reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
Mam dziecko z makrosomia i takie są zalecenia. Niepokoi mnie ten cukier na czczo, ale ja się bardzo źle czułam w nocy...
poniżej 92 jest w normie a skoro noc średnia to co najwyżej wynik zawyżony. Ale ja mam krzywa w normie dla ciężarnych a i tak stwierdzili mi cukrzyce ciążowa, więc już mnie nic nie zdziwi

Mam dziecko z makrosomia i takie są zalecenia. Niepokoi mnie ten cukier na czczo, ale ja się bardzo źle czułam w nocy...

Mamafasolki załapałaś się na ostatni możliwy wynik-jest w normie :) więc raczej lekarz teraz nic nie zaleci.
Moim zdaniem wynik jest ok, sama jakiś czas temu taki miałam-a ostatnio już na czczo 86.
Dokładnie takie są zalecenia, a mam wrażenie większość lekarzy je olewa? Póki co mój nawet nic nie wspomniał o krzywej, a przez to,że na prenatalne itp jestem wysyłana na nfz to kolejna wizyta chyba przypadałaby ok 15tyg.
Możliwe,że moj lekarz od metforminy mnie wyśle bo coś wspominała. Nie to,że tęsknie(nie cierpię tego badania) ale nie lubię kiedy to ja mam palcem wskazywać lekarzom co należy.

Nic nie mówił,choć powiedziałam co myślę i co podejrzewam. Kazał właśnie zrobić nasienie i ja czekam na wyniki cytologii płynnej i jak będzie ok to weźmie mnie na HSG,bo on jest ordynatorem w szpitalu u mnie. Tak szczerze,to my się nie staraliśmy przez te lata,ale kurczę 11 lat bez zabezpieczenia to byłabym już w ciąży.
Zrób to hsg, może też histeroskopie, skoro już masz lekarza ordynatora, ale myśl też o zmianie lekarza, bo to jest trochę dziwne. Pisałaś o hormonach. No nie są takie super idealne, bo TSH do zachodzenia w ciaze to niby 1, aczkolwiek przy 1,7 też nie ma tragedii, tylko warto zbadać TSH po pozytywnym teście. W każdym razie, nie wydaje mi się, żeby 1,7 powodowało niepłodność. Poza tym zbadalas progesteron w pierwszej fazie cyklu a to praktycznie nic nie znaczy. Może być tak że masz problem z niskim progesteronem po owulacji (skąd wiadomo, że jest?) i dlatego nie masz ciąż (albo masz ciążę które kończą się z terminem miesiączki zanim wyjdzie test). Cytologia to standard profilaktyki, ale nie jest to posiew.

poniżej 92 jest w normie a skoro noc średnia to co najwyżej wynik zawyżony. Ale ja mam krzywa w normie dla ciężarnych a i tak stwierdzili mi cukrzyce ciążowa, więc już mnie nic nie zdziwi
Mam zamiar jeszcze raz iść na glukozę dla swojego spokoju sumienia...masakra...mnie jeszcze to jest teraz potrzebne 🤣

Zrób to hsg, może też histeroskopie, skoro już masz lekarza ordynatora, ale myśl też o zmianie lekarza, bo to jest trochę dziwne. Pisałaś o hormonach. No nie są takie super idealne, bo TSH do zachodzenia w ciaze to niby 1, aczkolwiek przy 1,7 też nie ma tragedii, tylko warto zbadać TSH po pozytywnym teście. W każdym razie, nie wydaje mi się, żeby 1,7 powodowało niepłodność. Poza tym zbadalas progesteron w pierwszej fazie cyklu a to praktycznie nic nie znaczy. Może być tak że masz problem z niskim progesteronem po owulacji (skąd wiadomo, że jest?) i dlatego nie masz ciąż (albo masz ciążę które kończą się z terminem miesiączki zanim wyjdzie test). Cytologia to standard profilaktyki, ale nie jest to posiew.
Lekarz w ogóle nie patrzył na TSH, stwierdził,że dobre wyniki i tyle. Ginekolog potwierdził owulację i też np w lutym w 24 DC było widoczne ciałko żółte. Teraz w 10 DC byłam na monitoringu i gin stwierdził,że już po owulacji,bo był widoczny płyn. Miesiączki mam książkowo co 28 dni, dziwne,żeby tak szybko pękł.

Lekarz w ogóle nie patrzył na TSH, stwierdził,że dobre wyniki i tyle. Ginekolog potwierdził owulację i też np w lutym w 24 DC było widoczne ciałko żółte. Teraz w 10 DC byłam na monitoringu i gin stwierdził,że już po owulacji,bo był widoczny płyn. Miesiączki mam książkowo co 28 dni, dziwne,żeby tak szybko pękł.
A chodzisz do lekarza, który specjalizuje się w takich problemach? Ja postanowiłam zmienić lekarza i widzę, że taki lekarz ma nieco inne podejście i dla niego „norma” jest nieco inna, a zwłaszcza z uwzględnieniem historii pacjentki.

reklama
A chodzisz do lekarza, który specjalizuje się w takich problemach? Ja postanowiłam zmienić lekarza i widzę, że taki lekarz ma nieco inne podejście i dla niego „norma” jest nieco inna, a zwłaszcza z uwzględnieniem historii pacjentki.
Nie, chodzę do ginekologa zwykłego. U mnie nie ma żadnych od problemów niepłodności.

Do góry