reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

@Mamafasolki Na stronie 22090 pisalysmy na temat firm. Ja mam teraz swanson rozpuszczany w wodzie, ale @sadness35 uważa, że lepiej jak są dwie formy inozytolu i ona bierze Aliness w kapsułkach.

@sadness35 Jaki Ty masz mthfr, że dietetyk Ci zalecił folinic acid?

Mam homozygotę c677T ale chyba homocysteina u mnie nie szwankuje tak bardzo.Po poronieniu miałam 7 i naczytałam się głupot.
A potem dali mi tyle metyli że spadła aż za nisko. Dlatego teraz mam folinic,za jakiś tydzień albo więcej będę robić badania. Sama jestem ciekawa co za kwiatki tym razem...

A z tym inozytolem to tu jest zestawienie i też wspominają o tym 40:1

reklama
Możecie zerknąć dziewczyny na to zestawienie.Dla staraczek poleciłabym spróbować ten prenacaps ovi-tam są całkiem ładne proporcje i jest też nac który ładnie podkręca owulację (ale którego w ciąży chyba nie zalecają). Żałuję,że nie zrobili wersji bez nac.
Ten aliness to taki wybór z niczego po prostu bo ja nie potrzebuję witaminy d, folianów itd a to zwykle są dodatkowe składniki w tych preparatach.

W pierwszej ciąży nie wiedziałam o tym mthfr ale gdzieś czytałam na ten temat więc brałam dwie formy zwykły +metylowany ( omegamed). Wszystko skończyło się dobrze..
Córka ma co prawda niebieską żyłkę na nosie ale już w te konkretne cuda to nie wiem czy wierzę, nie fiksuję jakoś za bardzo na tym punkcie.

Możecie zerknąć dziewczyny na to zestawienie.Dla staraczek poleciłabym spróbować ten prenacaps ovi-tam są całkiem ładne proporcje i jest też nac który ładnie podkręca owulację (ale którego w ciąży chyba nie zalecają). Żałuję,że nie zrobili wersji bez nac.
Ten aliness to taki wybór z niczego po prostu bo ja nie potrzebuję witaminy d, folianów itd a to zwykle są dodatkowe składniki w tych preparatach.
Aaaa zaskoczyli mnie, że wg ich ustaleń w Swansonie jest Chiro a nie Mio. No żesz, ja się naprawdę długo wczytywałam jak kupowałam i mnie wyszło, że mio :(

@sadness35 No to masz ten sam co ja. Folinic dostało w zaleceniach moje dziecko, bo ma hetero (wszystkie mają) i tam jeszcze dietetyczka pomoc prześledziła szlak metylacji i wyszło, że metyle niekorzystne, że lepiej żeby sobie organizm sam zmetylowal. Jak u mnie jest to nie wiem, bo niska homocysteine to już miałam na mixie. W żyłki i dziurki nad pupa to ja absolutnie nie wierzę. Najlepsze, że jak chciałam rzetelnie pociągnąć temat dziurki nad pupa, czy to może być nieprawidłowe zakończenie rdzenia kręgowego związane ze zła gospodarka folianowa i zrobić USG lub inne badanie obrazowe, to nagle mthfr-wyznawcy zamilkli, nikt tego nie badał, profesor od USG puknela się w czoło, mimo że ona lubi znaleźć nieprawidłowości.

@marsi89 zaliczyłam już 🤮 dziś nie mam pojęcia, co zjem na obiad, bo wszystko co mam w lodówce jest na nie 🙈
Piję cytrynowe rzeczy, mam zamiar zrobić domowy napar z imbiru 🙈 ja chciałam iść później, ale kazał przyjść po 7-10 dniach 🙈 idę po 14, bo nie było go, a potem mnie 🤣
eh no to współczuję. Ale pociesze że raczej mija to po 14 tyg. Mnie odrzuciło całkowicie od słodkiego, gdzie zawsze lubiłam do kawki jakieś ciasteczko. Teraz nawet kawę bez cukru piję. Za to ostre, kwaśne i slone mogłabym jeść i jeść.

