reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Od wczoraj mam brać luteine 2 x 100 mg dopochwowo. Powiem wam że średnio sie czuje tzn mam wrazenie że ta tabletka tak rozmiękczoną wypada mi co jakiś czas. I zostaje to na wkładce i piecze mnie w tym miejscu
Czy mogłabym zamienić na taka sama dawke tylko pod jezyk? doradźcie mi w tej kwestii może któraś z Was była w takiej sytuacji.
Pod językiem wchlanialnosc/działanie jest gorsze, niektórzy lekarze uważają, że trzeba brać więcej niż miejscowo. Ale generalnie też się ją stosuje, ja brałam dość długo, bo miałam obfite krwaiwenia i dopochwowo nie miało to sensu. Przy czym ta pod język może być nieznośna w smaku, więc nie ma co kupować od razu kilku opakowań. Generalnie z luteina tak jest, że wypływaja grudki. A jak aplikujesz rano i nie leżysz cały dzień, to każdy lek z pochwy będzie kapal i podrażniał skórę/śluzówkę. Można próbować mega często zmieniac wkładkę i stosować takie tylko z włókniny bawełnianej. Można pogadać z ginem, czy nie lepiej na noc dawkę 200. Ja w tej ciąży biorę inne dopochwowe - utrogestan, mam wrażenie że jest delikatniejszy ale nie jest refundowany i koszt miesięcznej kuracji miałabys jakos 100-200 zł...

reklama
Pod językiem wchlanialnosc/działanie jest gorsze, niektórzy lekarze uważają, że trzeba brać więcej niż miejscowo. Ale generalnie też się ją stosuje, ja brałam dość długo, bo miałam obfite krwaiwenia i dopochwowo nie miało to sensu. Przy czym ta pod język może być nieznośna w smaku, więc nie ma co kupować od razu kilku opakowań. Generalnie z luteina tak jest, że wypływaja grudki. A jak aplikujesz rano i nie leżysz cały dzień, to każdy lek z pochwy będzie kapal i podrażniał skórę/śluzówkę. Można próbować mega często zmieniac wkładkę i stosować takie tylko z włókniny bawełnianej. Można pogadać z ginem, czy nie lepiej na noc dawkę 200. Ja w tej ciąży biorę inne dopochwowe - utrogestan, mam wrażenie że jest delikatniejszy ale nie jest refundowany i koszt miesięcznej kuracji miałabys jakos 100-200 zł...
ja mam mega zapas luteiny. Ta dopochwowa to jeszcze z poprzedniej ciąży przed poronieniem brałam bo plamiłam i miałam krwiaka i zle wspominam z nią przygodę.
Teraz podczas starań gin kazał o 16-25 dc brac i już przepusal pod język. Smak mi nie przeszkadza i nic mi nie było.
No nic może spróbuje jeszcze z ta dopochwowa skoro mówisz ze to normalne że cos wylatuje.

ja mam mega zapas luteiny. Ta dopochwowa to jeszcze z poprzedniej ciąży przed poronieniem brałam bo plamiłam i miałam krwiaka i zle wspominam z nią przygodę.
Teraz podczas starań gin kazał o 16-25 dc brac i już przepusal pod język. Smak mi nie przeszkadza i nic mi nie było.
No nic może spróbuje jeszcze z ta dopochwowa skoro mówisz ze to normalne że cos wylatuje.
No ja bym powiedziała, że wręcz takie żółte grudy można znaleźć na wkladce. A z drugiej strony, czasami kapie bardziej wodnisto... Ona ma w składzie skrobię, więc nie ma "zmiłuj się", skrobia musi spłynąć i zrobić grude.

No ja bym powiedziała, że wręcz takie żółte grudy można znaleźć na wkladce. A z drugiej strony, czasami kapie bardziej wodnisto... Ona ma w składzie skrobię, więc nie ma "zmiłuj się", skrobia musi spłynąć i zrobić grude.
no są żółte i się wystraszyłam 🤔

Od wczoraj mam brać luteine 2 x 100 mg dopochwowo. Powiem wam że średnio sie czuje tzn mam wrazenie że ta tabletka tak rozmiękczoną wypada mi co jakiś czas. I zostaje to na wkładce i piecze mnie w tym miejscu
Czy mogłabym zamienić na taka sama dawke tylko pod jezyk? doradźcie mi w tej kwestii może któraś z Was była w takiej sytuacji.
To normalne ze wypada bo w czymś musi być lek. Ja już się przyzwyczaiłam do tego. Wkładek nie noszę tylko majtki bawelniane i często zmieniam. Od wkładek mi się robiły uplawy i podrażnienia.

@sadness35 A u Ciebie? Zaczęły mi się robić podkrwawione "dziury" po heparynie, ale na udach ;)
ale mi też się czasem robią. Nie wiem od czego to zalezy.
kochana ja brałam zapobiegawczo w ciąży nr 2 luteinę dopochwowo i kurde tam samo miałam że mi zostawała na wkładce. I też mnie piekło i zrobila mi sięz tego grzybica. Także ja to złe wspominam i jakbym miała brać jeszcze to tylko pod język. Bo już wolę się zbeltac po niej bo ponoć niedobra jest niż miałoby mnie piec. Także skonsultuje to z lekarzem

@Jula19 Ja zaszłam w ciążę w moich teoretycznych dniach niepłodnych. Bo stosunek był jeden - w 7dc - przy cyklach 30-dniowych.
Ja tak miałam w tej ciąży, którą straciłam w 2019 roku. Jeszcze miałam końcówkę plamienia miesiączkowego (6dc) jak musiało zaskoczyć 😉

@Kamilad pewnie owulka wyskoczyła ze dwa dni wcześniej 😉

EDIT: Dziewczyny mam wynik bety. Licząc po terminie owu skończyłam dzisiaj 5tc beta 1107. Za nisko?
Zwariuję do poniedziałku.

Ostatnia edycja:
@sadness35 A u Ciebie? Zaczęły mi się robić podkrwawione "dziury" po heparynie, ale na udach ;)
Ja się boję chwalić..bo wiecie jak to jest 🤭 Ogólnie przeniosłam się wyżej i na boki jak mi doradzono i teraz mam same podkrwawione dziury ;) Wczoraj super mocno zabolało ale o dziwo jest tylko dziura sina. Nie ma siniaka...
Dalej ciężko mi się wbić, no nie mam z tym lekko ale brak siniaków cieszy.
Pytanie na jak długo...

Ja tak miałam w tej ciąży, którą straciłam w 2019 roku. Jeszcze miałam końcówkę plamienia miesiączkowego (6dc) jak musiało zaskoczyć 😉

@Kamilad pewnie owulka wyskoczyła ze dwa dni wcześniej 😉

EDIT: Dziewczyny mam wynik bety. Licząc po terminie owu skończyłam dzisiaj 5tc beta 1107. Za nisko?
Zwariuję do poniedziałku.
Mierze temperature więc termin owulki się zgadza :) no i w tym cyklu mierzyłam proga 2 dpo i 6 dpo

reklama
Dziś odbyłam pierwszą wizytę po poronieniu. Lekarz podejrzewa PCOS (na co wskazuje obraz USG). Czy możliwe, że w 2020r. obraz nic nie wykazał? PCOS pojawił się nagle? Czy podczas PCOS nie zawsze występuje kilka pęcherzyków?
Robiłaś kiedyś krzywa glukozowo-insulinowa? Lekarz skierował Cię na badanie amh? Ja bym na razie podeszła do sprawy, że trzeba to sprawdzic, bo USG krotko po poronieniu może być trochę mylące.

Do góry