reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

tak, 89. No ja wierzę w takie znaki. Takze trzymam kciuki.
a ty bierzesz heparynę ze względu na co? Bo to może od tego zależy.
też tak myślę. Ale poczekam do tego drugiego trymestru to już niedługo
to jest często tak że można ale nikt nie chce podnieść odpowiedzialności jak coś się stanie więc lepiej napisać że nie można.
Jeśli o mnie chodzi to przy twardych wskazaniach nie byłoby wątpliwości i pisałabym wprost🙂
Tak jak wspominałam wcześniej biorę z uwagi na poronienie i mthfr homozygotę.
Stąd małe zdziwienie ale w sumie odnośnie heparyny ufam lekarzowi.

reklama
Jeśli o mnie chodzi to przy twardych wskazaniach nie byłoby wątpliwości i pisałabym wprost🙂
Tak jak wspominałam wcześniej biorę z uwagi na poronienie i mthfr homozygotę.
Stąd małe zdziwienie ale w sumie odnośnie heparyny ufam lekarzowi.
ja ma mtfhr hetero i pai 1 hetero. Miała być heparyna i acard a mam tylko heparynę i te zmetylowane witaminy. Acard lekarz stwierdził że zobaczymy może wprowadzimy później choć on bardziej dla otyłych osób.

ja ma mtfhr hetero i pai 1 hetero. Miała być heparyna i acard a mam tylko heparynę i te zmetylowane witaminy. Acard lekarz stwierdził że zobaczymy może wprowadzimy później choć on bardziej dla otyłych osób.
Acard też mam, powinnam brać 150 ale nie zwiększyłam i biorę 75.
Pierwsze słyszę, że dla otyłych chociaż pewnie im większa waga tym większe ryzyko zakrzepów/ chorób sercowo naczyniowych może dlatego tak uzasadnił.
Heterozygotę to faktycznie ma sporo osób, praktycznie każdy kto zbada mutacje ma coś w heterozygocie.
Mi się trafiła „ tylko” jedna mutacja ale niestety homozygota :>

Pierwsze słyszę, że dla otyłych chociaż pewnie im większa waga tym większe ryzyko zakrzepów/ chorób sercowo naczyniowych może dlatego tak uzasadnił.
Heterozygotę to faktycznie ma sporo osób, praktycznie każdy kto zbada mutacje ma coś w heterozygocie.
no powiedział że mogę brać sobie profilaktycznie acard 75 ale on by się póki co z tym wstrzymał bo może powodować plamienia a wtedy to ja bym już w ogóle na zawal zeszła. A z tymi otyłymi osobami to nie wiem o co chodziło ale słyszę to już od drugiego lekarza, że jestem za szczupła na acard(jakkolwiek to brzmi). Ale może po 16 tyg. Mi wprowadzi.
Też słyszałam że dużo osób ma hetero i niestety lekarze nic im nie przepisują bo twierdzi że to norma 🤦

no powiedział że mogę brać sobie profilaktycznie acard 75 ale on by się póki co z tym wstrzymał bo może powodować plamienia a wtedy to ja bym już w ogóle na zawal zeszła. A z tymi otyłymi osobami to nie wiem o co chodziło ale słyszę to już od drugiego lekarza, że jestem za szczupła na acard(jakkolwiek to brzmi). Ale może po 16 tyg. Mi wprowadzi.
Też słyszałam że dużo osób ma hetero i niestety lekarze nic im nie przepisują bo twierdzi że to norma 🤦
Jest dobrze to nie myśl. Lekarz powinien ogarniać. Ja miałam brać acard od starań, w tym cyklu w którym zaszłam sobie darowałam z tego co kojarzę i potem z zalecenia immunologa zaczęłam brać(on zaleca odstawiać w 8 tyg. ! a gin przed 3 trymestrem z tego co kojarzę). Zwariować można..
Plamienia jak miałam to nikt mi nie kazał odstawić.