Dziewczyny, piszecie o inozytolu. Co to takiego i jaki ma wpływ na ciążę? Ja łykami obecnie Optima dha Start plus magnez (solgar) plus cholina (prena caps) plus trivagin. Do tego jak nie zapomnę sok z buraka i żurawiny. Oczywiście, nie wszystko na raz 🙈 pytam, bo krzywa cukrowa była ok, a syn 4900...

Trzymajcie kciuki. Dziś idziemy podglądać fasolkę. Po cichu liczę na serduszko ❤️ bo wg mnie to 6+0 lub 6+1.

A czuję się 🤢
Powodzenia
Ja właśnie drugi cykl zaczynam z ovi tej firmy, pokładam duże nadzieje w nim.
Witam się w 2dc 13 CS ech nie sądziłam że tyle to będzie trwało u nas

eh no to współczuję. Ale pociesze że raczej mija to po 14 tyg. Mnie odrzuciło całkowicie od słodkiego, gdzie zawsze lubiłam do kawki jakieś ciasteczko. Teraz nawet kawę bez cukru piję. Za to ostre, kwaśne i slone mogłabym jeść i jeść.
2 pierwsze ciąże z córkami miałam identyczne zachcianki, odrzuciło mnie od mięsa, jadłabym tylko mabdarynki i jogurty.
Kolejna ciąża bliźniacza całkiem inne smaki, na topie był chleb z cebulą i solą, śledzie i co też okazalo się, że dziewczynki 😂😂😂

Aaaa zaskoczyli mnie, że wg ich ustaleń w Swansonie jest Chiro a nie Mio. No żesz, ja się naprawdę długo wczytywałam jak kupowałam i mnie wyszło, że mio :(

@sadness35 No to masz ten sam co ja. Folinic dostało w zaleceniach moje dziecko, bo ma hetero (wszystkie mają) i tam jeszcze dietetyczka pomoc prześledziła szlak metylacji i wyszło, że metyle niekorzystne, że lepiej żeby sobie organizm sam zmetylowal. Jak u mnie jest to nie wiem, bo niska homocysteine to już miałam na mixie. W żyłki i dziurki nad pupa to ja absolutnie nie wierzę. Najlepsze, że jak chciałam rzetelnie pociągnąć temat dziurki nad pupa, czy to może być nieprawidłowe zakończenie rdzenia kręgowego związane ze zła gospodarka folianowa i zrobić USG lub inne badanie obrazowe, to nagle mthfr-wyznawcy zamilkli, nikt tego nie badał, profesor od USG puknela się w czoło, mimo że ona lubi znaleźć nieprawidłowości.

No jak byłam na grupie mthfr i poczytałam o tych nieszczepionych dzieciach to trochę słabo mi się zrobiło ... każdy żyje i wierzy w co chce.

Czyli przebadałaś dziecko na mutacje? malucha badałaś czy później już? bo to jedyne nad czym się zastanawiam czasami..
Jeśli mogę zapytać ile masz dzieci ?

Dietetyczka mi tłumaczyła,że polimorfizm można mieć ale nie musi być tak "aktywny" jak podają.. może coś w tym jest. Chociaż sama przegieła u mnie najpierw z metylami, metyl foliowego,b12,b6 no chyba było za dużo.
Ale już się boję wyników na tym folinic bo dawno nie robiłam a przydałaby się jakaś stabilizacja.

Dlatego mnie denerwuje, że ciężko dostać po prostu mio i chiro w odpowiedniej dawce bez dodatków:mad:

Ostatnia edycja:
reklama
Ja przy córce mogłabym jeść wszystko z ziemniaków 😂 I teraz córka ma tak samo.
A z synem to mnie natchnęło na żelki, których wogóle nie jadam 😂

:D
czy wy wiecie, ze ja 4 raz w tym tygodniu będę jadła babkę ziemniaczaną... 😂 i żeby zagłuszyć wyrzuty sumienia (bo to zdecydowanie nie jest niski IG) to zamówię wcześniej i potem odgrzeję...
także ziemniaki i słodkie .... podupadam mocno

Do góry