reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
Nie ma sensu oznaczać progesteronu w 3dc. On nic wtedy nie mówi. Lepiej oznaczyć 7 dpo. Prolaktyna w sumie tak samo, lepiej później. W 3dc mają sens badania tarczycy na przykład albo FSH I LH. Ja polecam zbadać wit d3 25-oh jeszcze

Edit. I jeszcze ferrytyna
to tu chyba się nie zgodzę prolaktyne wiem z doświadczenia ze 3-5 dc - ja zawsze mam za wysoko - i chce sprawdzić czy diostinex działa. A o progesteronie właśnie czytałam ze
Można na początku w połowie i tego 21 dc ( czy po
Owu) bo mam wrażenie se u mnie coś z nim jest nie halo
-Może da to jakis
Obraz. Przed okresem mam z dwa dni plamienia i czuje ze coś mi nie domaga ( teraz poziom 15 progesteron miałam - wiec Ok ale i mało bo zaleca się powyżej 20) Jutro będę dzwonić do kliniki
Może lekarz oddzwoni zobaczymy ;-) co mi jeszcze zaleci żeby kolejny cykl byl
Efektowniejszy
:-) dzieki za podpowiedzi ;) w sumie tsh tez machnę bo miałam minimalnie za dużo wiec
Łykam eutyrox tez sprawdzę czy działa 😂

to tu chyba się nie zgodzę prolaktyne wiem z doświadczenia ze 3-5 dc - ja zawsze mam za wysoko - i chce sprawdzić czy diostinex działa. A o progesteronie właśnie czytałam ze
-Może da to jakis
Obraz. Przed okresem mam z dwa dni plamienia i czuje ze coś mi nie domaga ( teraz poziom 15 progesteron miałam - wiec Ok ale i mało bo zaleca się powyżej 20) Jutro będę dzwonić do kliniki
Efektowniejszy
:-) dzieki za podpowiedzi ;) w sumie tsh tez machnę bo miałam minimalnie za dużo wiec
Jeśli masz problem z prolaktyna to jak najbardziej natomiast progesteron serio nic Ci nie powie na tym etapie. Niedomoga lutealna dotyczy 2giej połowy cyklu. W 3dc bada się 17 oh progesteron ale to chyba bada się z czymś jeszcze i ocenia działanie przysadki

Edit. Ale oczywiście nie nalegam 😁

-Może da to jakis
Efektowniejszy
Ja tez mam problem z prolaktyną i też ją badam 3-5 dc - również polecam zbadać dodatkowo d3, ferrytyne i b12. Ja teraz przed staraniami badałam jeszcze fosfataze zasadowa (dietetyczka mi tak zaleciła). Podobno też warto zbadać cynk i selen - ale ja nie badałam.

Jak długo i w jakiej dawcę bierzesz dostinex? Ja brałam raz w tygodniu po pół tabletki i zawsze w nocy po braniu mam dziwne, takie realistyczne sny - bardzo męczące. Miałaś może też takie skutki uboczne?

nie wyobrażam sobie straty w 8 miesięcu albo po porodzie. Ciężko było w 5 miesiacu a wyżej to już w ogóle. Ale moja klientka też straciła syna dzień przed porodem. Po prostu serce przestało bić. Ale to było kupę lat temu i liczę że teraz takie sytuacje są rzadkością. Ja się przez te straty tak mega boje o moja córkę starsza. Teraz już mniej ale na początku musiałam z nią spać, nie chciałam do przedszkola puszczać, do mojej mamy na nocke.
Także jak widać stać się zawsze może coś, nie tylko na początku. Ale trzeba być dobrej myśli.
Ja aktualnie jestem w 8tyg., W poniedziałek będzie 9 tydzień. Wizytę już mam za sobą i według mojego lekarza ciąża rozwija się idealnie 🙂 także mam nadzieję że tak zostanie.
Widocznie twój mąż jest bardzo wrażliwy, mój ukrywa swoje emocje. Jak idziemy do mojej córki na cmentarz to moja starsza córka leci przed nami z maskotka dla siostry, ja zawsze lzy w oczach a on kamienna twarz

Wiem co czujesz. Ja mam taki straszny strach o dzieci.. bardzo mi to przeszkadza w życiu.

