julitka80
dni, których nie znamy...
Ja mam tą samą dawkę kwasu, ale do przyjmowania 1x dziennie (i 3x Duphaston)
A tak przy okazji - lekarka powiedziała mi, że maksymalną stosowaną dawką Duphastonu jest... 12 tabletek dziennie(a opakowanie ma 20 tabletek...)
Dziewczyny, nikt nie wie, co z tymi dozwolonymi lekarstwami przy grypie i przeziębieniu?
nie wiem, czy Twój apel jest jeszcze aktualny, ale...
ja coś znalazłam na innym forum:
TO CO NAJWAZNIEJSZE TO W CIĄZY NALEZY ZBIJAĆ GORĄCZKĘ!!!!! nie dopuszczaj do temperatury powyżej 38 stopni. GORĄCZKA JEST CZYNNIKIEM POWODUJĄCYM SKURCZE MACICY I PORODY PRZEDWCZESNE! Poza tym każdy nawet pozornie nieszkodliwy i dostępny bez recepty lek wolno brać tylko po konsultacji z lekarzem. Nie wolno np zazywac leków zawierających ASPIRYNĘ (KWAS ACETYLOSALICYLOWY) więc bardzo ostroznie z róznymi preparatami na grypę! Z leków przeciwgorączkowych dopuszczone sa te z PARACETAMOLEM (paracetamol, panadol, apap, codipar) i z IBUPROFENEM (nurofen, ibuprom). Niektóre antybiotyki są dozwolone w ciązy inne bezwzglednie przeciwskazane, więc nic na własną rękę. Nie powinno się brac tez kropli do nosa obkurczających (nasivin, otrivin itp) bo wprawdzie to tylko stosowanie miejscowe, ale one kurczą miesniówkę gladka (macicy tez!).
I faktycznie jest tak, że dozwolone są leki tylko na bazie paracetamolu-tak jest na całym świecie, więc przy gorączce np APAP i zimne okłady na głowę.gardło płukać wodą z solą najlepiej a na katar to jest jakiś środek/chyba homeopat/ale to można nawet pani mgr w aptece zapytać
Tak mi przykro, że się męczysz
Aneczko, jeśli fizykoterapeuta będzie przystojny, to jakoś na pewno pomoże
Ostatnia edycja: