reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

A widzisz ja miałam homocysteine na poziomie 8 i ginekolog stwierdził że jest ok i na bank do poronienia się nie przyczyniła. Ale kazał brać zmetylowane formy. Genetyk też powiedziała że homocysteina ok i za pół roku zbadać bo na bank przy tym prenata*l uno spadnie. No i pytałam też rodzinnego na kontroli po covid to mówi że piękna ta homocysteina 🤷

Tak jak wyżej odpisałam aspekt, większość zlewa ta homocysteine. Tzn. jak jest powyżej 10 to wtedy radzą ja zbić i przeważnie tylko wtedy jeśli ktoś się stara o dziecko. Ja też właśnie bardzo mało mięsa jem ale zielonego też nie za wiele. Teraz staram się co drugi dzień gotować sobie brokuł i tak zajadac sam, surówkę z sałaty do obiadu robię.

Też jestem ciekawa jakie to witaminy na endometrium😃 ja mam ok ale co niedzielę popijam po obiedzie winko aroniowe mojego taty. Chodź dziś zapowiedział że uraczy mnie swoim bimbrem 🤣 aż się boje iść na obiad 🤣🤣🤣

To też taki buntowniczy okres. A chodzi do przedszkola? Moja jak nie chodziła przez przeziębienie to dziecko anioł. Teraz jak wróciła to tak pyskuje🤦 moja właśnie jak miała 4 lata i byliśmy na wakacjach to tak dawała popalić że na urodziny została bez prezentów, tak jej przykro było, ale zrobiła się grzeczniejsza. My staramy się nie krzyczeć a ograniczac ja. Brzmi to strasznie ale chodzi np. O to że jak jest niegrzeczna bardzo to np. za kare nie idzie do koleżanki na urodziny, albo nie idzie do babci. Kiedyś jak miala fioła na punkcie chodzenia w sukienkach za każde przewinienie chowałam jej jedna sukienkę i mówiłam że oddam biednym dzieciom. Wiem jak to brzmi, ale u nas zadziałało. No i oczywiście dużo rozmawiamy z nią, tłumaczymy.
Chodzi do przedszkola. Tłumaczymy jej ale jak grochem o ścianę. Jest jedynaczką. Jedynym dzieckiem w rodzinie więc zawsze chce zwrócić na siebie uwagę. Ja to z jej charakterkiem obawiam się okresu nastoletniego. Myślę że dobrze zrobiłoby jej rodzeństwo no ale jak widzisz nic mi z tego nie wychodzi, a mam już 35 lat :-(

reklama
@Chemik97 Prawdopodobnie homocysteine na przyzwoitym poziomie trzyma Ci metylowant kwas foliowy, ale to jednak powinien być duet z B12. Także na pewno wlaczylabym konkretna suplementację B12.Jaki masz ten poziom homocysteiny? Mi 2 hematologow mowilo "im niższa, tym lepsza". Ostatnio miałam 7,6 i hematolog marudził, że na styk.
Miałam po poronieniu super 7,1 !! Naczytałam się tych głupot w internecie, że ma być niżej! Bo to lepiej.. Moim zdaniem 6-7,5 to ok wynik.
Ja tak jadłam metyle .. że spadła mi na 5,41. Dietetyczka widziała co biorę.. no ale dołożyła mi dawek, niekoniecznie trafionych, zwłaszcza b12 podjęzykowa która lepiej się wchłania niż zwykła. Jak ostatnio zbadałam to myślałam, że z krzesła spadne.. homocysteina 4,2 😞😞
Po 3 tyg. odstawienia części dawki folianów i odstawienia b12 mam 4,6.
Najgorzej, że b12 muszę brać bo biorę metforminę- stąd zmieniam na te inne formy niż metylokobalamina.
Co do homocysteiny chciałabym te 5,5 bo to w miarę bezpieczny wynik. W ciąży homocysteina ponoć spada o 2,5-3 jednostki tylko nie wiem jak szybko 😔
Więc ta moja jest do kitu.
A co najgorsze... jutro idę na betę bo podejrzewam, że się udało.
I martwię się teraz tym jak cholera bo już gdzieś śmignęło mi „ o wadach” z tego tytułu.