Zanim miałam swoje dziecko w wypadku zginął bardzo bliski mi chłopiec.
Teraz żalu czas towarzyszy mi strach, gdy nie mam moich dzieci w zasięgu wzroku. Odrazu wyobrażam sobie najgorsze i boli mnie brzuch :-( nie umiem tego pokonać..
Pamietam jak powiedzialam swojej kolezance, ze poronilam i ona powiedziala, ze bardzo jej przykro, ale moze tak mialo byc? I zaraz potem zaczela mowic o swoim maluchu 😔 zaluje, ze tak pozno sie do was odezwalam, bo naprawde potrzebowalam sie wygadac. Dzieki dziewczyny za kazda odpowiedz ♥️
mnie boli gdy ktoś mówi: „przecież macie dzieci, gorzej by było jakbyście ich nie mieli” albo „jeszcze będziecie mieli, dobrze ze poroniłas na początku”
Eh.. myśle, że dla każdej mamy która chce mieć dziecku każde dziecko to ogromna miłość i radość.. i jak matka ma siedmioro dzieci i zginie jedno to cierpi tak samo jak matka jedynaka.. nic mniej.
Strata dziecka to coś strasznego.
Rozmawiałam o tym z moim lekarzem ostatnio i stwierdziłam.. że mnie to tak bardzo boli bo spadłam ze stanu euforii z powodu ciąży na samo dno. Za bardzo się cieszyłam.. na co lekarz mi powiedział „nie można się cieszyć za bardzo”…
Tak to prawda. W mojej bylej pracy na 10 ciaz 6 skonczylo sie poronieniem. W tym moja
w omijaj pracy tez się okazało po moim poronieniu ze 1/3 to przechodziła..

Dziewczyny czy jak się bierze duphaston (2x1), a nie daj co dojdzie do utraty ciąży, to poronienie się rozpocznie czy trzeba odstawić dupka?
Mam złe przeczucia, test 25 zrobiony popołudniu, w dniu spodziewanej miesiączki ledwo wyłapuje ciążę. Poza tym poranne mdłości minęły i nie chce mi się wierzyć, że to efekt przyjmowania Magne b6 na noc. Poza tym piersi nie są już takie bolesne.
Nie chciałam robić bety i szczerze nadal nie widzę sensu skoro laboratoria u mnie dopiero w środę będą otwarte, a 10.05 mam już wizytę w poradni przyszpitalnej.

Ja tez mam problem z prolaktyną i też ją badam 3-5 dc - również polecam zbadać dodatkowo d3, ferrytyne i b12. Ja teraz przed staraniami badałam jeszcze fosfataze zasadowa (dietetyczka mi tak zaleciła). Podobno też warto zbadać cynk i selen - ale ja nie badałam.

Jak długo i w jakiej dawcę bierzesz dostinex? Ja brałam raz w tygodniu po pół tabletki i zawsze w nocy po braniu mam dziwne, takie realistyczne sny - bardzo męczące. Miałaś może też takie skutki uboczne?
Startowałam z połówki docelowo do 1 , ale miałam właśnie zawsze dziwny poniedziałek - bo brałam co niedziele o teraz wzięłam wczoraj pół ... i zobaczę jako będę miała wynik na dniach. Bp właśnie czułam się nie swojo co poniedziałek - jakaś taka rozwalona złe spałam .. a po pół jest mi Ok

Dziewczyny czy jak się bierze duphaston (2x1), a nie daj co dojdzie do utraty ciąży, to poronienie się rozpocznie czy trzeba odstawić dupka?
Mam złe przeczucia, test 25 zrobiony popołudniu, w dniu spodziewanej miesiączki ledwo wyłapuje ciążę. Poza tym poranne mdłości minęły i nie chce mi się wierzyć, że to efekt przyjmowania Magne b6 na noc. Poza tym piersi nie są już takie bolesne.
Nie chciałam robić bety i szczerze nadal nie widzę sensu skoro laboratoria u mnie dopiero w środę będą otwarte, a 10.05 mam już wizytę w poradni przyszpitalnej.
Tak, trzeba odstawić. Wg niektórych jeśli nie masz niedomogi lutealnej to dupek dopiero po potwierdzeniu ciąży w macicy.

Co do testu - wystarczy że dużo pijesz...

reklama
Jedz wszystko co jadłaś dopóki na usg nie wyjdzie jasna informacja od lekarza w która stronę idziecie wtedy odstawisz wszystkie leki.Na spokojnie te testy maja rożna czułość , odpuść co ma być to będzie - ale skoro wychodzą to mysl
Pozytywnie :)

Do góry