do badania to jak najbardziej mozesz teraz.

Czytam dalej co napisalyscie, pozdrawiam i milego dnia :)

Ostatnia edycja:
As, witaj! kopę lat! jasne, że pamiętamy :-)
mam nadzieję, że sprawy domowe uda Ci się szybko uporządkować i że nie będzie strasznie cokolwiek się dzieje :tak:

Olu, trzymam kciukasy! u mnie 33 dnia kreska była taka ledwo ledwo widoczna, choć cykle niby 28d, to akurat w tym cyklu była jakaś drobna odchyłka ;-)

Gosia, Wiola, dzięki za pocieszenie, że to nie tylko mnie kondycyjnie to coś na chodniku wykańcza ;-)

dobra przekonalyscie mnie,zaraz pojde i betke zrobie,najwyzej sie rozczaruje,ale lepiej szybciej niz pozniej. przynajmniej bede miala pewnosc.
As w ciazy jest sporo dziewczynek najnowsze to na pewno Lucy i Daaa.a bardzej zaawansowane Ewela, Aga,Aguśka, Just, she.13x13 oczywiscie. Karola to juz 31 tc chyba. mam nadzieje,ze nikogo nie pominelam ,ale nas tu duzo sie zrobilo:)
no a z bobasków najnowszych to na pewno Agnieszka i mama sówka
a co do staraczek to tez jest pare.

powiedzcie mi jeszcze jak juz ide na krew co jeszcze zrobic warto przed ciązą?

Ostatnia edycja:
reklama
powiedzcie mi jeszcze jak juz ide na krew co jeszcze zrobic warto przed ciązą?

Zrób na razie tą betkę i nie kombinuj z dodatkowymi badaniami. Choć pewnie masz tak jak ja że jak już pobierają to jak najrzadziej i żeby chociaż efekt tego był (ja okropnie boję się pobierania krwi).
Zawsze możesz zapytać w laboratorium, co się standardowo robi, bo większość badań to chyba już na początku ciąży lekarz zaleca.

Wygooglałam:
"Planując ciążę, warto wykonać podstawowe badania krwi - morfologię, poziom glukozy, badanie ogólne moczu oraz bardziej specjalistyczne badania przeciwciał przeciw toksoplazmozie i cytomegalii. "
choć ja to wszystko robiłam jak już w ciąży byłam.

Ostatnia edycja:
Do góry