dziękuję za odpowiedź 🙂 a jeśli można wiedzieć jakie to witaminy stosujesz na poprawę endometrium?
Też jestem ciekawa jakie to witaminy na endometrium😃 ja mam ok ale co niedzielę popijam po obiedzie winko aroniowe mojego taty. Chodź dziś zapowiedział że uraczy mnie swoim bimbrem 🤣 aż się boje iść na obiad 🤣🤣🤣
Witamina C (dawka 400mg ponieważ biorę też żelazo na receptę)
Magnez (ok 200mg)
Wit. D (100μg -4000j.m.)
Wit. B6, B12, E (takie normalne dawki 100-150% dziennego spożycia)
DHA, EPA
To wszystko wpływa na endometrium. Poza tym oczywiście kwas foliowy i inne witaminy z suplementów dla starających się ale głównie te wyżej wymienione mają wpływ. Jak widać nic nadzywaczajnego, zwykłe witaminy ale różnicę widzi moja ginekolog więc kazała mi nic nie zmieniać żeby nie pogorszyć. 😅

Dzięki, tak właśnie jak sobie czytam w necie to też myślę, że na razie zostawię sobie tylko Ovarin i zobaczę za miesiąc czy to coś zmienia. W razie czego mam jeszcze tabletki jakiegoś zwykłego syntetycznego kwasu foliowego, to sobie dołożę. Czyli jest szansa, że jak zacznę brać jeszcze metylowane B12 to homocysteina jeszcze spadnie?

Jem mięso tylko na niedzielnych obiadkach u teściów, tak to lecę na warzywach więc może u mnie to dieta pomaga trzymać ją nisko. Ciekawe, że nie kazał Ci kontrolować kwasu i B12, ale jak tak od wczoraj czytam, to dużo lekarzy uznaje, że nawet przekroczone nie oznaczają tragedii

Tak zrobię, dzięki :)
Ja bym tak zrobiła i za miesiąc sprawdziła. Tej b12 to 1000mcg nawet można, aliness ma np 950 µg.To dużo, mi fajnie podniosło ale trzeba przy tym sprawdzić jak się zachowuje homocysteina.
Pewnie potem wyłapiesz jak zmodyfikowac dawkę,zobaczyć czy tyle kwasu foliowego wystarcza żeby się mieścić w normach i zobaczysz jak rośnie b12 oraz jak Ci się to przekłada na homocysteinę.
Takie są przynajmniej moje obserwacje bo specjalistą nie jestem. Ale jak widzicie wyżej lepiej sobie radziłam bez :<

Ja bym tak zrobiła i za miesiąc sprawdziła. Tej b12 to 1000mcg nawet można, aliness ma np 950 µg.To dużo, mi fajnie podniosło ale trzeba przy tym sprawdzić jak się zachowuje homocysteina.
Pewnie potem wyłapiesz jak zmodyfikowac dawkę,zobaczyć czy tyle kwasu foliowego wystarcza żeby się mieścić w normach i zobaczysz jak rośnie b12 oraz jak Ci się to przekłada na homocysteinę.
Takie są przynajmniej moje obserwacje bo specjalistą nie jestem. Ale jak widzicie wyżej lepiej sobie radziłam bez :<

Właśnie jak sobie oglądam dawki B12 w różnych suplach to prawie z krzesła spadłam, ja mam w Ovarin chyba tylko 2,5 mikro, jakoś śmiesznie mało

Miałam po poronieniu super 7,1 !! Naczytałam się tych głupot w internecie, że ma być niżej! Bo to lepiej.. Moim zdaniem 6-7,5 to ok wynik.
Ja tak jadłam metyle .. że spadła mi na 5,41. Dietetyczka widziała co biorę.. no ale dołożyła mi dawek, niekoniecznie trafionych, zwłaszcza b12 podjęzykowa która lepiej się wchłania niż zwykła. Jak ostatnio zbadałam to myślałam, że z krzesła spadne.. homocysteina 4,2 [emoji20][emoji20]
Po 3 tyg. odstawienia części dawki folianów i odstawienia b12 mam 4,6.
Najgorzej, że b12 muszę brać bo biorę metforminę- stąd zmieniam na te inne formy niż metylokobalamina.
Co do homocysteiny chciałabym te 5,5 bo to w miarę bezpieczny wynik. W ciąży homocysteina ponoć spada o 2,5-3 jednostki tylko nie wiem jak szybko [emoji17]
Więc ta moja jest do kitu.
A co najgorsze... jutro idę na betę bo podejrzewam, że się udało.
I martwię się teraz tym jak cholera bo już gdzieś śmignęło mi „ o wadach” z tego tytułu.
Miałam w połowie poprzedniej ciąży 3,8. Brałam tylko Femibion. Dziecko nie ma żadnych deficytów, pierwsze słyszę o wpływie niskiej homo na płód, jak masz link to daj. Czy przypadkiem nie czytałaś tego na zespoldowna.info? Autor często podkreśla, że niektóre parametry krwi ocenia się inaczej dla ludzi z ZD i on głównie doradza w ZD (choć ma też rady uniwersalne, więc czasem można się pogubić) . Są doniesienia o wpływie wysokiego kwasu foliowego, ale wg mnie tam nie zbadali innych aspektów, czytałam artykuł zbierający literaturę tematu i inni badacze uważali, że kwas chroni. Mnie kilka miesięcy po porodzie homocysteina wzrosla. Generalnie jestem fanką równowagi i żadna skrajność mnie nie przekonuje. Zresztą dietetyczka mojego dziecka nie jest fanką metylowanych form, ona zaleca kwas foliNowy i właśnie adenozylo- i hydroksykobalamine.

