reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
Cześć wszystkim, czy któraś z Was miała może prowadzoną ciążę na metforminie? Moja diabetolog jest starej daty, w razie pozytywnego testu kazała odstawić. Ginka natomiast mówiła, że w krajach UE z powodzeniem prowadzi się ciążę na mecie. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?
Chyba w wątku o badaniach są linki do opracowan nt metforminy, ale dziewczyny pisały, że nie każdy gin zgadza się prowadzic na niej ciaze i wystawiać recepty. Ostatnio też ktoś wstawiał jakieś rekomendacje polskiego tow diabetologicznego, ale ja za żadne skarby nie umiem znalezc tego w necie. Chyba musisz zrobić rozpoznanie w swoim mieście i najwyżej zmienić lekarza. Trzymam kciuki

Ja w poniedziałek mialam wizytę. Z miesiaczki był to 5+4, wg usg 5+5. Pecherzyk ciazowy, pecherzyk zoltkowy i zarodek 2.7mm pulsujacy- powiem Wam ze z tego wszystkiego nawet się nie spytałam czy to znaczy że kształtuje się serce czy każdy zarodek tak pulsuje? Zgłupiałam, serio 🤦‍♀️ ta zmiana na jajniku to chyba faktycznie drugie cialko zolte... oby tak już zostało, bo naprawdę wystarczająco dużo nerwów już straciłam w związku z tym.
Mowila lekarka ze kontrola może być za 2 tygodnie, ale znając życie polecę już za tydzień...
Miłego dnia dziewczyny 🙂
Super wiadomość gratulacje 🙂

Cześć wszystkim, czy któraś z Was miała może prowadzoną ciążę na metforminie? Moja diabetolog jest starej daty, w razie pozytywnego testu kazała odstawić. Ginka natomiast mówiła, że w krajach UE z powodzeniem prowadzi się ciążę na mecie. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?
Hej ja biorę Glucophage 1000 xr i mam brać przez całą ciążę.

Ja w poniedziałek mialam wizytę. Z miesiaczki był to 5+4, wg usg 5+5. Pecherzyk ciazowy, pecherzyk zoltkowy i zarodek 2.7mm pulsujacy- powiem Wam ze z tego wszystkiego nawet się nie spytałam czy to znaczy że kształtuje się serce czy każdy zarodek tak pulsuje? Zgłupiałam, serio [emoji2356] ta zmiana na jajniku to chyba faktycznie drugie cialko zolte... oby tak już zostało, bo naprawdę wystarczająco dużo nerwów już straciłam w związku z tym.
Mowila lekarka ze kontrola może być za 2 tygodnie, ale znając życie polecę już za tydzień...
Miłego dnia dziewczyny [emoji846]
Tak, to pulsowanie to na pewno chodzi o pulsowanie naczynia, z którego zrobi się serce. To dobra sytuacja, że już w tym tygodniu widać. Jak z lekami? Zwolnienie?

Tak, to pulsowanie to na pewno chodzi o pulsowanie naczynia, z którego zrobi się serce. To dobra sytuacja, że już w tym tygodniu widać. Jak z lekami? Zwolnienie?
Heparyna od pozytywnego testu, euthyrox mam na stałe. Jestem już po krzywej glukozowej. Nigdy nie miałam problemów z glukoza, w pierwszej ciazy która zakończyła się przez covid w 25tc również. Teraz na czczo 5.11 mmol/l czyli 92 mg/dl, po 1h 6.22 (112), po 2h 6.16 (111). Mam skierowanie do diabetologa, oczywiście na własną rękę dietę już stosuje (probuje jesc później posiłek bo ewidentnie jest problem z tym porannym cukrem), słodyczy zero, maka/makarony/ryz brązowy, ale to poki co tak na czuja.
Nie jestem jeszcze na l4. Dużo pracuje z domu, to mi trochę pomaga zająć głowę. W pracy jeszcze nic nie mówiłam, bo moja szefowa jest mało dyskretna.
Tez mi się wydawało ze to pulsowanie to musi być to, nawet lekarka mowila- proszę zobaczyć na to pulsujące pole, no ale bylam wtedy naprawdę w emocjach i nie dopytalam.
Edit- pomyliłam jednostki w gluzkozie, ale poprawiłam już 🙂

Ostatnia edycja:
Dzięki za odpowiedź, a wiesz może czy to tylko dotyczy zdolności zapłodnienia czy też może powodować wady genetyczne? Bo z zapłodnieniem nie ma problemu.

cytuję stronę gyncentrum

„Do zapłodnienia nie potrzeba plemników mustangów, ale plemników z nieuszkodzonymi różnymi faktorami chromosomów - DNA, znajduje się w główce plemnika i przenosi pomiędzy pokoleniami dziedziczone informacje.”

Morfologia plemników jest akurat do poprawy, mało tego to jest chyba 100 wybranych plemników, także tak jak ktoś już wspomniał przy dużej ilości plemników morfologia 2% może wyglądać całkiem nieźle.
Ja bym pomyślała o dodatkowych badaniach tzn fragmentacja DNA plemnika, test HBA.
Mogą być zdefragmentowane albo niedojrzałe.

reklama
Ja w poniedziałek mialam wizytę. Z miesiaczki był to 5+4, wg usg 5+5. Pecherzyk ciazowy, pecherzyk zoltkowy i zarodek 2.7mm pulsujacy- powiem Wam ze z tego wszystkiego nawet się nie spytałam czy to znaczy że kształtuje się serce czy każdy zarodek tak pulsuje? Zgłupiałam, serio 🤦‍♀️ ta zmiana na jajniku to chyba faktycznie drugie cialko zolte... oby tak już zostało, bo naprawdę wystarczająco dużo nerwów już straciłam w związku z tym.
Miłego dnia dziewczyny 🙂

Super wiadomości !! :) :) hmmm jak pulsuje to serduszko :D Myślę,że za tydzień będzie już na pewno.
Miłego dnia :)

Do góry