reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Dziewczyny, a po poronieniu macie zapisane jakieś witaminy? Suplementy?

Ja mam tego dość sporo:
- Jodit 200 (jod)
- mumomega (omega 3 i 6 i wit b12)
- wit d3 4000
- oczywiście kwas foliowy
- sorbifer (żelazo)

Bierzecie coś jeszcze?
Ja biorę jeszcze inozytol, ale to raczej nie w kontekście poronienia :)

reklama
Nigdy nie badałam poziomu wit. D, poziom progesteronu badałam przed ciążą w listopadzie w fazie folikularnej i był na dobrym poziomie jak na ten dzień cyklu. Miesiączki mam regularne jak w zegarku, z owulacją potwierdzaną u gin...[emoji29]
No to jeśli masz na koncie ciążę z niskim progiem, to trzeba sprawdzić, czy generalnie nie masz za niskiego progesteronu po owulacji. To nie jest pewniak, czasami wszystko działa dobrze a niski prog w danej ciąży to po prostu objaw, że coś jest nie tak (a nie sama w sobie przyczyna poronienia). Jeśli nie badalas witaminy d, to chyba warto w Twojej sytuacji, ale nie doradze Ci, czy masz zrobić to badanie jak najszybciej, czy z tymi badaniami tarczycy, czy po powrocie do brania d3. Bo rozumiem, że lekarz kazał odstawić wszystko przed powtórzeniem badań a potem będziesz wracać do kwasu foliowego i d3?

No to jeśli masz na koncie ciążę z niskim progiem, to trzeba sprawdzić, czy generalnie nie masz za niskiego progesteronu po owulacji. To nie jest pewniak, czasami wszystko działa dobrze a niski prog w danej ciąży to po prostu objaw, że coś jest nie tak (a nie sama w sobie przyczyna poronienia). Jeśli nie badalas witaminy d, to chyba warto w Twojej sytuacji, ale nie doradze Ci, czy masz zrobić to badanie jak najszybciej, czy z tymi badaniami tarczycy, czy po powrocie do brania d3. Bo rozumiem, że lekarz kazał odstawić wszystko przed powtórzeniem badań a potem będziesz wracać do kwasu foliowego i d3?
Masz rację, może faktycznie mogę mieć problem z niskim progesteronem w drugiej fazie cyklu, zrobię sobie badania pod tym kątem. Edokrynolog kazał odstawić wszystkie witaminy i suplementy i za dwa tygodnie powtórzyć badanie, jeżeli nadal ft3 bedzie na takim poziomie to ma mi dać jakieś leki... z kolei byłam dzisiaj również u mojego lekarza rodzinnego, który stwierdził,że powinnam brać wit D i według niego ft3 lubi sobie "skakać" nawet w momencie stresu i wbrew pozorom wiele ludzi ma z tym problem. Stwierdził,że najważniejsze jest odpowiednie tsh i przeciwciała, które mam w porządku... ale tak jak stwierdziłaś, nawet gdyby to nie sądze, ażeby progesteron był przyczyną pustego jaja... w tym miesiącu się staraliśmy i czekam na efekty do połowy marca, oczywiście są nadzieje ogromne ale jeżeli się nie uda to bez załamki! Tyle Was tutaj przeczytałam,że się w końcu udało, że nie można sie poddawać😁

Masz rację, może faktycznie mogę mieć problem z niskim progesteronem w drugiej fazie cyklu, zrobię sobie badania pod tym kątem. Edokrynolog kazał odstawić wszystkie witaminy i suplementy i za dwa tygodnie powtórzyć badanie, jeżeli nadal ft3 bedzie na takim poziomie to ma mi dać jakieś leki... z kolei byłam dzisiaj również u mojego lekarza rodzinnego, który stwierdził,że powinnam brać wit D i według niego ft3 lubi sobie "skakać" nawet w momencie stresu i wbrew pozorom wiele ludzi ma z tym problem. Stwierdził,że najważniejsze jest odpowiednie tsh i przeciwciała, które mam w porządku... ale tak jak stwierdziłaś, nawet gdyby to nie sądze, ażeby progesteron był przyczyną pustego jaja... w tym miesiącu się staraliśmy i czekam na efekty do połowy marca, oczywiście są nadzieje ogromne ale jeżeli się nie uda to bez załamki! Tyle Was tutaj przeczytałam,że się w końcu udało, że nie można sie poddawać[emoji16]
Zatem zrób za 2 tyg badania na tarczyce plus poziom witaminy d 25oh, wg wyniku dobierzesz dawkę witaminy. Jak nie będzie Ci pasowała wizja endokrynologa, to może będziesz musiała poszukać innego. Ja przy sprawdzaniu pod kątem niedomogi lutealnej badałam progesteron z krwi w 2 albo 3 ustalone dni po szczycie śluzu płodnego. Już nie pamiętam, bo u mnie wyniki były dobre.

Mam wynik bety przestawia się to tak
28.02 - 190,70 mIU/ml
02.03 - 582,80 mIU/ml
04.03 - 1323 mIU/ml
Przyrost jest, ale już mniejszy. Zaczynam się martwić ☹️ Wygląda to podobnie jak przy mojej 4 ciąży która skończyła się pustym jajem.

Przyrost jest w normie :) kiedy masz wizytę?
No tak w normie jest ale zaczyna się ten przyrost zmniejszać. Analogicznie wyglada to jak przy pustym jaju czwarty wynik bety był 2100 i było po wszystkim ☹️ Już więcej nie robię tego badania, bo to przynosi więcej szkody niż pożytku dla mojej psychiki. Wizytę mam 19.03.

No tak w normie jest ale zaczyna się ten przyrost zmniejszać. Analogicznie wyglada to jak przy pustym jaju czwarty wynik bety był 2100 i było po wszystkim ☹️ Już więcej nie robię tego badania, bo to przynosi więcej szkody niż pożytku dla mojej psychiki. Wizytę mam 19.03.
Ja przy pustym jaju miałam żenujące przyrosty od samego początku, a moja znajoma miała cały czas książkowe i też na to samo wyszło. Reguły nie ma. Nie badaj jej już lepiej, zgadzam się z tym, że z tego badania nic dobrego nie wychodzi. Wizyta już wkrótce, wtedy na pewno będzie już coś widać :)

Mam wynik bety przestawia się to tak
28.02 - 190,70 mIU/ml
02.03 - 582,80 mIU/ml
04.03 - 1323 mIU/ml
Przyrost jest, ale już mniejszy. Zaczynam się martwić [emoji3525] Wygląda to podobnie jak przy mojej 4 ciąży która skończyła się pustym jajem.
Nic sobie nie wkręcaj, przyrost jest prawidłowy, a czy ciąża rozwija się prawidłowo to tylko USG powie.

reklama
Do góry