Właśnie jak sobie oglądam dawki B12 w różnych suplach to prawie z krzesła spadłam, ja mam w Ovarin chyba tylko 2,5 mikro, jakoś śmiesznie mało
Tak, na takiej dawce nie możesz polegać jeśli masz niedobór. Właściwie jest to po prostu komercja - mogą napisać o dobrym działaniu B12 i że w składzie jest B12 a dawkę przemilczeć.

Tak, na takiej dawce nie możesz polegać jeśli masz niedobór. Właściwie jest to po prostu komercja - mogą napisać o dobrym działaniu B12 i że w składzie jest B12 a dawkę przemilczeć.
Nie mam niedoboru, ale przy dolnej granicy. Jak na roślinożerce bez suplementacji uznaję to za bardzo dobry wynik :p ale teraz sobie dokupię jakiś porządny i będę łykać :)

Miałam w połowie poprzedniej ciąży 3,8. Brałam tylko Femibion. Dziecko nie ma żadnych deficytów, pierwsze słyszę o wpływie niskiej homo na płód, jak masz link to daj. Czy przypadkiem nie czytałaś tego na zespoldowna.info? Autor często podkreśla, że niektóre parametry krwi ocenia się inaczej dla ludzi z ZD i on głównie doradza w ZD (choć ma też rady uniwersalne, więc czasem można się pogubić) . Są doniesienia o wpływie wysokiego kwasu foliowego, ale wg mnie tam nie zbadali innych aspektów, czytałam artykuł zbierający literaturę tematu i inni badacze uważali, że kwas chroni. Mnie kilka miesięcy po porodzie homocysteina wzrosla. Generalnie jestem fanką równowagi i żadna skrajność mnie nie przekonuje. Zresztą dietetyczka mojego dziecka nie jest fanką metylowanych form, ona zaleca kwas foliNowy i właśnie adenozylo- i hydroksykobalamine.
Ależ oczywiście, że nie mam bo to słowa które usłyszałam, a wiadomo, że to od razu siada na głowę :(
Nawet nie szukam publikacji żeby sobie głowy nie zaprzątać. Tą stronę kiedyś widziałam i nie zaglądam, niepotrzebny mi ten stres zupełnie.
Jeśli miałaś w ciąży 3,8 to poziom ok :)
W ciąży homocysteina spada, niektórym o 2, innym 3 tylko właśnie nie wiem jak szybko.. ??
Poziom wyjściowy 4,6 nie jest dobry, te 5,5 przy spadku nawet o 3 byłoby ok bo usłyszałam żeby zarodek się dobrze rozwijał to nie powinna spaść poniżej 2,5.
A pamiętajcie, że obniżyć homocysteinę jest łatwo tymi suplami, a podbić jej poziom już niekoniecznie :/

reklama
Ależ oczywiście, że nie mam bo to słowa które usłyszałam, a wiadomo, że to od razu siada na głowę :(
Nawet nie szukam publikacji żeby sobie głowy nie zaprzątać. Tą stronę kiedyś widziałam i nie zaglądam, niepotrzebny mi ten stres zupełnie.
Jeśli miałaś w ciąży 3,8 to poziom ok :)
W ciąży homocysteina spada, niektórym o 2, innym 3 tylko właśnie nie wiem jak szybko.. ??
Poziom wyjściowy 4,6 nie jest dobry, te 5,5 przy spadku nawet o 3 byłoby ok bo usłyszałam żeby zarodek się dobrze rozwijał to nie powinna spaść poniżej 2,5.
A pamiętajcie, że obniżyć homocysteinę jest łatwo tymi suplami, a podbić jej poziom już niekoniecznie :/
A Ty Aspekt co bierzesz obecnie z kwasu i b12 ? Jakie dawki i formy?
Jak się czujesz? Odpoczywasz?:)

Do góry