A któraś bierze progesteron? Kiedy odstawiacie? U mnie jeden kazał odstawić, a drugi jeszcze długo chce mnie faszerować.
Po poronieniu szukałam lekarza i teraz mam dwóch i podwójne rozterki :O

A któraś bierze progesteron? Kiedy odstawiacie? U mnie jeden kazał odstawić, a drugi jeszcze długo chce mnie faszerować.
Ja od początku ciąży brałam progesterone besins 200mg dwa razy dziennie, od miesiąca dawka zmniejszona na jedną tabletkę dziennie, a jestem aktualnie w 22tc. Na pewno bałabym się odstawić całkowicie z dnia na dzień, chyba lepiej stopniowo zmniejszać dawkę i kontrolować, jak organizm na to reaguje.

Jest dobrze to nie myśl. Lekarz powinien ogarniać. Ja miałam brać acard od starań, w tym cyklu w którym zaszłam sobie darowałam z tego co kojarzę i potem z zalecenia immunologa zaczęłam brać(on zaleca odstawiać w 8 tyg. ! a gin przed 3 trymestrem z tego co kojarzę). Zwariować można..
Plamienia jak miałam to nikt mi nie kazał odstawić.

Po poronieniu szukałam lekarza i teraz mam dwóch i podwójne rozterki :O
Ja biorę jeszcze duphaston i dopochwowy. Będę u gin ok 20tc i pewnie będzie chciała odstawiać duphaston. Ale dopochwowy chciałabym zostawić do +- terminu porodu, chyba że szyjka naprawdę będzie super ekstra, w co niestety nie wierzę.

Ja mam heparynę ze względu na otyłość.

Ja biorę jeszcze duphaston i dopochwowy. Będę u gin ok 20tc i pewnie będzie chciała odstawiać duphaston. Ale dopochwowy chciałabym zostawić do +- terminu porodu, chyba że szyjka naprawdę będzie super ekstra, w co niestety nie wierzę.

Eh ja miałam brać luteinę 3x200 ale wolę doustnie więc zostałam przy dupku 2x1. I lekarz stwierdził żeby po prenatalnych odstawić ( duphaston).
Ostatnie 10 tabletek 1x1.
W pierwszej ciąży brałam do podobnego czasu..

No a drugie zalecenie to zmniejszyć na luteinę 3x100.. i w okolicach połówkowego na 2x100 ..
Mnie się wydaje, że to strasznie długo.

Moja szyjka ma 5,2cm. W pierwszej ciąży przy indukcji ani drgnęła.
Mam zagwostkę bo mi się wydaje, że u mnie ten dupek działa immunologicznie( a immunologia ma niby wpływ do 12tc.).
Ale nie wiem.. tak sama jestem sobie winna, nie chodzi się do dwóch 🤭

reklama
Eh ja miałam brać luteinę 3x200 ale wolę doustnie więc zostałam przy dupku 2x1. I lekarz stwierdził żeby po prenatalnych odstawić ( duphaston).
Ostatnie 10 tabletek 1x1.
W pierwszej ciąży brałam do podobnego czasu..

No a drugie zalecenie to zmniejszyć na luteinę 3x100.. i w okolicach połówkowego na 2x100 ..
Mnie się wydaje, że to strasznie długo.

Moja szyjka ma 5,2cm. W pierwszej ciąży przy indukcji ani drgnęła.
Mam zagwostkę bo mi się wydaje, że u mnie ten dupek działa immunologicznie( a immunologia ma niby wpływ do 12tc.).
Ale nie wiem.. tak sama jestem sobie winna, nie chodzi się do dwóch 🤭
Ja jeszcze chwilę przed i po USG I trymestru miałam krwaiwenie, dlatego nie odstawilam duph. W ciąży nr 2 brałam go do ok. 13tc, mój gin wtedy twierdził, że dalej nie na sensu, zapisał mi na drobne brazowe plamienia. W ciąży poprzedniej, w której miałam wielkiego krwiaka, zaczęłam odstawiać duphaston po połówkowych, gdy skończyły się odchody z krwiaka, ale luteinę brałam do porodu i to musiałam zwiększac, bo na połówkowych wyszło rozwarcie wewnętrzne a w 29tc pisały się skurcze na ktg i zaczął odchodzić czop :/

Do góry